Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Valkealan karjalaiset Etelä-Karjalassa

Valkealan Karjalaseuran kesäretki suuntautui tänä kesänä kauniiseen Etelä-Karjalaan, Luumäelle ja Lappeenrantaan.

Karjalaisten retkelle lähdettiin Puolakan bussilla torstaina 11.7. Reissuun oli ilmoittautunut kiitettävästi karjalaisia sekä karjalaisuuden ystäviä, yhteensä 44.

Kotkaniemi on upea paikka varsinkin kesällä.

Upea retkikohde

Ensimmäinen vierailukohde oli Luumäen Kotkaniemi. Kotkaniemi on presidentti P.E. Svinhufvudin ja hänen puolisonsa Ellen Svinhufvudin kotimuseo. ”Ukko-Pekka” toimi Suomen tasavallan kolmantena presidenttinä vuosina 1931-1937.
Perhe muutti Luumäelle jo vuonna 1908, kun P.E. Svinhufvud valittiin kihlakunnantuomariksi Lappeen tuomiokuntaan. Samalla hän osti edeltäjänsä Alfred Thome´n perikunnalta Kivijärven rannalla sijaitsevan Kotkaniemen tilan.
Tilasta tuli perheen koti ja tukikohta myös valtiollisten tehtävien aikana, ja sinne perhe palasi niiden päätyttyä.
Kotkaniemessä on asunut neljä sukupolvea Svinhufvudeja. Viimeiset suvun asukkaat olivat Pehr Evindin pojanpoika Jorma ja hänen vaimonsa Sirkka sekä heidän lapsensa.
Kotkaniemi siirtyi Museoviraston omistukseen vuosituhannen vaihteessa ja se avattiin museona kesällä 2000. Museovirasto luopui kuitenkin museotoiminnasta Kotkaniemessä.
Senaatti-kiinteistöt eli valtio toteutti Kotkaniemessä mittavan peruskorjauksen vuosina 2016-2017. Loppuvuonna 2017 valtio luovutti Kotkaniemen Museovirastolle, joka toimii paikassa vuokralaisena. Kotimuseo avattiin yleisölle keväällä 2018.
Kotimuseoissa vierailu on aina mielenkiintoista ja kertoo asukkaidensa elämäntarinaa elämyksellisellä tavalla. Asiantunteva, talon ja sen asukkaiden elämään perehtynyt opas avaa uteliaisuutta kutkuttavasti historian kirjan lehtiä.
Svinhufvudit elivät värikkään elämän poliittisesti merkittävänä ajanjaksona Suomen itsenäistymisen historiassa. Vaiheikkaaseen elämään kuului mm. Siperiaan karkotus sekä tietenkin Suomen presidenttinä toimiminen.
Ellen Svinhufudin upeat ja taidokkaat käsityöt ja kaunis puutarha kertovat ahkerasta ja työteliäästä presidentin puolisosta sekä Kotkaniemen arvostetusta emännästä kuuden lapsen äitinä.

P.E ja Ellen Svinhufvudin makuuhuone on moni-ilmeinen.

Lappeenrantaan

Kahvila Ellenin makeitten pullakahvien jälkeen matka jatkui kohti Lappeenrantaa.
Pienen kaupunkikierroksen jälkeen siirryimme linnoituksen alueelle lounastamaan ravintola Kehruuhuoneelle. Maukkaiden ja monipuolisten salaattien ja pääruoan jälkeen jäi omaa aikaa linnoituksen museoissa kiertelyyn sekä maisemien ihailuun vanhalla kasarmialueella.
Karjalaista väkeä kiinnosti jo ennakkoon Lappeenrannan taidemuseossa esillä oleva Väinö Raution (1894-1974) retrospektiivinen näyttely. Rautio on sekä alueellisesti että Viipurin näkökulmasta merkittävä taiteilija. Hän syntyi Viipurissa ja asettui sotien jälkeen Lappeenrantaan ja Savitaipaleen Paimensaareen, jonne hän rakensi ateljeen vuonna 1948.
Taitelijan tuotteliain aika sijoittuu 1920-30 -luvulle, jolloin hän ikuisti tauluihinsa kotikaupunkiaan Viipuria sekä Uuraan satamaa. Lisäksi Rautio on kuvannut Lappeenrantaa ja sen ympäristöä sekä Kuolimon rantoja.

Kuvassa etualalla: Kalevi Hako, Eero Syrjänen, Martti ja Airi Patrikainen, Pete ja Tiina Kinnunen sekä Saimi Valkama.

Ilta Saimaalla

Saimaan lempeät aallot liplattelivat kutsuvasti. Pilvinen ja kolea aamu vaihtui poutaan ja päivänpaisteeseen. Retkipäivän päätteeksi siirrymme satamaan ja m/s Camillalle.
Risteilyaluksen reitti suuntautui Saimaan saaristoon sekä kanavalle. Mälkiän suluilla saimme tuntumaa kanavalla seilaamisesta. Mälkiä on Saimaan kanavan korkein sulku 12,4 m.
Iloinen puheensorina, vanhat muistot ja hauskat tarinat täyttivät laivan ravintolan. Tunnelma puhui puolestaan ja kertoi onnistuneesta ja virkistävästä retkipäivästä. Sauvo Puhtilan kauniisiin sanoihin yhtyen oli todettava, että Saimaa on illalla kauneimmillaan.

• Katriina Suurpää

Artikkelikuva: Etummaisen pöydän ääressä risteilystä nauttivat: Anja Talo-Lehto, Eeva Ahola, Raili Rinne ja Milja Miikki.

Jaa artikkeli: