Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Valkealaa kehittämään

Sain mahdollisuuden osallistua Valkealan aluetoimikunnan kokouksen alkuun.

Samassa kokouksessa pohdittiin myös oheista kansalaisiltaa. Tilanteessa vahvistui näkemys siitä, että yhteisöllisyyden vahvistamisen ja alueen kehittämisen tavoitteet ovat samat.

Kehittämispäällikkö Hanna Piispa-Malinen vastaa aluehallinnon käytännön järjestelyistä. Valkealan aluetoimikunnan kokouksen aluksi hyvinvointikoordinaattori Tarja Ala-Mattila ja asiakkuuspäällikkö Liisa Korppi taustoittivat Hyvinvoinnin kasvu- ohjelman tilannetta.

He kertoivat, että samaan aikaan on menossa toinen ohjelma, joka tähtää elinvoiman kasvuun. Molemmat ovat mukana talousarviossa. Hyvinvoinnin kasvua haetaan yksilön ja yhteisön kautta. Elinvoimaa saadaan nostettua yrittäjyyden ja työn kautta.

Hyvinvointi vahvistuu mielen kautta. Siihen vaikuttavat liikunta, ravitsemus ja terveys sekä kulttuuri. Tavoitteena on, että jokainen saa vaikuttavaa apua oikeaan aikaan ja palveluasenne on innostava. Ohjelmalla haetaan sitä, missä apua erityisesti tarvitaan ja mistä ihmiset jaksavat ottaa itse vastuun.

Jokaisen halutaan saavuttavan mielekkään ja merkityksellisen elämän. Siihen auttavat työ, yhteisöt ja mahdollisuudet vaikuttaa sekä arjen turvallisuus ja viihtyisyys. 

Alueiden näkemystä kehitystarpeista haetaan erityisesti toimikuntien kautta. Myös yksittäiset ihmiset voivat kyselyihin osallistua.

Valkealan aluetoimikunnan puheenjohtaja Petri Reunanen totesi, että amfetamiinin käyttöennätys tai teatterin rakentamisen peruminen eivät kerro ainakaan hyvinvoinnin vahvistamisesta tai vahvistumisesta.

Tuula Pasanen oli aiemmin mukana lautakuntatyössä. Hän totesi, että kuntakulttuurit törmäsivät siellä selvästi. Hän perää erityisesti läpinäkyvää toimintaa.

Heidän lisäkseen kokouksessa olivat läsnä Hanna Piispa-Malinen, Anni Salenius-Niininen, Suvi Kalliomäki, Kimmo Kerttula ja Tuomas Peräkylä. Myös Marika Hänninen kuuluu toimikuntaan varsinaisena jäsenenä.

Aluetoimikunta pyysi kertomaan niin alueen tilanteesta kuin hahmottamaan yhteistyötä. Toimikunnassa on jäseniä eri puolilta Valkealaa, jotta saadaan vahvistettua samalla myös kyläyhteisöjä. 

Yhteistyö tarkentuu myöhemmin, mutta se varmistui jo, että tavoitteena on saada ihmiset toimimaan yhdessä ja kertomaan toiminnastaan myös muille, niin omalla kylällään kuin laajemmin.
Anni muotoili asian aidosti: ”Tehlää yhles Valkialas.” 

Tuula totesi toimivansa erityisesti ikääntyvien kanavana. Samalla hän on valmis suuntaamaan tulevaisuuteen. Toimikunnalla on sekä haaste että hieno mahdollisuus itse suunnitella ja kehittää toimintaa ja vahvistaa osallisuutta.


AK
 

Otsikkokuvassa Petri Reunanen Valkealan lukiolla. Kuva JK

Jaa artikkeli: