Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Valkeala 30 vuotta sitten

Koonnut Janne Kousa

21.2.1991

*Valkealan Puhjonrannassa avantouinnin SM-kisojen yhteydessä tehtiin avannossa uinnin pituusennätys, jolla pyritään Guinnessin ennätystenkirjaan. Helsinkiläinen Olli Rautasola ui 250 metriä ajassa 6 minuuttia 11 sekuntia. Osallistujia oli liki 130.

*Kymenlaakson partiopiirin ulkoilupäivänä käytiin hiihtomestaruuskisat. Partiolippukunta Utin Pilvenveikot toimi järjestäjänä. Ohjelmassa oli esimerkiksi poniratsastusta ja moottorikelkka-ajelua.

*Valkealan uusi kunnanjohtaja on Seppo Nokelainen. Hän on valtiotieteen maisteri, jonka perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi poikaa. Aiempaan työhistoriaan kuuluu Vehkalahdella vs. kunnanjohtajana toimiminen.

*Penkkarien pukeutumisessa nähtiin esimerkiksi vanhaa possu-, nalle- ja tipuperinnettä. Venäjän- ja ruotsinopettaja saivat laulunsa kyseisillä kielillä. Koulun vanhimmiksi jääneet pistäytyivät ruokailemassa Orilammella.

*Valkialain: -Sakki syöp, mut kyl se tekeekin.

*Viimevuotisen menestyksen innoittamana Kolmisoihdun väki järjesti perhelounaan leirikeskuksessa. Partiolaisperheiltä löytyi runsaasti vihanneksia ja marjoja, joita käytettiin salaatteihin ja jälkiruokaan. Emännät pyörittelivät perjantai-iltana jo tuhansia lihapullia. Lauantaina valmistettiin salaatit.

28.2.1991

*Valkealan ”oma tyttö” Anu Venäläinen käynnisti lapsikuorotoiminnan. Seurakunnan kesä- ja varakanttori kaipaa toimintaan mukaan vielä lisää 6-12 -vuotiaita lapsia. Lukutaito on toivottavaa ja halu laulaa.

*Valkealassa aloitettiin viime vuonna käytäntö, että kaksi kertaa vuodessa lähetetään kutsu yhteisiin juhliin 75-vuotta täyttäville. 25 juhlittavaa kokoontui. Monella oli mukana puoliso. Seurakunta tarjosi kahvit, täytekakun ja voileivät. Vastaperustetusta lapsikuorosta oli neljä laulajaa mukana. Mirja Repo tuumi, että vaikka naama on vanha, sydän on nuori. Vilho Ropo ei ainakaan tähän mennessä ole tuntenut itseään vanhaksi.

*Valkialain: -Kun lählet sutta pakoh, tulee karhu vastah.


Jaa artikkeli: