Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Valkealan kirkon kellotorniin uusi risti

-Valkealan kirkon kellotornin risti on ollut vuosia hieman vinossa. Todennäköisesti ristiin on iskenyt salama vuosia sitten. Tämän seurauksena ristin alapuolella oleva pallo on haljennut ja ristin kuparipäällysteeseen on tullut repeämiä. Sadevesi on päässyt repeämien kautta ruostuttamaan ristin runkoa sekä kiinnikkeitä ja lahottamaan tornin huipun puurakenteita. Vähitellen risti oli kääntynyt vinoon.

Uusi risti ja pallo tehtiin vanhojen mittojen mukaan, mutta kestävämmällä rakenteella. Risti ja pallo on päällystetty kuparilla, joka vähitellen patinoituu tummaksi ja vihertäväksi, mediavinkissä kerrotaan.

– Hohtava risti levittää kirkasta toivon sanomaa siunaten valkealalaisten askelia, sanoo Valkealan kirkkoherra Arto Helle.

Vanha risti ja pallo on viety talteen kellotapuliin.

Tänään näin uuden ristin äärellä ahertamista. Nostometsot Oy:n käyntiosoite on Teollisuustiellä, joten apu työntekijöiden nostamiseen löytyi läheltä. Nostometsojeilla on käytössään esimerkiksi henkilönostin. Se on kuorma-auton alustalle rakennettu ja varustettu hydraulisella teleskooppipuomilla. Ketterällä nostintyypillä työntekijät ja heidän henkilökohtaiset työkalunsa saadaan nostettua. Sivu-ulottumalla tai nostokorkeuksilla ei ole vaikutusta nostimen nostokykyyn. Nostinta voidaan ohjata joko alustasta tai nostokorista. Työkoriin saa sähkön, paineilman, veden ja työvalot.

JK

Valkealan kirkko ylhäältä kuvattuna. Kuva Sami Viitalo
Ilmakuva Sami Viitalo
Risti Sami Viitalon lähikuvassa.
Risti yläviistosta. Kuva: Sami Viitalo
Työkuvat: Janne Kousa
Jaa artikkeli: