Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lomittajia vähennetään

Kouvolan kaupungin päätös lomittajien irtisanomisista ja lomautuksista kummeksuttaa alueellista tuottajien etujärjestöä MTK-Kaakkois-Suomea. Lomittajien määrää vähennetään jopa kymmenesosalla, ja loput lomautetaan kolmeksi viikoksi. Mahdolliset irtisanomiset toteutetaan kesäkuun loppuun mennessä.

MTK-Kaakkois-Suomen johtokuntalainen ja hyvinvointivaliokunnan valkealalainen jäsen Riitta Torikka toteaa, että erikoiselta kuulostaa. Hän ihmettelee nyt julkisuuteen tulleiden päätösten aikataulua ja kiireellisyyttä. Maatalousyrittäjät tulevat joka tapauksessa pitämään tämän vuoden lomansa, ne vain siirtyvät myöhempään. Työmäärä ei tältä osin siis tule häviämään mihinkään. Samoin lomittajat pitävät omat lomansa myös tänä vuonna. Ovatko kaupungin päätökset ja ajankohta loppuun asti harkittuja, kun ammattitaitoisista lomittajista tuntuu pikemminkin olevan pulaa, miettii Torikka.

Kouvolan kaupunki ei näillä toimilla myöskään saavuta lisäsäästöjä. Lomituskulut käytännössä maksaa Maatalousyrittäjien Eläkelaitos Mela, joka hoputti kaupunkia vähentämään lomittajia.

MTK-Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Tuula Dahlman kantaa huolta nohevien lomittajien riittävyydestä:

– Ei pidä vetää järjestelmää liian tiukille. Lomittajien kuormitus ei saa muodostua kohtuuttomaksi, ettei heitä ajeta loppuun. Sama koskee lomitusta käyttäviä tiloja.

– Nyt pandemian aikana jaksaminen ja terveys on avainasemassa – erityisesti yhteiskunnan kannalta kriittisten toimijoiden, kuten viljelijät. Kriisitilanteessa huoltovarmuuden merkitys ja ruokahuollon toimivuus korostuvat entisestään.

– Lomituksen ja sijaisavun saatavuuteen on voitava luottaa. Tänä aikana on mielestäni jo ennakolta varauduttava myös viljelijän mahdolliseen sairastumiseen. Osaavan ja ammattitaitoisen avun saaminen on turvattava kaikissa olosuhteissa.

Jaa artikkeli: