Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Uskomaton nousu toi Leijonille voiton

Jääkiekon MM-kisoihin valmistautuva Suomen maajoukkue kohtasi rakkaan vihollisensa Ruotsin Kouvolan jäähallissa torstaina 25.4. pelatussa ottelussa. 


Vielä 3 minuuttia ennen peliajan päättymistä Ruotsi johti ottelua kahdella maalilla, mutta Suomen uskomaton loppukiri toi sille 5-4 voiton. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että Suomi teki Ruotsit.

Länsinaapurimme vieraili Kouvolan jäähallissa A-maaottelun merkeissä nyt kolmatta kertaa, mutta jäi edelleen voitotta. Vuonna 1984 pelatun ottelun Suomi voitti 5-3, ja vuoden 1994 kohtaaminen päättyi tasapeliin 3-3. 

Ruotsi johti ottelua lähes koko ajan. Tätä auttoi Suomen maalivahdin Jussi Olkinuoran varsin epäonninen iltapuhde. Ruotsin avausmaali 0-1 lipsahti Olkinuoran hanskasta maaliin, ja 1-2 osuma upposi puolestaan levykäden kautta verkon perukoille.

Heikon illan kruunasi leijonaveskarin harhailu kaukana omalta maalilta tilanteessa, jossa Suomi pelasi ylivoimalla. Ruotsalaishyökkääjä Anton Lander kiitti ja iski kiekon tyhjään Suomen maaliin kolmannen erän puolivälissa, ja Ruotsi johti 2-4. Ottelu ei ollut kuitenkaan vielä ohi.

Historiallinen nousu

Kukaan Suomen joukkueen johtoryhmästä, valmentajista tai pelaajista ei muista vastaavaa nousua kahden maalin tappioasemasta varsinaisella peliajalla yhden maalin voittoon, vain 3 viimeisen peliminuutin aikana. Mutta kas, näin se kävi.  

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen otti aikalisän, ja määräsi maalivahdin tilalle kuudennen kenttäpelaajan tilanteessa 2-4, kun pelikello näytti aikaa 57:40. Ja kuusi sekuntia myöhemmin kiekko oli jo Ruotsin maalissa. Tulostaululle vaihdettiin lukemiksi 3-4. 

Maalivahti Olkinuora palasi aloitukseen takaisin maalilleen, mutta Suomen saatua kiekon luisteli välittömästi vaihtoaitioon. Sama Leijonien tehokuusikko iski pian toisen maalinsa, nyt Harri Pesosen mailasta. Tilanne oli 4-4 ja edellisestä maalista ehti kulua aikaa vain 32 sekuntia. 

Meteli hallissa oli 4105-päisen yleisön ansiosta huikea. Ja tunnelman räjäytti sitten nuori Leijona-hyökkääjä Eetu Luostarinen, jonka terävä laukaus upposi vastustamattomasti sinikeltaisten maaliin ja vei Suomen 5-4 johtoon, kun peliaikaa oli jäljellä enää vajaa minuutti. Tästä Ruotsi ei enää noussut, ja Leijona-joukkue sai aihetta vähän yllättäväänkin juhlaan. 

– Tyypillinen Ruotsin sulaminen, letkautti valkealalainen Juha Määttänen pelin jälkeen hallista poistuessamme.    

Paikallista väriä

Ottelussa nähtiin myös useita KooKoon peleistä tuttuja henkilöitä. Suomen valmennusryhmään kuului KooKoon maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen. Hän omistaa joukkueen nopeimmat leuat, ja purukumia kuluu ottelun aikana monta pakettia. 

Toimitsija-aitiossa näkyi myös paikallista osaamista, kun ottelun kirjurina toimi Miia Paija tuttujen jäähyaition valvojiensa kanssa. Pelaajista KooKoota kuluvalla kaudella edustaneet Anrei Hakulinen (Suomi) ja Malte Strömwall (Ruotsi) oli juuri pudotettu joukkueidensa MM-leiriryhmistä. Hakulisen saattoi kuitenkin bongata hallista katsomon puolelta.    

Slovakian MM-kisoihin

Sekä Suomen että Ruotsin joukkue tulee muuttumaan vielä oleellisesti toukokuun 10. päivä alkaviin MM-kisoihin mennessä. Kaksi pelin tärkeää elementtiä, maalivahtipeli sekä ylivoima, eivät Suomelta Kouvolan ottelussa onnistuneet. Niiden on oltava kunnossa, jos Leijona-miehistö halajaa kisoista menestystä.    
 

• Jari Sahala

Otsikkokuva: Suomi on tehnyt ratkaisevan 5-4 maalin, ja tunnelma hallissa räjähti.

Jaa artikkeli: