Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Väärinkäsityksiä kylillä

Kylä yllättää -näytelmän kenraaliharjoituksiin oli ilmoittautunut mukaan kolmisenkymmentä omaista.

16. tammikuuta koeyleisö sai myös antaa palautetta. Huomiota kiinnitettiin esimerkiksi ääniin, valaistukseen ja näkyvyyteen sivuille sekä rohkaistiin laulamaan kuuluvammin. Ensi-illassa olikin varmasti palautteesta opittu.

Näyttelijöitä on kaksitoista. Talkooväki huomioiden näytelmää on valmistellut yli 30 henkeä.

Kikan esittäjä Henna Hännikäinen asuu nykyisin Anjalassa. Hän sai sieltä houkuteltua useita mukaan näytelmään. Ikäjakaumaa on nuorisosta eläkeläisiin. Voikin siis sanoa näytelmän harjoittelun olevan nuoriso- ja viriketyötä.

Puvustaja Leena Peippo ja Henna Hännikäinen ovat tunteneet kaksitoista vuotta. Hennan olikin helppo kysyä Leena mukaan.

Ohjaaja Heidi Aaltonen mainitsi ryhmän hitsautuneen äkkiä. Osallistuminen opettaa sitoutumista ja aikataulujen hallintaa. Uuden luominen on oma prosessinsa. Se on mennyt Heidin uniinkin.

Henna käytti useita 7 seinähullun lauluja ja sai vastavuoroisesti houkuteltua yhtyeen jäseniä ensi-iltaa katsomaan.

Roolit hallussa

Anan roolia paikkaa ensimmäisissä näytöksissä Antti Niemi, jolla on paljon esiintymiskokemusta. Kokemus olikin tarpeen, sillä Antti sukelsi rooliin ja ryhmään suvereenisti kahdessa viikossa.

Myöhemmin roolissa nähdään Anssi Jauho.

Henna on osannut tehdä hauskaa ilman väkivaltaa tai hävyttömyyksiä. Jälkimmäisiä on maltillisesti. Tomerasti Sylvinä liikkuva Saara Kankala on näytelmän hahmoista hävyttömin. Lukemistossa ei taida perinteisiä eläkeläisten suosimia aikakauslehtiä ollakaan.

Matami Elisabethin roolin vetää Ritva Muhonen. Motivaatio on suuri, kun lavalla täytyi kävellä keppien kanssa.  Näytelmän jälkeen toivoo, että Ritva on oikeasti maltillisempi suolan ja etikan käytössä kuin roolihahmonsa. Harjoituksissa hyödynnettiin nykytekniikkaa kun Ritva ei ollut paikalla. Ari Hännikäinen mainitsi olleen outoa tuijotella seinää ja sanoa Bella Donna.

Matti Tanttu tuo Hiskinä lavalle rauhallisuutta. Ari Hännikäisellä on Alonsona kielitaito välillä suloisesti sekaisin. Ymmärtääkö hän suomea vai ei, kas siinäpä pulma.

Sirpa Serovuon roolihahmon merkitys lopputuloksen kannalta selviää myöhään. Siihen asti hän tuo oman latauksensa Leenan ystävänä Niinana.

Näytelmän ainoan kaksoisroolin otti haltuunsa Maiju Jarva Leenana ja postinjakaja Juttana. Maiju tuo hämäävällä tavalla erilaisuutta hahmoihinsa.

Petra Reunanen, Elina Vainonen ja Sanni Mankki tekevät Julian, Taikakukka-Auroran ja Nooran kolmikosta toisistaan hyvin erottuvat.

Ari Hännikäinen on hyvin uskottava Alonsona, ja samoin on Rauno Jarva Pultsina. Yllätys olisikin, jos Rauno tulisi kadulla vastaan juhlapuvussa ja Ari menisi navettatöihin. 

Henna Hännikäinen on saanut eläytyä itse kirjoittamaansa Kikan rooliin, mikä näkyy luontevana omistautumisena. 

Elävää musiikkia tuovat Helmi Jalo kosketinsoittimilla, Mikko Jalo bassolla ja kitaralla sekä Atte Jääskeläinen rummuissa.

Käännettävä seinä ja lavastus muutenkin toimivat hyvin. Erilaiset persoonat niin rooleina kuin näyttelijoinä tekivät esityksestä rikkaan. Ruokalistalla Nakit ja muusi on aina varma tapaus. Näytelmä on ennen muuta hauska. Esityksiä on kaikkiaan 17. Viimeinen on 22.2.

Näytelmä tekee historiaa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun 7 seinähullun veljeksen musiikkia käytetään näytelmissä.

  • JK

Lue myös Henna Hännikäisen ja Heidi Aaltosen haastattelu täältä.

Jaa artikkeli: