Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vaaleja kohti

Vaaleja kohti

Ehdokkaat

janne
Pe, 15.03.2019 – 11:30

Valkealan lukiolla opiskelijat pääsivät kuulemaan eduskuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä 6. maaliskuuta. 

Lukion vaalipaneelissa Iida Tani, Jenny Hasu, Sakari Smeds, Eemeli Lehtinen ja Juha Huhtala kertoivat näkemyksiään. Painotus oli nuoria koskevissa asioissa. Haastattelijoina toimivat Elisa Rintanen, Roosa Salminen ja Anniina Vuoristo.

 

Koulutus
 

Keskustalainen Jenny Hasu toimii eduskunnassa avustajana. Koulutuksen suhteen hän painotti vastaamaan mahdollisuuksiin ja sudenkuoppiin, jotta jatkossa on korkeakoulupaikkoja ja yritykset menestyvät.

Kristillisdemokraatti Sakari Smeds työskentelee Nordeassa luottojohtajana. Hän oli aiemmin kaksi kautta eduskunnassa. Reservin majuri on ollut politiikassa aika pitkään. Politiikan hän esitti yhteispelinä, jossa on kansainvälisesti haasteita. Eduskuntaan tarvitaan  hyvä joukkue, missä on nuoruutta ja kokemusta.

Suomen Sosialidemokraattisen puolueen edustaja Eemeli Lehtinen mainitsi Suomen koulutusjärjestelmän olevan kansainvälisesti hyvä. Jokainen voi rakentaa toiveikkaana tulevaisuuttaan. Koulutuksesta vähentäneet leikkaukset näkyvät roimasti. Se on pois tulevaisuuden menestymisestä. Hän lisäsi, että vuonna 1977 syntynyt ikäluokka uhkaa jäädä koulutetuimmaksi. 

Vihreitä edustava  Juha Huhtala mainitsi, että Suomessa on edelleen maailman paras koulu ja koulujärjestelmä. Pitää ponnistella, että näin olisi jatkossakin. Rahoitus on muuttunut yhä ohuemmaksi. Tuntikehyksiä on jouduttu rajusti leikkaamaan. Oppilaat eivät saa riittävästi ammattikoulussa lähiopetusta. Poikien lukutaito on ollut laskusuhdanteinen. Pitää tunnistaa, mistä asia johtuu. Nuoria pitää tukea, jotta heillä olisi tasavertaiset mahdollisuudet. 

Sakari Smeds kannattaa opintotuen tulosidonnaisuuden lievittämistä nykyisestä. Tulot rupeavat melko nopeasti leikkaamaan opintolisää. Muutoksella kannustettaisiin hakemaan töitä. Olisi yhteiskunnan etu, että opiskelijat löytävät hyviä työpaikkoja.

 

Yhteydet
 

Sakari Smeds kertoi, että junayhteyksien puolella on tehtävää täällä ja valtakunnallisesti. 
Jenny Hasu kannattaa suurten ratahankkeiden eteenpäin viemistä. Kun mietitään julkista liikennettä, tarvitaan ihmisiä. Jenny mainitsi, että Pietarsaaressa pikkubussi tai henkilöauto tulee kutsuttaessa. Mahdollisuuksia joukkoliikenteeseen on  ja sitä pitää miettiä myös muuten kuin ison bussin kannalta. 

Juha Huhtala näkee tärkeänä, että alle tunnin juna Helsinkiin varmistetaan. Kaupunkistrategiaan on kirjattu että vuonna 2030 olisi maksuton joukkoliikenne. Tämän suuntaisia ratkaisuja tulee Juhan mukaan tehdä. 
Eemeli Lehtinen mainitsi täysin välttämättömäksi, että tulee investointeja infran kehittämiseen, jotta saavutettavuus tulee helpommaksi.

Ihmiset voivat asua helpommin täällä, kun ei tarvitse töiden takia muuttaa lähemmäs pääkaupunkiseutua. 
Kokoomuksen listoilla eduskuntaan pyrkivä Iida Tani mainitsi Anjalankosken huonot yhteydet. Bussivuoroja kaivataan enemmän. Esimerkiksi harrastamisen helpottamiseksi tarvitaan bussivuoroja, joilla pääsee myöhemmin kotiin. 

 

Työllisyys
 

Iida Tanin mielestä Kouvolassa on ihan hyvä kesätyötilanne. Isoja työllistäjiä löytyy. Työehtosopimuksia pitäisi muokata vähän siihen suuntaan, että nuorten palkkaaminen olisi kannattavampaa. On tutkittu, että jos pääsee opintojen aikana töihin, on myös opintojen jälkeinen työnsaanti helpompaa. Opintotukien tulorajojen nostaminen madaltaisi töihin lähtemisen kynnystä.

Eemeli Lehtinen painottaa huomioimaan, millaista osaamista yritykset haluavat. Edelleen täytyy pyrkiä nostamaan työllisyysastetta. 
Juha Huhtala kertoi työllistymisen lähtevän siitä, että kouluista saadaan osaavia työntekijöitä yritysten käyttöön. Perustulomallia on edistetty. Tietty rahasumma korvaisi opintotuen. Hän näkee, että silloin päästäisiin eroon siitä, ettei kannata ottaa töitä vastaan. Jos työ ei ole kannattavaa ottaa vastaan, pitää järjestelmä muuttaa. Oppilaitosten tulee tuottaa työntekijöitä yritysten ja alueen tarpeeseen. Hyvillä arvosanoilla valmistutaan ammatteihin ja tehtäviin, jotka edellyttävät muuttoa toiselle paikkakunnalle. 

Jenny Hasu kannattaa tulevaisuuskutsuntoja, joissa katsottaisiin yhdessä läpi jatkokoulutuspaikkoja. Siellä mietittäisiin koko tulevaisuutta ja jokaiselle omaa polkua.

Sakari Smeds painottaa yhteiskuntavastuuta kesätyöpaikkojen saamiseksi nuorille. Hän kannustaa nuoria olemaan rohkeita ja hakemaan itse yrityksistä työpaikkoja. Yleiset yrittäjyysedellytykset tulee Suomessa olla kunnossa. Nuorten kannalta on erittäin tärkeää, millaista yleinen yrityspolitiikka on. 

 

Mielipiteitä
 

Yleisö ja panelistit saivat vihreät ja punaiset kortit. Lapuilla reagoitiin, jotta nähtiin vähän yleistä mielipidettä. 
Kysymys siitä, pitäisikö Suomeen saada ilmainen ehkäisy, herätti vain pienessä osassa vastustusta. Iida Tani kannattaa sitä ehdottomasti alaikäisille. Raumalla saatiin alennettua  aborttikustannuksia. Sopivan rajan hän asettaa 18-20 vuoden tienoille. Juha Huhtala vahvisti, että haitallisia vaikutuksia on pystytty kompensoimaan. Ilmainen ehkäisy siis maksaa ja säästää. 

Jenny Hasun mukaan opintotuen määrää voi tarkastella. Mikään ei ole vastikkeetonta. Jos annetaan, se on muualta pois. 
Juha Huhtala mainitsi opiskelijaköyhyyden lisääntyneen. Taloudellisen tilanteen kohottaminen opiskelijoille on haaste, johon pitää vastata. 
Iida Tani opiskelee korkeakoulussa. Suomalaisessa korkeakoulussa on etuoikeutetussa asemassa. Opintojen rahoittamiseen saa valtiontukea. Tällaista tilannetta ei opiskelijoilla useimmissa maissa ole.

 

Maanpuolustus
 

Iida Tani kannattaa yhteisiä kutsuntoja naisille ja miehille. Hän ei tekisi armeijasta pakollista kenellekään. Iida ei pidä järkevänä pakottaa sellaisia armeijaan, jotka eivät ole motivoituneita. Sodankäynti on muuttunut, on kybersotaa. Siviilipalvelusta voitaisiin laajentaa. Kutsuntojen pitäisi olla yhteiset kaikille, mutta ei pakolliset. 

Iida Tani kannattaa armeijan suorittaville verovähennyksiä. Monilta varusmiesaika on pois työelämästä. 
Eemeli Lehtinen ei pidä asiaa lähtökohtaisesti tasa-arvokysymyksenä vaan maanpuolustusasiana. Naisten määrä on noussut varusmiespalveluksessa. On kustannuskysymys, että toinen sukupuoli otettaisiin armeijaan pakolla. 

Eemeli Lehtisen mukaan valikoitavuus maata puolustamaan on lisääntynyt huomattavaa vauhtia. Hän ei kannata nykyistä valikoivampaan mallia.  

Juha Huhtala kertoi, että aika vähän kuulee, että joku olisi katkera ja pettynyt armeijan käymisestä. Yhteiset kutsunnat ovat ratkaisu, oli sitten kyseessä asepalvelus tai kansalaispalvelus. Jokainen voisi itse valita, olisiko edessä asepalvelus vai jotakin muuta, minkä kokisi mielekkäämpänä. 

Juha Huhtala mainitsi armeijan tilanteen täysin muuttuneen. Puolustusvoimissa on panostettu uuteen teknologiaan ja osaamiseen. On vanhentunut kuva, että ollaan vain pusikossa. 
Jenny Hasu kokee, että  kriisitaitojen harjoittaminen voisi koskea kaikkia sukupuoleen katsomatta. Esimerkiksi sähköjen mentyä pitäisi osata toimia. 

Sakari Smeds painotti, että Suomen tulee pitää huolta omasta uskottavasta puolustuksestaan. Ruotsi purki järjestelmäänsä omaksi vahingokseen. Suomen nykyinen järjestelmä on saanut maailmalla arvostusta. Tämä ei tarkoita sitä, ettei järjestelmää pitäisi kehittää. Perusratkaisun täytyy olla, että taloudellisesti ja tehokkaasti turvataan puolustus.  

Sakari Smeds korosti palkka-armeijan olevan suurvaltojen ratkaisu. Aines siinä on ihan toisenlaista kuin järjestelmässä, joka koskee kaikkia. Kansanarmeijassa yhteistä samaa taakkaa kannetaan kaikista yhteiskuntaluokista.

 

Vakavaa ja arkista
 

Ulkomaalaistaustaisten rikoksen tekijöiden palauttamisesta kuului opiskelijalta kommentti, että asia riippuu rikoksesta. 
Juha Huhtala pitää Suomen kansalaisuutta universaalina asiana. Henkirikoksessa esimerkiksi käännyttäminen on mahdollista ja hän on sen kannalla. Myös lapsiin kohdistuva rikos riittäisi perusteeksi. – Maassa maan tavalla, hän lisäsi. 
Iida Tani ei rikoksesta riippumatta voi lähettää hyvällä omallatunnolla takaisin rikoksentekijää, jonka henki on lähtömaassa uhattuna. Hän kokee sen kuolemanrangaistukseksi. 

Eemeli Lehtinen mainitsi, että yksityisautoilu voi olla välttämätöntä maaseudulla. Autoilussa  tulee siirtyä ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin. Kaikkien pitäisi pysyä kyydissä, riippumatta siitä, missä päin Suomea he asuvat. 

Sakari Smeds kertoi, että sähköisiin autoihin ollaan siirtymässä pikku hiljaa. Paras teknologia kannattaa ottaa käyttöön. 
Juha Huhtala lähtisi porkkanan kautta liikenteen haittojen vähentämisessä. Sähköautojen hankintaa tuettaisiin, jotta niitä  saataisiin liikenteeseen. Siten sähköautoja olisi myöhemmin käytettyjen autojen markkinoilla.

 

Terveys
 

Eutanasiaan liittyen Sakari Smeds  sanoi elämän olevan pyhää alusta loppuun asti ja sitä tulee suojella. Kuolevalle ihmiselle tulee turvata riittävä kivunlievitys. Eutanasian  mahdollisuus synnyttää joillekin ajatuksen: ”Olenko hyödyllinen enää?”. Se on vaarallinen tie. 
Jenny Hasu näkee, että eutanasian voi hyvin harkiten ottaa Suomessa käyttöön. Kukaan omainen ei voi sitä tehdä. Valvotusti hoitokodeissa voisi asianomaisen omalla päätöksellä asian tehdä. 

Juha Huhtala painotti, että Hippokrateen valassa lukee lääkärin velvollisuudesta ylläpitää elämää. Se on kuitenkin ongelmallista, että käytetään voimakkaita kipulääkkeitä.

Soteuudistuksen ja sen valmiiksi saamiseen oli monella vahva epäilys. Eemeli Lehtinen esimerkiksi on ollut pitkään skeptinen. 
Eemeli Lehtinen patistaa erottamaan, otetaanko syömävelkaa vai investoidaanko tulevaisuuteen. Jos on visio tulevaisuudesta ja investoidaan sinne, silloin velan ottaminen on ok. 

Iida Tani ei halua jättää lapsille ja lapsenlapsille velkaa. Investointitarve on itsestään selvä asia. Puoluetausta näkyi selvästi kommentissa, että kokonaisveroaste on hänen mielestään nyt jo kestämättömällä pohjalla.  Verotusta on viime vuosina kevennetty.

JK

 

Otsikkokuvasta: 

Ehdokkaat saivat vastata monenlaisiin kysymyksiin. Vasemmalta oikealle Sakari Smeds, Jenny Hasu, Juha Huhtala, Eemeli Lehtinen ja Iida Tani.

 

Jaa artikkeli: