Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Uutta vuotta Goalta

Niin se uusivuosi alkoi täälläkin ja melkoisella paukkeella. Jos Kouvolassa säästeltiin ilotulitteissa, niin täällä ammuttiin monen rantashakin tuotot vuoden vaihtuessa taivaalle.

Varasimme Uuden Vuoden vastaanottopaikaksi ravintolan, josta on näkymä koko vajaan kymmenen kilometrin mittaiselle biitsille. Tasan kello kaksitoista jokainen ravintoloitsija alkoi lähettää toinen toistaan upeampia tulitteita taivaalle.

On vähän sama juttu kuin missä tahansa muussakin asiassa. Pitää olla naapuria vauraampi meininki. Niitä rantaravintoloita on alle sadan metrin välein koko rannan pituudelta. Siitä voi kuvitella, miltä se näytti.

Meidän joulukoristeltu parveke

Vuodenvaihteessa

Uuteen vuoteen liittyy myös tapa, jota ei taida muualta löytyä. Heti joulun jälkeen lapset kokoavat melkein luonnollisen kokoisia räsynukkeja. Materiaalina näyttävät olevan isäpapan vanhat vaatteet, ja somisteeksi lisätään tyhjä pullo, miksiköhän?

Nämä nuket raahataan kadun varteen, ja päivystävä lapsi pyytää pienen korvauksen siitä, että hoidetaan vanhat ja käytetyt pois tieltä. Uudenvuoden yönä ne nuket nimittäin kootaan yhteen isoon kasaan ja poltetaan.

Joulukoristeet alkavat olla jo aika kärsineen näköisiä, mutta ei kenelläkään näytä olevan kiirettä niiden poiskorjaamiseen. Aurinko on pahasti haalistanut koristenauhat ja seimikuvaelmat, koristevaloista on ainakin joka toinen lamppu pimeänä, mutta roikkukoon nyt siinä mihin on ripustettukin.

Nuket ovat melkein luonnollisen kokoisia.

Ettei juhlat vain loppuisi

Intialaiset ovat kovia keksimään juhlia, ja seuraava iso juttu, mihin pitää varautua, on kevätkauden alussa pidettävä Holi-tapahtuma. Kaupoissa aletaan myydä erilaisia värijauheita, jotka holi-päivänä heitellään ihmisten päälle.

Näiltä värittäjiltä ei pääse karkuun, ja paras keino välttyä pyykinpesulta on, että laittaa holi-päiväksi vaatteet, jotka voit heittää illalla roskikseen. Tai voi pysyä päivän sisällä.

Tämän juhlan viettoon liittyy montakin selitystä vanhoista taruista, kevään tulosta ja tavasta päästä menneen vuoden pahoista teoista uuden vuoden aluksi. Eli ihan kuin ripillä käynti. Selitys, minkä minä uskon, on se, että saadaan hyvä syy panna kunnon bileet pystyyn.

Vähän outoa

Asiat, jotka tuntuvat, ainakin aluksi, vähän oudoille, ovat ihan normaalia käytäntöä.

Intialaiset miehet kun lähtevät juhlimaan, niin mukaan ei ihan varmasti oteta naisia. Isotkin miesporukat viettävät aikaa keskenään, ja aktiviteetit muistuttavat lähinnä suomalaisen päiväkodin +4-ryhmän touhuja.

Tapa, millä miehet näyttävät olevansa ystäviä, näyttää oudolta silmissä, vähän sateenkaaritouhulta mutta ei. Käsi kädessä tai toisen kaulalla ei todellakaan ole merkki muusta kuin ihan kaveruudesta.

Näyttö intialaisesta suvaitsevaisuudesta on sekin, että jokainen pihamaa tai polku on myös yleinen kulkuväylä. Jos suunniteltu reitti tuntuu pitkältä, niin ei kun oikaisemaan.

Kukaan ei katso pahalla, vaikka kävelet pihan läpi seuraavaan tai ajat mopolla pihassa roikkuvien pyykkien alta. Käytäntö vain näyttää piristävän asukkaiden ja erityisesti iloisesti tervehtivien lasten päivää.

No, jos pyykit tomuuntuu narulla, niin pestään ne sitten uudelleen. Pitkän empiirisen tutkimuksen tuloksena voin kertoa, että intialaisen naisen pääelinkeino on pyykinpesu.

Loppu alkaa jo näkyä

Kaikki kouluhommat on saatu hoideltua ja minulle 3 uutta hammasta suuhun, joten loppujakso vietellään ihan turistiaikaa yrittäen etsiä vielä jotain kerrottavaa.

Muuten yksi syy matkustaa Goalle on minulla jo suussa! Hammashoito, poisto ja kolme implanttia 1450 €. Hammashoidot ja optikkopalvelut ovat Intiassa todella edullisia, ja kun henkilöstö on tottunut palvelemaan ulkomaalaisia, niin vajaakin rallienglannin taito riittää asiointiin.

Palataan maaliskuussa asiaan, jos jonkinlaiseen loppuraporttiin saisin asiaa kerrottavaksi.

Hammasklinikka on siisti ja palvelu sujuu heikollakin englannilla.

HM

Artikkelikuva: Holi-päivänä ei voi välttyä värjäytymästä.

Jaa artikkeli: