Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Uusia kursseja

Kouvolan kansalaisopistolla aloitti toukokuussa uutena rehtorina Tiina Kirvesniemi. Hän kertoi lehdistöinfossa yleisiä asioita ja esitteli stipendinsaajat. Tällä kertaa yhtäkään heistä ei ollut paikalla.
Vs. koulutuspäällikkönä työskentelee Aija Matero. Salla Pesonen aloitti taideaineiden suunnittelijaopettajan tehtävässä. Toimistossa uurastaa koulusihteerinä Elina Lassi.
Kansalaisopisto täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaistavaan runokirjaan otetaan vastaan sähköpostitse runoja elo-syyskuussa. Aihe on Minun Kouvolani. Muoto on vapaa ja pituus voi olla yhdestä rivistä korkeintaan sivuun. Oli sitten opiston opiskelija tai ei, runon voi lähettää osoitteeseen [email protected]

Tiina Kirvesniemi valittiin rehtoriksi monen hakijan joukosta.
Aija Matero on Kouvolan kansalaisopiston viransijainen koulutuspäällikkö.

Taidetta

Valokuvauskurssit ovat olleet hyvin suosittuja. Niiden lyhytkurssit on pitkälti uudistettu. Minna Rissanen kertoi uudesta sarjakuvakurssista. Se on tarkoitettu lähinnä aikuisille, mutta sopii myös nuorille.
Salla Pesonen on opettanut muuallakin kuin Kouvolan kansalaisopistossa. Nyt hän kuitenkin keskittää energiansa Kouvolan kansalaisopistoon.
Mediataide aloitettiin viime vuonna. 7-9 vuotiaiden ryhmän kanssa on tarkoitus jatkaa tekemistä. Lasten kanssa pyritään monitaiteelliseen, villiin tekemiseen. Mahdollisimman moniaistinen näkökulma taiteen opetukseen sekä tekemiseen halutaan tarjota.
Martta-nuken historia alkoi Turun marttayhdistyksestä. Martta-nukkekurssia on pitkään toivottu. Sillä pääsee tutustumaan historiaan. Kurssilla on käytössä perinteiset menetelmät, sekä luonnon- ja kierrätysmateriaalit.
Susanna Tiitinen kertoi XXL-tanssikurssista naisille. Kurssilla ei piitata kiloista ja energiankulutuksesta. Hän toivoo, että kurssi löytäisi tanssihimoiset, jotka ujostellen ovat jääneet kotiin, eivätkä lähteneet muille kursseille.
Danceflow’ssa etsitään, millainen tanssi ja liike tuntuu hyvältä. Opiston kursseilla voi kuulla eksoottisia rytmejä, kappaleita joita ei koskaan kuule radiosta.
Aikuisille järjestetään monien pyyntöjen myötä teatteria. Kurssilla käydään läpi erilaisia teatterin tekemisen tapoja. Kurssi ei vaadi pidempää sitoutumista. Opistoteatterissa on mahdollisuus tehdä teatteria ja oppia ilmaisua. Aiempaa kokemusta ei tarvitse. Esitys tehdään, jos sitoutuneita löytyy.

Salla Pesonen esitteli Martta-nukkea.
Susanna Tiitinen kertoi teatteriharrastamisesta.

Kädentaitoja

Tekstiilityön opettaja Tuija Uotila mainitsi, että opistolla seurataan uusia tuulia maailmalta. Kurssilaisten toiveita kuunnellaan. Niitä tulee harvoin. Nukkekotiin liittyviä kursseja on toivottu. Ompelun suosio yllätti opistolla. Siksi piti perustaa rinnakkaisryhmiä.
Ompelun alkeita toivottiin. Siinä on pieni ryhmäkoko. Tuija kertoi, että ryhmäkoot ovat monesti isoja ja opettajalla on kiire, joten hän ei ehdi paljoakaan jokaista neuvoa.
Opiston uusien lyhytkurssien aiheita ovat esimerkiksi nauhapitsi, lehtiluurangot ja käpypitsi. Kankaina on vuosikausia käytetty sitä, mitä kaapista löytyy. Se on Tuija Uotilalle sydämen asia, jonka hän haluaa joka käänteessä ottaa esiin. Kudontaryhmässä on iät kaiket leikattu vanhat vaatteet matonkuteiksi.
Käsitöissä yhtenä teemana on musiikki. Opiskelijan lempimusiikista, häneen kolahtaneesta kappaleesta etsitään tunnelmaa omaan työhön.
Laukuissa tulee esiin vuodenaikoja. Tuija esitteli laukkua, jossa oli koivunrunkoja, hänen omaa lempipuutaan. Hän antoi tehtäväksi opiskelijoille, että ottaisivat puunrungoista valokuvia. Pinnasta haetaan ideaa omaan käsityöhön. Käsityökurssit ovat hyvin naisvaltaisia. Tuija kertoi huovutuskursseilla olleen miehiä. Ompelua eräs mies alkoi harrastamaan ajatuksenaan tehdä nahkahousut. Ne ovat kuitenkin vaativat, joten aloittaa kannattaa kankaista. Mies ei kuitenkaan jatkanut siihen asti, että olisi voinut nahkahousut tehdä.

Kieliä ja musiikkia

Kansalaisopistolla opetettaviin kieliin kuuluvat esimerkiksi japani ja kiina. Japania on kolme kurssia, jotka kestävät lukuvuoden. Hyvin laajaa kurssitarjonta on esimerkiksi englanninkielessä ja espanjassa.
Tarja Ylipiessa kertoi opintoneuvonnan tärkeyden kasvaneen. Samalla kielikurssilla voi olla hyvin eri ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Suomen kielen kursseja järjestetään erityisesti maahanmuuttajille. Heitäkin toivotaan myös muille kursseille. Saksan alkeiskurssia on pitkään toivottu ja se toteutetaan.
Heli Lukkarinen kertoi kursseilla vahvistettavan luovuutta ja musikaalisuutta. Esiintymistaidot ovat tärkeässä osassa. Opiskelijoilla halutaan antaa valmiudet musiikin elinikäiseen harrastamiseen.
Bändisoiton perusteet esimerkiksi sopii melkein kaikenikäisille. Muutaman soinnun soittotaitoa toivotaan. Melkein mikä tahansa käy soittimeksi, esimerkiksi akustinen- ja sähkökitara, puhaltimet, viulu, huilu, konserttikantele… Digitaalipiano ja rumpusetti löytyvät opistolta, niitä ei tarvitse tuoda itse.
Uutuuskurssilla huolletaan kitaroita. Ukulele-muskari järjestetään Valkealassa ja Kuusankoskella. Liikuntamuskari pidetään samoissa paikoissa. Heli mainitsi musiikkiharrastuksen tuovan pitkäjänteisyyttä ja luovaa ongelman ratkaisutaitoa. Se on hyvää kuntokoulua aivoille.

Tarja Ylipiessa kertoi kielitarjonnasta.

Syke nousemaan

Ritva Ahtonen-Hellsten kertoi Kouvolan kansalaisopiston liikuttavan runsasta joukkoa kaupunkilaisia. Kursseja on eri puolilla, esimerkiksi Kääpälässä, Utissa ja Hirvelän koulussa. Liikuntakursseja on päälle 100. Keskimäärin aloituspaikkoja on 2500. Vesijumpat esimerkiksi ovat säilyttäneet hyvin suosionsa ja jatkavat. Ritva mainitsi liikuntaryhmien täyttyvän mukavasti. Uusia ehdotuksia kursseista otetaan vastaan.
Mammajumppa odottaville äideille on yksi uutuuskursseista. Tunneilla on eri teemat. Äidit saavat opastusta. Lähtöajatuksena on se, että kun äiti voi hyvin, perhe voi hyvin. Toki sama pätee isäänkin.
JK

Ritva Ahtonen-Hellsten ohjaa mammajumppaa yhdessä Marianne Laakkosen kanssa Naukion saunalla.

Artikkelikuva: Tuija Uotilan laukuissa näkyvät kesä ja syksy.

Jaa artikkeli: