Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Unen maille

Lasten teatteritapahtuma Kuulaksessa pääsi kipuamaan yläkertaan. Feerin esitykset olivat Klubin Vintillä.
Feeri lähti liikkeelle improvisoinnin myötä. Ohjaaja Otso Kauton kanssa alkoivat improvisoida Taideruukilla esiintyneet Minerva Kautto ja Maija Rissanen sekä Kolina van den Berg. Improvisaatioista löydetyt ja toimiviksi katsotut asiat ja oivallukset pääsivät jatkoon. Improvisoidun materiaalin pohjalta syntyi myöhemmin lopullinen käsikirjoitus. Kaikki kolme opettelivat näytelmän molemmat roolit suomeksi ja ruotsiksi.
Feeri on unta ja totta – seikkailusatu ystävyydestä. Feerissä kaksi lasta tapaavat. He kohtaavat nukkuessaan. Feerissä he yhdessä opettelevat, mitä ystävyys tarkoittaa, miten he koskettavat toisiaan ja kuinka ystävät puhuvat toisilleen. Ystävät voivat riidelläkin ystävyyden hajoamatta.
Ikäsuositus on neljästä kahdeksaan. Ei aivan riitä, että kertoo luvut keskenään saadakseen ikäni. On siis vähintäänkin vaativaa miettiä, miten olisin pitänyt esityksestä kuuluessani kohderyhmään.
Väkisinkin on siis mietittävä näytelmää aikuisen näkökulmasta. Useitakin oivalluksia näytelmässä on. Mä ja sä ovat yhdessä mäsä. Ystävyys siis kestää rikkinäisyyttä, mikä sanomana laajentaa mahdollista kohderyhmää. En kuitenkaan kokenut kovinkaan viihtyisänä hetkeä, jolloin tulee viittausta vessahätään. Ajatteleeko joku, että näytelmän tai elokuvan hahmot eivät tee jotakin, koska siihen ei viitata?
Kaksikielisyyttä ja -roolisuutta on pakko ihailla. Sitä en kertanäkemän perusteella arvannut. Näytelmän kantaesitys Ruotsissa oli 3.1.2019 ja Suomessa Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa 8.2.2019.
Marjaana Mutanen suunnitteli puvut ja Per van den Berg lavastuksen. Musiikin loi Pierre Fourmeau. Tuotannosta vastaavat Krista Mäkinen ja Anne Sofia Ojala, kuvituksesta puolestaan Ilja Karsikas. Näytelmä on yhteistuotanto, jossa ovat mukana Teatteri Sydänkäpy (Ruotsi), Teatteri Quo Vadis sekä Tampereen Työväen Teatteri. Esitys on saanut tukea esimerkiksi Suomalais-ruotsalaiselta Kulttuurirahastolta.
Janne Kousa
Kuvissa Minerva Kautto ja Maija Rissanen sadun maailmassa, kuvaaja Kari Sunnari.

Jaa artikkeli: