Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Uutispalsta lehdestä 7/20:

Puolustusvoimat
Karjalan prikaati on varautunut korona-viruksen torjuntaan, jotta turvataan varusmiesten ja henkilökunnan terveyttä ja turvallisuutta sekä varmistetaan varusmieskoulutuksen jatkuminen.
Harjoitustoimintaa järjestetään pienemmissä kokonaisuuksissa joukko-osastojen sisällä. Eri ryhmiin kuuluvien keskinäiset kontaktit varuskunnissa pyritään minimoimaan erilaisilla tila- ja liikkumisjärjestelyillä.
Toistaiseksi vierailut prikaatiin eivät ole mahdollisia. Koulutustoimenpiteiden lisäksi Puolustusvoimat on varmistanut johtamisjärjestelynsä sekä muun muassa rajoittanut virkamatkustamista ja lisännyt etätöiden tekemistä läpi organisaation. Kolmannes varusmiehistä on lomalla viikon, kaksi kolmannesta kaksi viikkoa palveluksessa.
Sotilasmusiikkialan yleisötapahtumat ja konserttikiertueet on peruttu 13.3. alkaen 31.5.2020 saakka. Kertausharjoitukset on peruttu toistaiseksi.
Ohjeet astuivat voimaan samana päivänä, kun puolustusvoimissa todettiin ensimmäinen tartunta.
Pääesikunnan operatiivisen osaston 4. maaliskuuta antaman käskyn mukaisesti kaikkien epidemia-alueelta palanneiden henkilökunnan edustajien, varusmiesten, naisten vapaaehtoista palvelusta suorittavien sekä kertausharjoitukseen käskettyjen henkilöiden tulee pysyä poissa palvelus- tai työpaikalta 14 vuorokautta Suomeen palaamisen jälkeen.
Puolustusvoimien kriisinhallintaoperaatioiden henkilöstön palvelusvapaiden pitäminen keskeytettiin toistaiseksi 16.3.2020 alkaen.

Seurakunta
Kouvolan seurakuntayhtymän hautaus- ja puistopalvelut on sulkenut asiakaspalvelupisteensä Kouvolassa toistaiseksi koronavirustilanteen vuoksi. Hautaustoimen täytyy pystyä takaamaan hautaaminen myös kriisitilanteissa.
Hautauslaskutukseen, hautapaikkoihin ja haudan hoitoihin liittyvissä asioissa toimisto palvelee puhelimitse ja sähköpostilla. Hautojen hoidosta voi olla yhteydessä suoraan kunkin seurakunnan alueen puutarhureihin tai työnjohtajiin.
Seurakunnat päättivät samana päivänä valmiuslain julkistuksen kanssa lopettaa toistaiseksi ryhmätoiminnan ja tapahtumat. Seuraavana päivänä ilmoitettiin myös julkisten jumalanpalvelusten keskeyttämisestä. Jumalanpalvelukset lähetetään internetissä kussakin seurakunnassa käytettävissä olevin keinoin.
Korvaukseksi kirkoissa alkoi päivystys. Myllykosken, Elimäen, Kuusankosken ja Valkealan kirkot sekä Kouvolan Keskuskirkko ovat auki sunnuntaisin klo 11-13 yksityistä hiljentymistä ja rukousta varten. Elimäen, Myllykosken, Valkealan ja Kuusankosken kirkot ovat avoinna myös arkisin ma-to klo 12-14. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä henkilökohtaista keskustelua ja sielunhoitoa varten.
Kouvolan seurakuntien järjestämissä kirkollisissa toimituksissa eli vihkimisissä, kasteissa ja hautaan siunaamisissa voi olla paikalla enintään 10 henkilöä. Kasteen jälkeisiä kahvitilaisuuksia ei saa järjestää seurakunnan tiloissa. Papit voivat edelleen toimittaa kasteen myös kotona. Seurakuntien toive on, että myös kotona järjestettävät kastetilaisuudet olisivat pienimuotoisia.
Myös seurakunnissa siirryttiin palvelemaan lähinnä puhelimitse ja internetin välityksellä. Kouvolan seurakuntakeskuksessa toimiva perheasiain neuvottelukeskus vastaanottaa edelleen asiakkaita toimipisteessään. Anjalankosken, Elimäen, Kuusankosken ja Valkealan seurakuntatoimistot ovat avoinna myös asiakaskäynneille. Diakonian vastaanotot ovat avoinna, vaikka ryhmät eivät kokoonnu eikä yhteisruokailuja järjestetä.
Seurakuntien työntekijät voivat sopia esimerkiksi yksityisehtoollisen viettoja ja seurakuntalaisten tapaamisia normaalisti, huomioiden ohjeet riskiryhmien kohtaamisesta ja hyvästä käsihygieniasta.

Muita ratkaisuja
Jo 11.3. tuli ensimmäinen tiedote, jossa kerrottiin uudenlaisesta tavasta järjestää tapahtuma. Oulun yliopiston Polar Bear Pitching järjestettiin Nokian kaaduttua nostamaan uusia pieniä yrityksiä esiin. Koronatilanteen vuoksi tapahtuma siirrettiin viikossa verkkoon.
Moni ravintola ja muu ruokapalveluyritys on lisännyt nopeasti toimituspalvelua omien kiinteistöjensä parkkipaikoille tai ihan kotiin asti.
Lapissa aiottiin hiihtokeskuksia sulkea hallitusti tämän viikon aikana. Seurauksena oli ryntäys pohjoiseen, kun vielä ehtii. Vastuullisuus poikkeusoloissa edellytti siten välitöntä sulkemista. Lapin hiihtokeskuksista Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas ja Ounasvaara sulkivat hissinsä viikonloppuna.
MTK, ProAgria ja Suomen Kylät ry ovat päättäneet yhdessä kehittää ja laajentaa MTK:n vuonna 2018 avaamaa töitäsuomesta.fi -palvelua. Lauantaina palveluun avattiin hätäapu-osio koronakriisissä painivien yritysten ja ihmisten auttamiseksi. Halukkaat voivat ilmoittautua auttamaan maatilan töissä tai käymään vaikkapa kaupassa.
Kouvolan kaupunki organisoi asiointipalvelua kaikille kotonaan ohjeiden mukaista karanteenia noudattaville.

Jaa artikkeli: