Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Valatilaisuus kokosi lähes 10 000 ihmistä

Vekaranjärven varuskunnassa 9. elokuuta järjestetty valatilaisuus kokosi yhteen valtavan ihmismäärän. Kun lasketaan yhteen paikalle saapuneet varusmiesten omaiset, varuskunnan oma henkilöstö ja pääosan esittäjät, sotilasvalansa vannoneet alokkaat, saadaan kokonaismääräksi komeasti lähes 10 000 ihmistä.

Saapumiserä 2/19 astui palvelukseen 5. heinäkuuta, ja nyt viisi viikkoa myöhemmin se oli valmis vannomaan sotilasvalansa tai antamaan sotilasvakuutuksensa.
Karjalan prikaatiin Vekaranjärvelle on koottu kuusi maavoimien joukkoyksikköä. Ne ovat Kymen jääkäripataljoona, Karjalan tykistörykmentti, Kymen pioneeripataljoona, Itä-Suomen viestipataljoona, Salpausselän ilmatorjuntapatteristo ja Karjalan huoltopataljoona. Näiden yksiköiden yhteinen alokasmäärä tässä saapumiserässä oli kaikkiaan 1790.

Omaisia oli pakkautunut Paraatikentän alueelle valtavasti.
Valan otti ensimmäistä kertaa vastaan Karjalan prikaatin uusi komentaja, eversti Jukka Jokinen.

Järjestelyt toimivat

Perjantai oli puolipilvinen, ja pieni sateen uhkakin oli ilmassa, kun jatkuvat autojonot suuntasivat kohti Vekaranjärven varuskunta-aluetta sekä etelästä että pohjoisesta. Liikenteenohjaus ja tarvittavat opaskyltit oli kuitenkin niin hyvin järjestetty ja sijoitettu, ettei mitään pahempia ruuhkia päässyt syntymään. Näin reilun 7000 omaisen suuruinen vierailijajoukko pääsi jalkautumaan varuskunnan alueelle ja tutustumaan ensin Kaartin aukiolla järjestettyyn kalustoesittelyyn, kasarmien edustoilla tapahtuviin joukkojen ryhmittymisiin tai vaikkapa nauttimaan perinteisen kahvin ja munkin.

Suurin osa alokkaista vannoo yhä juhlallisen sotilasvalan.

Valatilaisuutta kohti

Yli puolet tämän saapumiserän alokkaista on tullut Uudeltamaalta, ja yksi heistä on vantaalainen Oskari Viherlaakso. Hän odotteli oman kasarminsa eli 2. Huoltokomppanian lähistöllä valaa katsomaan tulevia vanhempiaan.
Oskari Viherlaakso toivoo erikoistuvansa palveluksensa aikana lääkintämieheksi. Ensimmäinen Cooperin testikin, eli 12 minuutin juoksu, oli jo suoritettu. Tulos 2640 metriä ei täysin tyydyttänyt.
– Kipeytynyt polvi hiukan haittasi juoksua, mutta seuraavalla kerralla tavoite on juosta 3000 metriä, kertoi reippaan tuntuinen alokas.
Naispuolisia alokkaita heinäkuun saapumiserässä on 74, mikä on melko tavanomainen määrä. Pilkanmaalla asuva Matti Marttinen etsi alueelta poikansa tytärtä, Tiiu Marttista, joka myös suorittaisi pian sotilasvalansa. Itsekin Vekaralla varusmiespalveluksensa suorittanut, reservin kapteeniksi ylennyt Matti Marttinen oli selvästi mielissään tilanteesta, jossa pääsisi kohta näkemään lapsenlapsensa valaparaatissa.
Kakkoskasarmin edustalla sotilasvalaan valmistautuva komppania suoritti viimeistelyharjoituksia kouluttajansa johdolla.
Kolmiriviin – järjesty! Asento – ojennus! Lepo!
– Kun seisotte paraatimuodostelmassa, pienikin liike paljastaa. Eli: ei liu’uteta kättä aseen hihnalla. Eikä kaiveta nenää! Tässä vaiheessa oli vielä hyvää aikaa korjata varusteita. Kouluttaja korjasikin yhden alokkaan kaulusta.

Alokas Oskari Viherlaakso Vantaalta valmistautui sotilasvalaa varten.

Paraatikenttä täyttyy

Marssimusiikin soidessa kuuden joukkoyksikön alokkaat täyttivät valtaisan Paraatikentän. Karjalan prikaatin apulaiskomentaja, eversti Arto Ikonen, ilmoitti joukot prikaatin tuoreelle komentajalle, eversti Jukka Jokiselle. Jokinen otti ilmoituksen vastaan, ja tervehti joukkojaan: -Kaarti päälle, paraatijoukot! KAARTI PÄÄLLE, HERRA EVERSTI! kajahti vastaus yli 1600 suusta.
Sotilasvalan esilukijana toimi kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen. Hän on itsekin palvellut Vekaranjärvellä Kymen pioneeripataljoonassa vuosina 2004-2005, ja on tällä hetkellä reservin luutnantti.
Häkkänen ohjeisti alokkaita vuoroin toistamaan, vuoroin kuuntelemaan. Kun sotilasvalan kaava oli käyty läpi, komensi eversti Jokinen:
– ASENTO! Alokkaat, nimitän teidät jääkäreiksi, tykkimiehiksi, pioneereiksi ja viestimiehiksi. LEPO!
Näin kunkin joukkoyksikön alokkaat oli ylennetty oman koulutushaaransa mukaisesti seuraavalle tasolle. Valaparaatia ennen Kaartinkinossa pidetty sotilasvakuutus-tilaisuus vietiin läpi noin 150 alokkaan voimin, ja sen sisältö oli hieman lyhyempi, vakuutuksen antajien vakaumuksesta johtuen.
Karjalan lennoston Hornet-hävittäjä kunnioitti Karjalan prikaatin valatilaisuutta ylilennolla.

Kansanedustaja Antti Häkkänen esiluki valan tämän kesän valapäivässä.

Kuluttava kokemus

Valatilaisuutta seurasi monien muiden joukossa myös kouvolalainen Sulevi Polkko. Hän on palvellut aikanaan Utin varuskunnassa helikopterimekaanikkona, mutta on nykyään eläkkeellä.
Aikainen herääminen aamulla, ja usean tunnin jalkojen päällä olo sai aikaan sen, että Sulevi Polkkoa alkoi päivän mittaan huimata sotilasvalaa seuratessa, ja niin hän joutui istahtamaan huilille tien penkereelle. Lähellä partioinut varuskunnan pelastuspalveluryhmä kapteeni Riku Hämäläisen johdolla huomasi pian tilanteen, ja tarkisti Sulevin kunnon.
Mistään sen vakavammasta ei ollut kuitenkaan kyse, ja kun miehelle vielä annettiin juotavaa, hän pystyi jatkamaan tapahtumien seuraamista. Näin tuli todistettua sekin, että armeija pitää huolen omistaan – sekä myös vieraistaan.

• Jari Sahala

Sulevi Polkko sai nopeasti apua kapteeni Riku Hämäläisen ryhmältä.
Jaa artikkeli: