Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ulkoilmakalenteri

Vuohijärvellä aukeaa 24 luukkua ympäri kylää

Luukku nro 1


Vuohijärveläinen Sari Heikkinen sai ajatuksen koko kylää ilahduttavasta joulukalenterista. Sari kiersi kyläläisten luona yhdessä Eini Vanhasen kanssa ja asukkaita olikin helppo saada mukaan toteuttamaan ideaa. Kun sana kiiri, mukaan ilmoittautui lisää vapaaehtoisia.

Kalenterin luukut sijoittuvat Vuohijärven kylällä kyläläisten omiin pihoihin, ikkunoihin ja kylän yhteiselle matonpesupaikalle. Luukkuja tekivät myös M-kyläkauppa, Bar Illansuu ja Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo.

Lista luukuista on julkaistu kylän Facebook-sivuilla ja sitä pääsee tutkimaan myös kyläkaupan, sekä baarin ilmoitustauluilla. Joulukalenteria voi käydä ihastelemassa 25.12 asti.

Koska mukana on paljon ihmisiä, ei joulukalenteri työllistä ketään liiaksi. Päivän 14. luukku koottiin yhteisvoimin matonpesupaikalle.

Luukku numero 10

Luukkuja voi käydä katsomassa siinä järjestyksessä kuin itse haluaa, ja paikkoja voi kiertää vaikka useamman yhdellä lenkillä. Joulukalenteri on hauska tapa saada päivän kävelylenkille pientä piristystä pimeänä vuodenaikana.

–Mielestäni tämä on kiva tapa lisätä yhteisöllisyyttä, kun tapaamiset ystävien kanssa ovat jääneet vähille. Mukavaa, jos ihmiset saadaan liikkumaan tämän avulla. Jos yksikin ihminen lähtee kävelylle tämän ansiosta, on tavoite saavutettu, Sari sanoo.

–Joulukalenterin avulla saadaan tekemisen, keksimisen, löytämisen ja liikkumisen iloa, Sari jatkaa.

Sari pitää torstaisin kyläläisille jumppahetkiä. Nyt jumpat on siirretty ulkoilmaan ja lenkin varrella on käyty ihastelemassa kalenterin luukkuja. Luukuista on paljastunut kauniita lyhtyjä, tonttuja ja upeasti valoilla koristeltu polkupyörä.

Jokainen luukku on persoonallinen. Nyt on kerrankin lupa tirkistellä toisten ikkunoihin, sekä pihoihin ja ihailla kekseliäitä joulukalenterin luukkuja.

Jos et pääse käymään Vuohijärvellä, voi luukkuja ihastella kylän Facebook-sivuilla, jonne on lisätty kuvat kaikista jo avatuista luukuista.

Kalenterin luukku nro 10 löytyy Riitta Hinkkurisen pihasta. Riitta on käynyt kyläyhdistyksen jumpparyhmän kanssa iltakävelyillä katsomassa muitakin luukkuja.

–Idea saatiin luukkuun, kun nähtiin Valkealassa polkupyörä, joka oli jouluvalaistu. Lisäsimme siihen vielä nallen ja lyhdyn tuomaan tunnelmaa, Riitta kertoo.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: