Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vakavanha ohrakasvi

Ohraa vanhempaa viljakasvia ei Suomessa olekaan. Sitä on todistettavasti kasvatettu jo pronssikaudella. Mikael Agricola kertoo Psalttarinsa esipuherunossa ohran pakanallisesta jumalasta. Pellonpekon uskottiin takaavan hyvän kasvun.
-Onnen ukko ohran kylvi Osmon uuen pellon päähän. Ohra kasvoi kaunihisti, yleni ylen hyvästi. Osmon uuen pellon päässä, kaskessa pojan Kalevan, mainitaan Kalevalassa.
Ohran asema oli vankka, kunnes se taipui rukiille 1800-luvulla. Viljakasvina ohra kuitenkin jatkaa voittokulkuaan. Vuonna 2014 sato oli peräti 1,904 miljardia kiloa. Vuonna 2019 lukema oli 1,682 mrd kg. Vähemmänkin se on ollut. Esimerkiksi Ranskassa määrä on kuitenkin moninkertainen.
Yli puolet suomalaisesta ohrasta päätyy rehuksi. Jauhot, maltaat ja tärkkelykset ovat muita käyttökohteita.
Ohra ei muodosta sitkoa, joten pullaa siitä on turha leipoa. Varovasti voi toki kotileipuri lisätä pientä määrää taikinan sekaan ja kokeilla millainen lopputuloksesta tulee. Varomattomalle voi käydä ohraisesti ja syntyä pakkopullaa.
Akanat eli helpeet ovat kiinni jyvässä. Ohra täytyykin kuoria ennen myllytystä. Ohran oma entsyymi polyfenolioksidaasi aiheuttaa ohralle tyypillisen tummumisen.

Ottiko ohraleipä?

Ruotsalainen sanonta kuuluu Jag undrar, sa flundran, om gäddan är fisk. Siinä kampela ihmettelee, onko hauki kala. Itsestäänselvä hokema hauesta kalana voi olla vastaus tähän. Nyt otti ohraleipä on selvempien sanontojen joukossa. Mutta on sillä kuitenkin useita mahdollisia taustoja.
Kun ihmiset saivat valita leipäviljan, ohraa alettiin syrjiä. Väheksynnästä todistavat sanonnat, joissa ohra viittaa huonoon vaihtoehtoon. Nyt otti ohraleipä ja kävipä ohraisesti kertovat ohran vähäisestä arvostuksesta. Ei tarjota ohraista pullaa, ei kehuta ohraisia ranteita. Ei ylistetä ohrapuuron terveellisyyttä siinä missä kauran.
Tuomarien kirjan 7 luvussa mainitaan: -Näin unta, että ohraleipä vieri leiriimme ja törmäsi telttaan. Teltta kaatui ja lysähti kasaan. Tämä midianilaissotilaan enneuni on yksi kehys, johon ohraista sanontaa on viitoitettu. Todennäköisesti sanonta yhdistyy katovuosien hätäleipään. Kokonaan tai osittain on täytynyt tuolloin käyttää leivässä rukiin sijasta vähemmän arvostettua ohraa. Sanonnat ohraan liittyen voivat viitata myös siihen, että ruissato oli menetetty ja ruispeltoon täytyi kylvää ohraa.
Ohran latinankielinen nimi vaikuttaa pöyristyttävältä, Hordeum vulgare. Hordeumista tulee mieleen sana hoarder, joka tarkoittaa hamstraajaa. Vulgaresta taas vulgääri, joka on moukkamainen. Voisiko siis kyseessä olla moukkamainen hamstraaja?
JK
Kuvat: Leipätiedotus ry. Ohralle on tyypillistä pitkät vihneet.

Jaa artikkeli: