Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ursan lehdistötiedote: Jupiter ja Saturnus kohtasivat taivaalla 21.12.

Vaihdettu menneeseen aikamuotoon. (Tiedote 14.12.). Huom. pilvisyys haittasi Suomen havaintoja.

Aurinkokunnan suurimmat planeetat, Jupiter ja Saturnus, olivat taivaalla lähimmillään toisiaan maanantaina 21.12. Jupiter ohitti Saturnuksen taivaalla keskimäärin 19,9 vuoden välein, mutta tällä kertaa kaksikko näytti liki sulautuvan yhteen. Edellisen kerran Jupiter ja Saturnus olivat näin lähekkäin taivaalla 1623, ja seuraavan kerran ne näkyvät näin tiiviisti vuonna 2080.

Jupiterin ja Saturnuksen keskinäistä lähestymistä taivaalla on voinut seurata jo pitkään. Kesällä ne olivat matalalla etelässä keskiyöllä, ja syksyllä ne ovat nousseet etelätaivaalle ilta illalta hiukan aikaisemmin. Maanantaina 21.12. niiden näennäinen välimatka oli kutistunut lyhimmilleen, noin kuuteen kaariminuuttiin. Tämä on vain viidesosa täysikuun halkaisijasta. Yleensä planeetoilla on taivaalla välimatkaa lähimmilläänkin parin täysikuun verran.

Planeetat voi nähdä paljain silmin. Ne sijaitsivat iltahämärässä hyvin matalalla etelälounaan taivaalla. Jupiter on kaksikosta selvästi kirkkaampi, ja Saturnus näkyi lähes Jupiterissa kiinni olevana pisteenä yläoikealla. Planeetat oli helppo tunnistaa, sillä samassa suunnassa ei ollut nyt kirkkaita tähtiä. Tavallisilla kiikareilla voi erottaa myös neljä suurinta Jupiterin kuuta, jotka sijaitsevat suorana letkana Jupiterin molemmin puolin.

Havaintopaikka kannatti valita ajatuksella

Jupiterin ja Saturnuksen kohtaaminen voitiin nähdä karkeasti arvioiden Oulun eteläpuolisessa Suomessa. Mitä pohjoisemmassa kaksikkoa katsellaan, sitä matalammalla taivaalla ne näkyivät, mutta toisaalta taivas pimenee pohjoisessa aikaisemmin, joten myös planeetat alkoivat erottua hämärältä taivaalta aikaisemmin.

Kaksikon katseluun tuli valita paikka, jossa etelän suunnalla horisontissa on mahdollisimman vähän taloja tai puita. Mäet, pellot ja rannat voivat olla hyviä havaintopaikkoja.

Hyvä aika alkaa tähyillä Jupiteria ja Saturnusta oli noin klo 16 alkaen, jolloin planeetat alkoivat erottua laskeneen Auringon valaisemalta taivaalta, ja ne olivat edelleen verraten korkealla. Mitä pimeämmäksi taivas käy, sitä paremmin Jupiter ja erityisesti himmeämpi Saturnus erottuivat taivaalta, mutta sitä matalammalle ne olivat ennättäneet laskea. Havaintoikkuna on melko lyhyt, sillä kaksikko laskee Auringon perässä pian horisontin taa.

Planeetat olivat alle asteen, eli kahden täysikuun halkaisijan, päässä toisistaan 13.–29.12. Kannatti etsiä hyvä havaintopaikka ja koettaa paikallistaa kaksikko taivaalta jo ennen 21.12., jotta voi varmistaa, että niiden eteen ei tullut puita tai rakennuksia. Koska joulukuu on yksi pilvisimmistä kuukausista Suomessa, ei muutenkaan kannattanut laskea sen varaan, että juuri 21.12. olisi pilvetöntä. Kaksikkoa kannatti siis havaita, kun se oli mahdollista.

Planetaarista takaa-ajoa

Jupiter kiertää Auringon 11,9 Maan vuodessa ja Saturnukselta tähän menee 29,5 Maan vuotta. Ne näkyvät samassa suunnassa maapallon taivaalla keskimäärin 19,9 vuoden välein. Planeettojen näennäinen etäisyys toisistaan taivaalla vaihtelee, sillä Saturnuksen ja Maan ratatasot ovat hieman kallellaan Jupiterin ratatason suhteen. Todellisuudessa Jupiter ja Saturnus eivät ole avaruudessa lähekkäin, vaan ne kiertävät Aurinkoa omilla radoillaan, ja ohitus tapahtuu liki 800 miljoonan kilometrin turvavälillä.

Julkisuudessa on liikkunut kahta eri vuosilukua siitä, milloin Jupiter ja Saturnus näkyivät viimeksi näin lähekkäin. Vuonna 1623 tapahtui edellinen näin tiivis ohitus, mutta koska planeetat olivat tuolloin taivaalla hyvin lähellä Aurinkoa, on mahdollista, että juuri kukaan ei niitä ainakaan nykyisen Suomen alueella nähnyt. Edellinen kerta, kun kaksikko näkyi taivaalla helposti näin lähekkäin, tapahtui vuonna 1226.

Jupiter ohittaa Saturnuksen taivaalla seuraavan kerran marraskuussa vuonna 2040 vajaan asteen etäisyydeltä, ja seuraava kuuden kaariminuutin lähiohitus tapahtuu maaliskuussa vuonna 2080.


Jupiter ja Saturnus Helsingin taivaalla 21.12.2020 kello 16.30. Pohjoisempana planeetat näkyvät samaan aikaan matalammalla, mutta taivas on pimeämpi.
Kuva Ursa / Veikko Mäkelä

Jaa artikkeli: