Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Uusia muotoja ja läsnäoloa

Kirkkoherra Arto Helle on ilahtuneena pannut merkille, että Valkealassa on enemmän auttajia kuin avun tarvetta.
– Vaikka tuntuu, että muusta juuri nyt ei puhutakaan kuin koronaviruksen aiheuttamista muutoksista, rajoituksista ja selviytymisestä on muistettava, että on kuitenkin kulunut kovin lyhyt aika siitä, kun kaikki alkoi, kirkkoherra Arto Helle muistuttaa.
Hän miettii, että uusimpien ennusteiden mukaan vasta tulevina viikkoina tiedetään, millaista yhdessä tekemistä ja läsnäolon taitoa tarvitaan.

Ohjeiden mukaan

– Valkealan kirkon messu on monelle rakas, erityisesti ehtoollisen pyhä hetki. Sinne kokoontumisesta olemme nyt jääneet paitsi. Toimitamme kuitenkin sunnuntaisen jumalanpalveluksen kotikirkostamme joko suoratoistona tai tallenteena sekä verkkosivujen että sosiaalisen median kautta, kirkkoherra kertoo.
Kirkollisten toimitusten suhteen Valkealan seurakunta noudattaa hallituksen määräyksiä kokoontuvan väen määrästä sekä piispan käytännön toteutusten soveltavia ohjeita.
– Erityisen hienovaraista on ollut kohdata surevia omaisia tässä uudessa rajoittavassa tilanteessa. Kokemus kuitenkin on, että seurakuntalaiset ovat suhtautuneet tilanteeseen ymmärtävästi.
– Jokainen kaste, vihkiminen ja hautaus suunnitellaan erikseen tilanteeseen paneutuen. Jokaiselle varataan aikaa keskustella yhdessä toimittavan papin kanssa.
– Kaikkia toimituksia teemme edelleen, vaikkakin joitakin kevään ja alkukesän vihkimisiä ja kasteita on siirretty odottamaan parempaa aikaa.

Uudella tavalla

Uusi tilanne on haastanut perinteisen kokoavan toiminnan konseptin. Nyt kokoonnutaan eri tavoin kokeillen verkon välityksellä etäyhteyksin.
Onkin syntynyt useita tallenteita ja vihjesivustoja eri ikäryhmille, miten kodeissa voi nauttia ja viettää aikaa yhdessä myös hengellisyyden ravinnon äärellä.
– Myös pyhän äärellä voi olla läsnä virtuaalisesti, kirkkoherra vihjaa.

Pyytävä saa

Diakonisen avun tarjoajia on ollut liikkeellä toistaiseksi enemmän kuin avun tarpeen ilmaisseita.
– Ajattelen, että tämä kertoo osaltaan siitä valkealalaisesta hienosta kulttuurista. Lapset, muu lähisuku ja naapurit ovat tottuneet pitämään huolta lähimmäisistään kaikkina aikoina täällä pitkien etäisyyksien seurakunnassa, Arto Helle uskoo.
Seurakunnan työntekijät ottavat yhteyttä verkostoihin, joiden yhteystietoja heillä on, kysellen jaksamisia. Kirkkoherra kannustaa ottamaan rohkeasti yhteyttä, jos soittoa ei kuulu.
Viimeisimpänä käytännön tehtävänä on tullut esille hautaan siunaamisen saattoväen rajaamisesta noussut tarve vapaaehtoisiin arkun kantajiin. Arto lupaa itse ottaa vastaan tietoja apua tähän asiaan tarjoavista.

Toistaan tukien

Seurakunnassa ei vielä pohdita uuden tilanteen taloudellisia vaikutuksia. Nyt keskitytään kirkkoherran mukaan vastaamaan ihmisten läsnäolon, lohdun ja toivon kaipuusta nousevaan tarpeeseen niin kattavasti ja monikanavaisesti kuin mahdollista.
– Uusi tilanne on motivoinut kaikkia Kouvolan viittä seurakuntaa ja yhteistä seurakuntatyötä etsimään uusia tapoja tehdä yhdessä työtä toinen toistaan tukien, hän kiittää.
Kokemusta Valkealan seurakunnasta on kertynyt vuoden verran, mutta jo etukäteen Arto Helle tiesi, että perusseurakuntatyö on täällä ollut aina vahvaa.
– Valkealan seurakunnan palvelu on hieno mahdollisuus, josta iloitsen päivittäin. Eläminen ja asuminen hyväntahtoisten seurakuntalaisten ja työnsä osaavien työntekijöiden keskellä on opettanut minulle paljon, hän kertoo.
– Nyt olemme kysyneet ehkä entistäkin herkemmällä korvalla, miten yhdessä seurakuntalaisten ja alueella toimivien verkostojen kanssa voisimme huolehtia kaikkien valkealalaisten niin maallisesta kuin taivaallisesta hyvinvoinnista. Jumalan rakkauden läsnäolo on lahja meille kaikille, hän vielä vakuuttaa.
• AK

Jaa artikkeli: