Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Urheiluradan ylittävä Räsymatto

Harvemmassa ovat ne suomalaiset, joille Mielakan rinnekeskus on vielä tuntematon. Siitä on kiittäminen valtakunnallista näkyvyyttä saanutta ”Räsymatto”-tempausta. Yli 412-metrinen moniväriteos herättää huomiota.
Räsymaton synnyn ensihetket elettiin pilvisen taivaan alla. Tuli sen verran rankka sade elokuun viimeisenä sunnuntaina, että se vetäisi maalit pois sijoiltaan. Maanantaina pidettiinkin maalauksesta tauko. Tiistaina ja keskiviikkona, syyskuun puolella löytyi lisää matonmaalaajia.
Maalareita oli noin 200 ja maalia kului 800 litraa. Maalareita oli esimerkiksi lähialueelta ja Voikkaalta. Parhaimmillaan paikalla ollessani maalareita oli toistakymmentä. Liikennettä oli suuntaan ja toiseen. Moni oli tullut jo sateella maalaamaan. Vesi veti pinnasta värit paikoin niin sekaisin, että eräs lapsi oli puhunut sateenkaariväreistä. -Sade hieman haittaa, mutta teki räsyistä kivan monivärisiä!, mainitsi Mielakan Rinnekeskuksen toimitusjohtaja Inka Kaltola.

Aloitusta seuranneiden päivien aikana räsyjä kunnostettiin sateen jäljiltä ja matto sai yhdessä aherretun jatkuvuutensa.
Alisa Hasu ja Lea Kukanaho ahersivat kumpikin useita räsyjä.

Maalarijoukko

Räsyjen määrä jäi yhtä vaille kuuteensataan. Katutaideteos Räsymatto taiteiltiin Mielakan vanhan mäkiautoradan päälle. Sunnuntaina sateen koskettamalla pinnalla kivutessaan olla varovainen. Säänmukainen vaatetus ja sopivat kengät olivatkin suositeltavia.
Alisa Hasu ja Lea Kukanaho maalasivat kumpikin neljä räsyä. Samalla värillä sai maalata useammankin räsyn, kunhan ei iskenyt maalia vierekkäisiin kaistaleisiin. Maton vierttä alemmas kulkiessa olivat vastassa Vilma Rantanen ja Miina Sivula-Rantanen sekä Peppi Viipuri ja Emmi-Riika Seppälä.
Inka Kaltola ahkeroi maalaamisen parissa. Inka kertoi, että sateen aiheuttamia valumia paikataan.
Idea saatiin Mikkelistä. Mutta siellä pituutta oli vain 100 metriä. Tajuttiin, että Mielakkaanhan saadaankin tehtyä paljon pidempi teos. Noin 350 metrin mitasta Mielakan matto venähti vielä reippaasti.
Tapahtumaa tukivat Kouvola, Elementit-E Oy, RTV-Yhtymä Oy, Luumäen maalauspalvelu Oy, Klapijukka ja Tikkurila. Uusi matkailunähtävyys on samalla myös yhteisöteos. Tavoitteena on ollut saada ihmiset liikkeelle, ja siinä on onnistuttu. Räsymatto on päivittäin houkutellut suunnilleen sata kävijää ihastelemaan yhteistyön tulosta.
Talvi voi haalistaa maton värejä. Räsymaton kirkkaana pitämiseen on saatu jo värvättyä ensi kevääksi alueen koululaiset.
Janne Kousa

Miina Sivula-Rantanen katsoo Vilma Rantasen maalaamista. Peppi Viipuri ahertaa saatuaan maalipensselin Emmi-Riika Seppälältä.
Peppi Viipurilla oli selvästi hauskaa. Emmi-Riika Seppälä vuorostaan maalaa räsyä.
Vilma Rantanen maalaa vaalealla värillä. Taustalla on Miina Sivula-Rantanen.
Jaa artikkeli: