Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ulkoa tummaa – sisältä valoisaa

Paikallinen hirsirakentaja on messuilla omalla kohdenumerolla, vaikka kohde tuskin paikalleen jää. Siekkelin Puutyön saunatupa on saanut nimen Sydänsauna. Kohteessa on tumma ulkokuori ja eben-sävyinen eläväinen lattia. Kaikki muu onkin rakentajan toiveiden mukaisesti vaaleaa.

Sydänsauna koostuu kahdesta osasta, joita niiden välissä oleva, liukuovilla varustettu eteisosasto erottaa. Ovesta oikealle ovat pukuhuone (3,6 m2) ja sauna (5,2 m2), ja vasen puoli on omistettu tupa-osastolle, jonka koko on 12,6 m2.

Viihtyisyydestä vastaa Marianne Vihervaara. Hän valitsi tilan nähtyään tyyliksi pientä ja sievää. Pääsävy on vanha roosa, joka nousee sohvan lisäksi pienin esinein ja tekstiilein myös seinille. Tunnelma on kevyen rento.

Marianne kertoo kiertäneensä kaikki Kouvolan sisustusliikkeet. Maalaukset saatiin valmiiksi kuukausi aiemmin, joten ne eivät enää tuoksu, vaikka käytettiinkin teknisiä maaleja. Sisustuskin valmistui ajoissa, puolitoista viikkoa ennen avajaisia.

Kansikkaantien ja Utin paras osaaminen yhdistämällä on syntynyt viihtyisä kokonaisuus. Erikoista Sydänsaunassa on tuulikaappi, jonka ikkuna ulottuu lattiasta kattoon ja seinästä seinään. Tämä toimii tarvittaessa vilvoittelutilana, sillä sauna ja pukuhuone ovat toisessa ja tupa toisessa päässä pientä taloa. Marianne teki tilasta viherhuoneen.

Myös tuvan ikkunat ovat avarat. Sauna toimii hyvin pienenä mökkinä lähellä kotia ihan sellaisenaan. Parhaimmillaan se on rannalla, rannan suuntaisesti sijoitettuna. Päämökki voi olla reilusti kauempana rannasta. Käyttökelpoinen se on eri tavalla sisustettuna myös vierasmajan ja pihasaunan yhdistelmänä.

Artikkelikuva: Marianne Vihervaara sisusti Sydänsaunan sievästi ja keveästi roosalla ja valkoisella.

Messukohde 24 on Sydänsauna. Se on Siekkelin Puutyö Ky:n suunnittelema ja valmistama. Materiaalina on käytetty höylähirttä. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Timo Siekkeli.

Muut pienet

Sydänsaunaakin enemmän on ikkunaa suhteellisesti kohteessa Vuolas minitalo. Esitteen revontulet kertovat perustarkoituksen. Kohde 19 on tarkoitettu lähinnä metsään sijoitettavaksi hotellihuoneeksi, josta voi ihailla tähtiä ja revontulia. Esitteen kuvassa suuntaus on tosin pielessä, kun mukaan haluttiin sekä ikkunaseinä että revontulet.

Suuri ikkuna kannattaa Lappia etelämpänäkin suunnata pohjoiseen, jotta revontulet loimutessaan kunnolla näkyvät, eikä tila kesällä kuumene. Tähtiä saa ihailla myös laajasta kattoikkunasta.

Vuolaksen mallitalon vieressä kohteena 18 on talo, johon minimalisti voi jo saada elämänsä mahtumaan. BVG-minitalossa huomio kiinnittyy moneen erikoiseen yksityiskohtaan.

Suurin ikkuna on makuuhuoneessa. Voi kuvitella, miten hienoa on ikkunapenkin tyynyille istahtaa vaikkapa lukemaan. Suuren osan keittiön säilytystilasta vie leveä ikkuna.

Ledinauhat on jätetty näkyviin, mikä on samalla sekä nuorekkaan modernia että häiritsevän viimeistelemätöntä. Ne on liitetty sähköön suoraan, jotta päästään yli viiden metrin pituuteen.

Messuluettelosta on jäänyt puuttumaan numero 20. Noin 38 neliön Sara voidaan luokitella minitaloksi, vaikka sen korkeus on yli viisi metriä. BVG-talon tavoin se on tehty ristiin laminoidusta massiivipuusta, joka on saanut lyhenteen CLT. Sara-talon rakenne mahdollistaa laajentamisen moneen suuntaan esimerkiksi perheen kasvaessa.

BNG-minitalossa on mielenkiintoisia yksityiskohtia, osa hyvinkin kauniita.
Puusta muotoillut valaisimet ovat upeita. Hieno on myös muotoseinä. Tosin puhtaana pitämisessä on työtä.
Vuolaksen minitalot on tarkoitettu matkailuyrityksille luontohotellihuoneiksi.
Jaa artikkeli: