Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Uusia näkökulmia

Valkealan kirkossa kuljettiin harvinaisen vapaasti kännykät kädessä tai kamera mukana. Kirkkomietiskely järjestettiin 20. helmikuuta. Sen jälkeen keskusteltiin Kristillisen kulttuuriklubin aloittamisesta. Kokoontumisia olisi useampia vuodessa.
Kappalainen Ari Luomajoki johdatti iltaan lukemalla Markuksen evankeliumin neljännestä luvusta kohdan Itsestään kasvava vilja. Jeesuksen vertauksessa Jumalan valtakunnasta mies kylvää siemenen maahan. Siemen orastaa ja kasvaa, eikä hän tiedä, miten. Sadon kypsyttyä hän lähettää sirppinsä, sillä korjuun aika on tullut.
Pääsy oli poikkeuksellisesti sallittu saarnatuoliin ja jopa alttarikaiteen taakse. Tavoitteena oli välttää keskustelua ja etsiä jotakin, mikä kirkkotilassa puhuttelee. Taustalle Ari Luomajoki laittoi musiikkia soimaan. Kuva oli sivutuote. Kuljeskellessa tuli kiinnitettyä huomiota asioihin, jotka jäävät jopa huomaamatta tai ainakin vähäiselle huomiolle tilaisuuksissa.
Kuvia toisille esitellessä tuli ilmi, että urkujen voi nähdä muistuttavan enkelin siipiä. Vaikka luterilainen kirkko mielletään hyvin askeettiseksi, on taidetta kuitenkin paljon. Kattokruunuista tuli kävijälle mieleen ajatus: -Herra kuinka paljon sinulla on valoa.
Taiteellisen epätarkka kuva näkymästä ikkunan läpi ulos toi kuvaajalle mieleen Betlehemin tallin ovet. Enkelihierarkia, apostolien symbolit ja muut kirkossa näkyvät tai muuten läsnä olevat asiat herättivät keskustelua.
JK

Ari Luomajoella on paljon tietämystä kirkkotaiteesta.
Uruissa tulee harvoin kiinnitettyä huomiota yksityiskohtiin.
Urkujen koskettimien puu on kirjavaa.
Väreissä on kontrastia.
Tällaisen kuvakulman voi löytää urkuparvelta.
Portaissa on otettu lukuisia askeleita.
Eteisestä on helppo kävellä eteenpäin kiinnittämättä huomiota katon yksityiskohtiin.
Valkealan kirkon seinämaalauksista tämä on varmasti monen parhaiten muistama.


Artikkelikuva: Kävijät hajaantuivat eri puolille kirkkoa.

Jaa artikkeli: