Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Uutisia lyhyesti

Tuet sekaisin
Anneli Kiljunen vaatii tasa-arvoista kohtelua sairaiden ja vammaisten lasten perheille. Vanhemmat joutuvat toistuvasti taistelemaan lapsen oikeuksien puolesta viranomaisia vastaan saadakseen tarvittavia palveluita.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on huolestunut Kelan asiakkaiden oikeuksien toteutumisesta. Kelassa ei ole tarvittavaa sosiaalihuollon asiantuntemusta. Toisaalta myönnetään hätäavuksi tarkoitettua toimeentulotukea jopa 10 kuukaudeksi kerralla. Toisaalta tuki jää saamatta, kun käsittelijä ei tunnista tarvetta. Tulee paljon valituksia ja tarvitaan tarkistusratkaisuja.
SDP:n Kimmo Kiljunen haluaa lainmuutoksella poistaa pysäköinnillä rahastamisen. Villeimmillään yksityinen rahastaja on antanut sakot jopa virka-ajossa toimineelle poliisille tai talon asukkaille.

Asumista
Perussuomalaiset vaativat, että asumisajan vaatimus ennen kansalaisuuden myöntämistä tulee nostaa neljästä tai viidestä kymmeneen vuoteen. Näin ehditään huomata rikollisia aikeita.
Perussuomalaisten Kike Elomaa laati lakialoitteen muuttotietojen välittämisestä taloyhtiöille, jotta vältetään haamuasukkaat, laittomat piileskelijät ja muut rikolliset.
Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari ehdottaa, että valtio tukisi tasapuolisesti maalla asumista, jotta hyvien puutalojen ja hyvän asumisen tilalle ei tarvita kallista uutta rakentamista. Erityisesti betonirakentaminen aiheuttaa yhden maailman suurimmista ympäristökuormista. Esimerkiksi Kyyjärvellä ovat maahanmuuttajat sopeutuneet hyvin maaseutuyhteisöön ja asuminen on edullista. Valtion asumistuen koko potti on yli 2,3 miljardia.

Ylivelkaantumista
Kike Elomaa vaatii valtiota puuttumaan ihmisten velkaantumiseen. Vuoden 2019 aikana ulosoton perintätoimien kohteena oli 562 144 henkilöä. Yksityishenkilöille rekisteröitiin 2019 ennätysmäärä maksuhäiriömerkintöjä. Kike vaatii talouskasvatuksen lisäksi loivennuksia maksuohjelmiin, jotta veloista voi selvitä.
Kansanedustaja Anneli Kiljunen tarjoaa ratkaisuksi kieltää nykymuotoiset pikavipit. Tilalle hän kaipaa elämäntilanteita selkeyttäviä lainoja. Pikavippejä otetaan usein vaikeissa elämäntilanteissa. (Toim. huom. Vaikeissa tilanteissa pitäisi saada valtiolta apua.)

Sananvapautta
Kansanedustaja Olli Immosen mielestä sisäministeri Ohisalo murentaa demokratian perusteita suhtautumisellaan vihapuheeseen ja maalittamiseen. Nykyinen rikoslaki määrittelee rangaistavaksi muun muassa uhkailun. Muun muassa sisäministerin käsitys tarkoittaa, ettei poliitikkoja saa enää arvostella eikä kansalaiskeskusteluun uskalleta osallistua.
– Sananvapauden tarkoitus on suojella kansalaisia hallinnolta, ei estää kansalaisia moittimasta huonoa hallintoa, Immonen sanoo. Hän varoittaa ottamasta mallia Turkista, jossa presidentin herjaaminen on vakavampi rikos kuin tavallisen kansalaisen herjaaminen.
Uskonnonvapauden lisäksi samaan teemaan sananvapauden rajoittamisesta liittyvät Päivi Räsäsen syytteet. Hän totesi aamutelevision haastattelussa, että syytteet löydetään vuosien takaa, kun on ensin todettu syylliseksi.

Korona
Puolustusvoimat tiedotti 28.2. varautuneensa koronaviruksen leviämiseen. 5.3. ilmoitettiin, että vastatoimiin on ryhdytty pääesikunnan käskystä. Koronavirus COVID-19 leviämisen rajaamiseksi epidemia-alueilta tai niiden kautta kotimaahan palaava henkilö pitää karanteenilomaa tai tekee etätöitä 14 vuorokautta. Kertausharjoituksista saa lykkäystä. Virkamatkoja epidemia-alueille tai niiden läheisyyteen vältetään.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikon (ps) mukaan tarvitaan lisää konkreettisia toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Päivittäiset lennot Milanosta jatkuvat, vaikka Suomessa on havaittu jo useita Italiasta lähtöisin olevia tartuntoja. Eräs opettaja palasi ilman testausta välittömästi töihin nyt karanteenissa olevasta Pohjois-Italiasta. Noin 90 lasta altistui tartunnalle.
Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Maanvaihtajia
Kansanedustaja Jukka Mäkynen syyttää kirjallisessa kysymyksessään, että hallitus on laiminlyönyt uuteen pakolaiskriisiin varautumisen. Sisäministeri Maria Ohisalon vastauksen perusteella syytös on oikea. Ei ole ollenkaan varauduttu.
Kysymys nosti esille Turkin avaavan portit pakolaisvirralle. Kreikka laittoi portit kiinni. Mäkysen tavoin on naistenpäivänä Yhdysvalloissa esitelmöinyt pääministeri Sanna Marinkin tarjonnut ymmärtämystään Kreikalle. Keskustelu Suomen rajojen sulkemisesta ei ole vielä samalla tavoin ajankohtainen. Mäkynen kehottaa varautumaan jopa miljooniin pakolaisiin.
Olli Immonen vaatii lakkauttamaan pakolaisen oleskeluluvan, jos tarve suojeluun poistuu. Hän vaatii myös turvallisuustilanteen aktiivista seurantaa. Kirjallisessa kysymyksessään hän kertoo, että Norjan tilastokeskuksen selvityksen mukaan Somaliasta lähtöisin olevista maahanmuuttajista 24 prosenttia, afgaaneista 40 prosenttia ja irakilaisista 71 prosenttia oli vieraillut kotimaassaan. Vierailuista reilusti yli puolet oli kestoltaan yli neljä viikkoa ja kolmen neljästä tarkoitus oli loma. Tämä todistaa, ettei suojelulle ole tarvetta.
Kansanedustaja Ano Turtiainen puuttuu kansalaisuuden myöntämiseen. Hän ilmaisi kannattavansa Ville Tavion lakialoitetta, että kansalaisuuden myöntämisen määräaika olisi nykyisen viiden sijaan kymmenen vuotta. Hän vaatii kotoutumisen todisteeksi asumisajan ja kielitaidon lisäksi kykyä elättää itsensä ja perheensä. Passia ei myöskään tulisi myöntää vakuudeksi hyvälle kohtelulle ulkomailla.

Maksuaikoja
Suuret yhtiöt käyttävät kokoaan entistä enemmän laittomasti ja häikäilemättömästi hyväkseen. Ne eivät piittaa maksuaikalaista, joka määrää laskut maksettaviksi 30 päivän sisällä laskutuspäivästä. Monet isot yhtiöt venyttävät ilman erillistä sopimusta maksuaikojaan jopa kuukausia. Tämä johtaa pienet yritykset vaikeuksiin. Asia nousi yrittäjäjärjestön uutisointiin kauppakeskus Triplan rakennustyömaalta.

Jaa artikkeli: