Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Tyylin hakua

Kouvolan ratsastuskeskuksella järjestettiin harjoituskoulukilpailut. Kilpailut pidettiin ulkokentällä ja verryttely oli ulkona radan vieressä.
Rata kasattiin lauantai-iltana 26. syyskuuta. Seuraavana päivänä päästiin kisaamaan. Hevosina oli muiden muassa Rekku, Majodian Fortuna, Bahia Boko ja Minion’s Regatta. Kouluratsastuksen harjoituskilpailujen yhteydessä saattoi myös seurata aitauksissa olevia hevosia.

Harjoituskoulukilpailuihin varattiin osa hiekkakentästä.

Kouluratsastus

Suomen Ratsastajainliitto ry:n sivuilta löytyy kouluratsastuksen säännöt, jotka tulivat vuoden alussa voimaan. Sääntöjä noudatetaan SRL:n alaisissa kilpailuissa. Tässä on joitakin osioita.
Kouluratsastuksella pyritään asteittain ja järjestelmällisesti kehittämään hevosen lihaksistoa ja koko olemusta. Pyrkimyksenä on, että hevosesta tulee joustava, notkea, irtonainen sekä toisaalta luottavainen, eteenpäinpyrkivä ja kuuliainen, niin, että se on miellyttävä ratsastaa, terve ja kestävä.
Ravilta tavoitellaan puhtautta, säännöllisyyttä, tarmokkuutta ja joustavuutta. Laukassa kaksi viimeisintä vaihtuvat tavoitteissa keveyteen ja lennokkuuteen.
Pysähdyksessä hevosen halutaan seisovan liikkumatta, tarkkaavaisena ja suorana tasapainossa kaikilla neljällä jalalla, etujalat ja takajalat toistensa vieressä. Etujalkojen tavoitellaan olevan luotisuorassa, takajalat suunnilleen lonkkakyhmyn alla.
Käynti on selvästi nelitahtinen askellaji. Siinä hevosen kaviot koskevat maahan kukin vuorollaan. Mikäli samanpuoleiset etu- ja takajalka siirtyvät samanaikaisesti tai melkein samanaikaisesti, käynti ei ole puhdasta, siis nelitahtista, vaan ”passia” tai ”passimaista”. Se on erittäin vakava virhe askellajia arvosteltaessa.
Puolipidätteestä on kyse, kun ulospäin on tuskin havaittavissa ratsastajan istunnan, pohkeiden ja käden lähes samanaikaisen vaikutuksen yhteensovittaminen. Sen tarkoituksena on kiinnittää hevosen huomio ja valmistella sen tasapaino tulevaa liikettä varten, tai siirtymistä temposta toiseen. Hevosen kantovoima pyritään siirtämään sen takaosalle etuosan keventämiseksi ja tasapainon edistämiseksi.
Lähtökohtaisesti ratsastajan tulee käyttää hyväksyttyä turvakypärää. Mikäli joku yrittäisi ilman, se tulee estää. Jos yli 26-vuotiaalla ratsastajalla on ratsastaessaan yli 7-vuotias hevonen, hän voi halutessaan käyttää luokan vaikeustason mukaisesti knallia tai silinteriä. Ratsastajaa pidetään 26-vuotiaana täyttämisvuoden alusta. Poikkeukseen oikeutettuja on suositeltu käyttämään turvakypärää. Sitä paitsi poikkeussääntö hiipuu pois. 2021 alusta lukien nimittäin kaikki ratsastajat käyttävät hyväksyttyä turvakypärää.
Janne Kousa

Artikkelikuva: Kentällä mahtui muutama kerrallaan hyvin verryttelemään.

Näyttääkö rokkihevonen tältä? Kuvan mahdollistivat kaksi hevosta.
Hampaita kelpaa esitellä.
Heinä maittoi hevosille.
Jaa artikkeli: