Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ukulele ja muuta luettavaa

Keijuja

Ihana tarrakirja: Tanssivat keijut sisältää monta sivullista vaatetarroja. Niiden kanssa menee tovi jos toinenkin. Fiona Wattin lyhyiden tekstien äärellä on helppo opetella lukemaan.

Antonia Miller on kuvittanut tarrakirjan. Tarrojen vierellä on ohjeita, mikä asu tulee millekin keijulle. Sorminäppäryyden kehittämiseksi tarrakirja on oivallinen.

C: Karisto

Ukulele soimaan

Iisit biisit ukulele 2 on F-Kustannuksen/Otavan julkaisema helposti mukana kulkeva kirja, jonka voi antaa vaikka laulun- tai soitonystävälle lahjaksi.
Daada daada ja muut kappaleet ovat selvästi nuorisoa ja aikuisia ajatellen valikoitu. Mukana on myös uudempia hittejä, kuten BEHMin Hei Rakas. Tunnelmallinen Kauan on myös Downtownina, joten klassikon voi laulaa kummalla kielellä vain.

Vähän myöhässä, tai oikein ajoissa

Huomasin vasta tämän vuoden puolella pyytää arvosteltavaksi kirjan Kauneimmat Barokkijoululaulut – Ukulelelle & nokkahuilulle. Aviador kustansi Sini Vahervuon, Jarmo Julkusen ja Matias Häkkisen kokoaman vihkon. He ovat tehneet tutuille joululauluille sovitukset ukulelelle ja nokkahuilulle.

Osa on selvästi säestysteoksia, joissa täytyy laulajan osata tulla oikealta korkeudelta mukaan. Osassa melodiaa kuljettaa jompikumpi soitin. Kirjasen lopussa on tekijöiden esittelyt ja otetaulukot molemmille soittimille. Kun nyt alkaa harjoitella, osaa jouluksi kaikki säestykset.

Yllättäjät

Ulla Appelsin ja Maria Wahlroos ovat kirjoittaneet Näin tehdään ihme -kirjan. WSOY:n kustantaman teoksen toinen kehittäjä on Suomen cheerleadingmaajoukkueen päävalmentaja. Ullalla kytkös aiheeseen tulee harrastamisen kautta. Suomi sai kultaa 2018, vaikka tuskin kukaan uskoi, että maahamme voisi tulla cheerleadingin maailmanmestaruus. Varmasti siis vinkkiä löytää monessa muussa asiassakin kehittymiseen, kuin vain liikunnan parissa. Värikuvien määrä on harmillisen vähäinen.

C WSOY

Pertun visioita

Valkealan lukiolla aikanaan sävelkelloaan esitellyt Perttu Pölönen voidaan jo luokitella kirjailijaksi. Aika näyttää, miten paljon hänen ajatuksistaan toteutuu. Helppo on joka tapauksessa arvostaa hänen tapaansa ajatella.

Omat laatikkonsa hänelläkin taitaa olla, mutta ovat ne ainakin tavallista avarampia. Otavan alkukeväässä tarjolla on Pertun kirja Tulevaisuuden identiteetit– ”Oletko sinä kenties mahdollistaja, innostaja, kiteyttäjä tai kirkastaja?”

Katse pysähtyy heti sisäkanteen, jossa eri kokoisin kirjaimin huutaa kymmeniä uudissanoja, ammattinimikkeiksikin sopivia. Naamioija toivottavasti tarkoittaa samaa kuin maskeeraaja, ja kiikaroija katselee lintuja, tai tulevaisuutta, kuten varmaan myös aavistaja. Herättelijöillä on kovasti jo kysyntää, jos kaikki eivät halua olla antautujia jujuttajille.

Pertun kerronta on avointa ja viihdyttävää. Hän esittelee hauskasti itsensä kysyessään samalla lukijalta: Kuka olet? Sata ensimmäistä sivua on yleistä asiaa titteleistä, kulttuurista, identiteetistä, aitoudesta, valinnoista ja muutoksesta. Toiset sata sivua esittelevät kuvauksin ja esimerkein muutaman uuden tittelin. Jos ei niistä löydy sopivia, Perttu kehottaa keksimään omansa.

C Otava

Bujoillen

Minervan julkaisema Bujoilijan inspiraatiokirja on Emma Ollilan toinen kirja. Bujo eli bullet journal on vihko, johon kerätään elämän tärkeät haaveet, tapahtumat ja suunnitelmat. Runsaasti kuvitetussa kirjassa on ohjeita monipuolisesti, ja Emma on selvästi perehtynyt asiaan. Ohjeita löytyy ihan kirjoittamiseen ja valmiin tuotoksen valokuvaamiseen liittyen. Kuvista lisäisin sen verran, että netistä tulostamisen sijaan tai ohella voi leikata vaikka aikakauslehdistä sopivia kuvia.

C: Minerva

Romantiikkaa

Julia Quinnin Bridgerton-salainen sopimus kertoo Daphne Bridgertonista, joka on kyllästynyt siihen, ettei sopivaa sulhasehdokasta löydy. Kirja sijoittuu 1800-luvun Isoon-Britanniaan. Nuorille ja aikuisille suunnatun kirjan kirjoittaja on opiskellut esimerkiksi taidehistoriaa.

C Tammi

Sivun arviot: Janne Kousa

Runo: Tähtisilmä

Tähdet avaruuden äärettömissä tarhoissa järjestyvät muotoon herttaysin,

kuvastaakseen lempeäni, joka odottaa vastaustasi noustakseen asteikolla kohtaan kympin.
Tähdet polttavat tien kuninkaalleen läpi sadepilvien,

niin aurinko esiintyy päivien harmaudessakin vähintäänkin pilkistäen.

Sateenkaaren päässä aarteista suurin odottaa,

siellä hiuksillesi hileitä tähtösten kosmos pudottaa.

Verhoutua ei tarvitse enää harhojen sumuun,

kun suudelmamme vievät meidät rakkauden juhlahumuun.

Katseellani sielusi meren turkoosin tavoitan,

niillä ulapoilla sinun kanssasi muurit murheiden voitan.

Kirjoittanut Janne Kousa

Jaa artikkeli: