Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Valkeala 30 vuotta sitten 17.8. ja 24.8.1989

17.8.1989

 • Valkealaan tulossa olevan Sirkus Finlandian joka näytöksessä arvotaan Sally Albatross -risteilyjä. (Toim. huom.: M/S Viking Sagan tilasi Rederi AB Sally Wärtsilältä. Matkustaja-autolautta liikennöi aluksi Viking Linen väreissä, mutta sai myöhemmin nimen M/S Sally Albatross. Vuonna 1990 alus tuhoutui tulipalossa. Sen rungon vedenalainen osa käytettiin uuden Sally Albatrossin (nyk. M/S Celestyal Crystal) rakentamiseen. )
 • Valkealan kunnan alueella sattuu vuosittain noin 20 hirvikolaria. Useimmin peltiä ruttaantuu valtatie 15:llä Haukjärven ja Rämälän tienristeysten välisellä alueella. Metsäammattimiehet haastavat eri kansalaisryhmiä puskaprojektiin kautta maan. Tienvarsivesakoiden raivaamisella pyritään vähentämään hirvikolareita.
 • Valkealan Erämelojat, Kuusankosken Retkeilijät ja Kymen Melojat pitivät leiriään Hillosensalmella. Soihtujen yön melonta oli päätapahtuma.
 • Seinäjoen kuninkuusraveissa parikymmentuhantinen yleisö näki, kun Utin kolme edustajaa hyppäsi laskuvarjoilla. Heidän tuomansa tervehdyksen luki Valkealan Hevosystäväinseuran puheenjohtaja, maanviljelijä Lasse Heikari. Kuninkuusravit tulevat neljättä kertaa Kouvolan raviradalle.
 • Kotiteollisuusyhdistyksen Valkealan neuvonta-asemaa hoitaa Senja Turtiainen. Hän opetti Nuorisotoimiston kanssa järjestetyllä kurssilla kolmeatoista kutojaa. He ovat iältään 8-14 -vuotiaita. Kurssilla syntyi esimerkiksi mattoja. Suosion myötä kurssia jouduttiin jatkamaan alkuperäisestä.
 • Liikennekilpailu on yksi perinteisistä Elovalkeat-viikon kisoista. Järjestäjinä olivat kunta, Autokoulu ja Urheiluautoilijat. Kilpailuun kuuluu sekä kirjallinen että ajo-osuus.
 • Iitin kirkko oli täpötäynnä, tuoleja oli kirkon ulkopuolellakin. Jumalanpalvelus radioitiin. Virret veisattiin vuoden 1701 virsikirjan sanoin. Kirkkokansa pukeutui pääosin vanhanaikaisesti. Jalkapuussa oli nainen Mäntyharjulta, toinen Jaalasta sekä kaksi iittiläistä miestä. Iitti perustettiin 1539, joten se juhlii 450-vuotista taivaltaan. Valkealastakin oli yleisöä.
 • Mikko Vihma on vaihto-oppilaana Michiganissa, Yhdysvalloissa. Sen jälkeen odottaa vielä vuosi lukiota täällä. Perillä vartovassa perheessä on aiemminkin ollut suomalaisia vaihto-oppilaita.
 • Elovalkeat-viestiin osallistui 35 joukkuetta Valkealasta ja muista Kymen läänin kunnista. Taivalta oli 106 kilometriä. Birgit Koskela juoksi kaikkiaan kuusi osuutta. Kilometrejä kertyi yli 60. Hän juoksi sekä Valkealan Nuorkauppakamarin että terveyskeskuksen joukkueessa.

24.8.1989

 • Valkealan Hippokisoissa kisasuorituksen teki 186 osallistujaa. Viime vuonna oli noin 170 kilpailijaa. 60 metrin juoksu, kuulantyöntö, pallonheitto ja pituushyppy olivat lajeina. Kukin kilpailija sai osallistua yhteen lajiin. Juoksu oli suosituin.
Hippo-kisojen nuorimman Veera Korjalan nimi löytyy muun muassa lentopalloliiton stipendinsaajana vuodelta 2007. Lehden ennuste tulevasta lentopalloilijasta osui siis oikeaan.
 • Valkealaan tutustunut pohjois-eestiläinen Jüri Allikalt toteaa, että ennen sotia Suomen ja Viron elintaso oli samalla tasolla, nyt on vuosikymmenien ero. Venäjä oli maailman suurin viljan viejä vuosisadan ensimmäisellä vuosikymmenellä. Neuvostovaltio on maailman suurin viljan ostaja.
 • Valkealan Scania-kuskit ajoivat 12 kuorma-autoa riviin. Scan-auto juhli nelikymppisiään. Ajoja tarvitaan, sillä esillä olleen kaluston keskihinta autoa kohden on noin 900 000 markkaa.
 • Reilu sata lasta ja lapsenmielistä aikuista loi yläasteen asfaltille katutaidetta. Taikuri Markku Purho temppuili, ja illan päätti Kuuppa ry:n rock-konsertti.
 • Kalevan Nuorten Liiton Kymen piirin nuorisoseurat kokoontuivat Tirvan lavalle. Esiintyjiä oli nelisenkymmentä eri nuorisoseuroista. Ohjelmaan kuului esimerkiksi tanhuamista.
 • Impi Siukosen vuoden 1955 kirjassa Valkealan mailta julkaistiin esimerkiksi teksti: ”Voi, voi sitä ostamisen ja katselemisen halua! Ja rahaa menee niettä hirvittää! Siihen sitten vielä rinkelin, piparin ja limunaatin lirutukset. Pojat kiilaavat linkkuveitsii ja huuliharppui, tytöt lettinauhoi ja rossii.”
 • Vuonna 1984 järjestettiin ensimmäiset Elovalkeisiin liittyvät Litviikkimarkkinat. Kymintehtaan ”litviikkilaanilla” noin sata vuotta sitten talolliset myivät palkkapäivänä tuotteitaan tehtaantyöläisille. Nyt myyjiä oli yli 140, tähänastinen ennätys. Litviikkimarkkinat keräsivät arvion mukaan noin 8 000 kävijää.
 • Joukkojen kasvaminen tuo Valkealan sotilaskotisisarille haasteita. Tilaa on runsaasti, joten se ei ole ongelma. Työtunnit lisääntyvät.
 • 85 täyttävä Lyyli Näsman viettää kesät Nuolniemellä. Lyyli muistaa, kun monena kesänä käytiin Valkealassa rippikirkossa. Kansalaissodan aikana kotitalon seinään Nuolniemellä tuli kuulaa niin, että napse kävi. Ensin piilouduttiin uunimuurin suojaan, sitten naapuriin. Ihmiset pakenivat kodeistaan, niin Lyylinkin äiti lapsineen. Isä jäi karjaa hoitamaan. He elivät kahdeksan viikkoa kerjuulla vieraissa kylissä. Vapun jälkeen he tulivat takaisin, paljasjaloin kävellen. Hakemaan tullut isä kertoi, että nyt on rauha.

Jaa artikkeli: