Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Urheilulääketieteen ilta antoi ajateltavaa

Urheilulääketieteeseen liittyvä luento-ilta järjestettiin syyskuun 26. päivänä jo 13. kerran. Ilta oli suunnattu kaikille liikunnasta ja urheilusta kiinnostuneille valmentajille, urheilijoille ja liikkujille. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Kymenlaakson Liikunta ry, Kouvolan Urheiluakatemia ja Mehiläinen Oy.

Pääpuhujina Kouvola-talolla järjestetyssä urheilulääketieteen illassa toimivat psykologian tohtori Satu Kaski ja Kouvolan KooKoo:n päävalmentaja Jussi Ahokas.

Tilaisuuden avaussanat lausui Kouvolan Mehiläisen liikuntaklinikan ja lääkärikeskuksen vastaava lääkäri Timo Mänttäri. Hän esittikin pohdittavaksi hyvän kysymyksen: Miten mitataan kunkin ihmisen hyvinvointi? Vastaus ei ole yksinkertainen, ja siihen onkin jokaisella oma tulkintansa.

Psyykkinen hyvinvointi ihmisen arjessa

Pääkaupunkiseudulta luennoimaan tullut Satu Kaski aloitti osuutensa värikkäästi.

– Tiedättehän, että luennointi on vallankäyttöä. Yritän siis vakuuttaa teidät sanomisillani, joten olkaa kriittisiä!

Hän jatkoi, että ihminen voi henkisesti hyvin, kun hän on onnellinen. Mutta milloin näin on? Ihmissuhteet on tässä tärkeä tekijä. Jokainen voi kysyä itseltään, onko minulla edes yksi ihminen, joka seisoo takanani kun sitä tarvitsen? Onnellisuuden tukena on myös elämän kokeminen merkityksellisenä.

Hyvinvointi työpaikalla koostuu kolmesta asiasta: omistautuminen (ihminen kokee, että tekee tärkeää työtä), uppoutuminen (tuntuu, että aika menee kuin siivillä) ja tarmokkuus (vaikka asiat ei menekään niin kuin siinä kuuluisassa Strömsössä, niin ihminen jatkaa silti sinnikkäästi eteenpäin).

Tunteiden merkitys hyvinvointiin on myös tärkeää; tunteet tarttuvat salamannopeasti. Kun tuntematon hymyilee sinulle, huomaat hymyileväsi takaisin. Pelko puolestaan voi aktivoitua: jos tavoitteena on juosta maraton, mutta tulee tunne, etten pystykään. Seuraa ahdistus, ja tehdään helppo ratkaisu: perutaan koko homma.

Satu Kaski esitti yhdellä kalvolla mielenkiintoisen nelikentän: vie energiaa – vie aikaa – antaa energiaa – ei vie aikaa. Näihin kenttiin voi hahmotella omaan itseensä kohdistuvat hyvinvoinnin teot. Esimerkkinä tähän hän otti ystävän puhelinsoiton: se voi viedä itseltä energiaa, ja ainakin se vie aikaa. Toinen tekijä, liikunta, vie myös aikaa, mutta voi toisaalta antaa energiaa. Näitä tekijöitä voi jokainen miettiä mielessään: mitä ja kuinka paljon eri asioita kannattaa omaan arkeensa sisällyttää.

Valmentajana jääkiekkojoukkueessa

Illan toisen luennon piti Kouvolan KooKoo:n päävalmentaja Jussi Ahokas. Hän on itsekin ollut aikoinaan valmennettavana urheilijana, kun pelasi juniorina jääkiekkoa maalivahtina. Valmentajana Jussi Ahokas on saavuttanut kaksi MM-kultaa: vuonna 2016 alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, ja vuonna 2019 alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Jussi Ahokas peilasi omia kokemuksiaan nykyurheilijoihin, millaisia he ovat? Nykynuoret ovat avoimia, tavoitteellisia, ja he ajattelevat paljon omaa uraansa. He ovat myös itsetietoisia, ja heidän

tekemisellään pitää olla merkitys. Yksilö pitää huomioida, ja Jussi Ahokas korosti nimenomaan tätä seikkaa: nykyurheilijat haluavat valmentajan, eivät pomoa.

Maajoukkueen matkassa vietetään kerrallaan selvästi seurajoukkuetta lyhyempi aika, joten joukkueen arvot, toiminta ja ilmapiiri korostuvat. Joukkueen toiminnalle pitää pystyä luomaan merkitys, ja hyvä joukkuehenki luodaan yhteisillä kokemuksilla.

Joukkue päättää kulloinkin keskuudessaan ne ominaisuudet, joista se tunnistetaan. Työteliäisyys, kamppailukovuus, pelirohkeus ja kurinalaisuus ovat menestyvän joukkueen tunnusmerkkejä. Johtajan tärkein ominaisuus on tunneäly. Kun luottamussuhde on luotu, voi nuorelta vaatia paljon. Valmentaja puolustaa aina johdettaviaan. Vaikka joskus peli sujuu huonostikin, ketään ei sen takia ”heitetä bussin alle”.

Yleinen ohje yleisölle

Lopuksi Jussi Ahokas kertoi oman huomionsa Kouvolassa olostaan.

– Muualta tulleena huomaan helpommin asioita. Vahva usko vie päämäärään. Täällä on urheilulle huippuhyvät olosuhteet. Myös Kouvolassa voi pärjätä! Ja tämä voisi urheilun puolella tarkoittaa sitä, että KooKoo pääsisi vihdoin SM-liigassa omaan realistiseen tavoitteeseensa eli runkosarjassa 10 parhaan joukkoon.

Jari Sahala

Artikkelikuva: KooKoo:n päävalmentaja Jussi Ahokas kertoi kahden joukkueensa noususta MM-kultaan.

Jaa artikkeli: