Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vaatelias sieppo asuu vanhoissa metsissä- Viikon 27 luontoääni Yleisradiossa

Kirjosieppo on ehkä tunnetuin kesälintu, jonka keväistä paluuta ja pesäpuuhia seuraavat mielellään niin Valkealan vakituiset asukkaat kuin mökkiläisetkin. Kirjosieppo näkyy ja kuuluu.
Sukunsa pienin ja huomaamattomin on pikkusieppo, joka ei viihdy pihapiirissä, vaan vanhoissa koskemattomissa, kuusivoittoisissa sekametsissä. Kymenlaaksossa pikkusieppo on usein suojelualueiden arvon ilmentäjä yhdessä tikkojen ja petolintujen kanssa.
Valkealassa pikkusieppoja on asustanut Vuohijärven kylän metsissä sekä suojelualueilla. Jokelassa laji viivähtää muuttoaikoina.
Pikkusieppo on vaikea havaita, sillä se pyydystää hyönteisiä usein sankan kuusikon latvaosissa. Linnun näkee usein vain hetkisen, kun se tekee lyhyen syöksyn hyttysen tai kärpäsen perään.
Laulu paljastaa metsän vaateliaan asukkaan. Se muistuttaa kirjosiepon säettä, mutta loppuu sarjaan hitaasti laskevia, mutta kuuluvia säveliä. Jos vanhassa metsässä asustaa kaksi pikkusiep-pokoirasta vierekkäin, ne yltyvät kuuluvaan kilpalaulantaan.
Tavallisesta talouskuusikosta pikkusieppo ei löydä helpolla asuntoa, sillä pönttöä mieluisampi pesäpaikka on lahopuun kolo tai suojaisa oksanhanka. Niitä löytyy vanhoista metsistä.

Markku Paakkinen
Oranssi kurkkulaikku on vanhan pikkusieppokoiraan tuntomerkki.

Jaa artikkeli: