Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Uudistuneet kiväärit

Kotimaisten RK62 rynnäkkökiväärien käytettävyyttä parannettiin modernisoinneilla. Uudistetut rynnäkkökiväärit otettiin käyttöön varusmieskoulutuksessa kaikissa Puolustusvoimien joukko-osastoissa keväällä 2019.

Rynnäkkökiväärien modernisointityön tavoitteena on ollut parantaa aseiden käytettävyyttä ja antaa niille lisää käyttöikää. Huomattavimmat aseisiin tehdyt parannukset ovat aseen perän säädettävyys erikokoisille ampujille ja yhteensopivuus taistelijan varustuksen kanssa. Liityntäpinnat optiikan ja lisävarusteiden kiinnittämiseen ovat myös merkittävä uudistus.

Rynnäkkökiväärin kehittämistyö liittyy Taistelija-hankkeeseen. Siinä parannetaan taistelijoiden tulivoimaa, liikkuvuutta ja suojaa sekä tilannetietoisuutta.

Kokonaisarvo rynnäkkökiväärien modernisointityölle on ollut noin 12,6 miljoonaa euroa. Hankinnan kokonaisarvosta kotimaisuusaste on 80 prosenttia. Hankkeen työllistävä vaikutus on 50 henkilötyövuotta kotimaista työtä. Rynnäkkökiväärien valmistaja Suomessa on Sako/Valmet.

Kolmen voimin

7.62 RK 62M -rynnäkkökivääreihin vaihdettiin uudistuksessa uusi vaihdin, optisen tähtäimen jalusta, teleskooppisesti säädettävä perä, sekä taktinen kantohihna. Lisäksi M2 ja M3 -malleihin vaihdettiin liekinsammutin ja kädensuojus. Optiset tähtäimet kuuluvat kaikkiin aseisiin.

Modernisointityöhön alettiin Kaartin jääkärirykmentissä jo 2011. Aseen eri versioita onkin kokeiltu Maavoimien eri joukko-osastoissa ja Ilmavoimissa. Millog Oy vastaa modernisoinnista. Modernisointityön myötä Puolustusvoimat on kyennyt kustannustehokkaasti kasvattamaan jalkaväkitaistelijoiden tulen tehoa parantuneen tulenaloitusnopeuden, käyttöergonomian, sekä lisälaitteiden kiinnitettävyyden ansiosta.

Päämallit modernisoidulle rynnäkkökiväärille ovat RK 62 M1 ja RK 62 M2. Niissä on kiinnitysmahdollisuus optiikalle ja yleisimmille lisävarusteille. Yleisin on M1-malli, joka on suunnattu ensilinjan jalkaväkijoukoille.

M2-malli on rakennetun alueen taisteluun parhaiten sopiva vaihtoehto. Se on varustettu uudella liekinsammuttimella ja kädensuojuksella. Uuteen

liekinsammuttimeen voidaan liittää murtojarru esimerkiksi rakennusterästen ampumalla katkaisemista varten. Kädensuojukseen on mahdollista liittää lisälaitteita joustavasti käyttäjän tarpeesta riippuen.

M3-mallilla kehitystyö jatkui erityisesti aseen pintakäsittelyn ja värin osalta. Mallin varusteluun kuuluu äänenvaimennin ja murtojarru.

– Rynnäkkökivääri on jokaisen taistelijan keskeisin työkalu ja henkivakuutus taistelukentällä. Jalkaväkemme aseistuksen selkärangan ovat jo yli 50 vuotta muodostaneet kotimaiset RK62-rynnäkkökiväärit, joiden uudistuksessa olemme säilyttäneet aseen toimintatavan ja ampumatarvikkeen, selvittää jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi.

– Modernisoinnilla Puolustusvoimat on jatkanut tarkan ja luotettavan kotimaisen rynnäkkökiväärin käyttöä jalkaväen etulinjassa pitkälle 2030-luvulle. Samalla on mahdollistettu optisten tähtäimien ja uudenaikaisten apuvälineitten käyttöönotto erityisesti pimeätaistelukyvyn kehittämistä ajatellen, hän jatkaa.

Ominaisuuksia

Rynnäkkökivääri 7.62 RK 62M on muunneltu taistelijan perusase, käytössä ensilinjan joukoilla. Kaasurekyyliperiaatteella toimivassa sarjatuliaseessa voidaan vaihdinta käyttäen ampua joko kerta- tai sarjatulta. Rautatähtäimiä on tarkoitus käyttää päivällä. Aseeseen on mahdollistaa kiinnittää lisävarusteita, kuten valonvahvistin, taktinen valaisin ja optinen tähtäin.

Rynnäkkökiväärin kaliiperi on 7.62 x 39 mm. Aseen pituus on perä täysin auki 95 senttimetriä. Perä lyhyenä sillä on mittaa 86,5 cm. Ase painaa ilman lipasta 4,1 kilogrammaa. 30 patruunalla täytettynä lipas on 0,8-kiloinen. Kertatulella voidaan tähdättynä ampua 20–30 laukausta minuutissa. Sarjatulella teoreettinen vauhti on 700 ls/min. Tulinopeus on lippaan vaihdot mukaan lukien 120–180 ls/min.

Tehokasta ampumaetäisyyttä on 300 metriin asti. Lähtiessään luodin nopeus on 715 m/s. Tuntinopeus on siis siinä vaiheessa 2574 kilometriä. Jos katsotaan eri valtioiden armeijoiden historiaa, tämän nopeuden on ylittänyt esimerkiksi Lockheed SR-71, jota kutsuttiin Blackbirdiksi, suomalaisittain Mustarastaaksi. Kone oli yhdysvaltalainen strateginen tiedustelulentokone. Tiedot huippunopeudesta vaihtelevat. Joidenkin lähteiden mukaan huippunopeus oli 3529 kilometriä tunnissa.

JK

Artikkelikuvassa M1, kuva Puolustusvoimat

M2, kuva (C) Puolustusvoimat
M3, kuva (C) Puolustusvoimat

Jaa artikkeli: