Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Valkealan Sanomat vahvistuu

Lehti jatkuu paperilla ja netissä osin uusin voimin

Valkealan Sanomien omistajuudessa tapahtuu muutoksia. Uudet omistajat arvostavat nykyisiä palveluita ja haluavat kehittää rinnalle uusia. Toimitus jatkaa ennallaan.

Valkealan Sanomien tulevaisuus on joitain vuosia ollut hieman epävarmaa. Lehden sisällöstä on pidetty ja lehden olemassaoloa on arvostettu. Mediakulutustottumukset ovat kuitenkin muuttuneet ja muuttuvat edelleen. Vaikka nykyiset lukijat ovatkin uskollisia, markkinoinnin ja uusien palvelujen puute on johtanut tasaiseen laskuun. Lisäksi painon ja postin kustannukset ovat tasaisesti kasvaneet. Nämä yhdessä ovat johtaneet tasaisesti toimitustyöhön jäävän rahan pienenemisen.

Me emme kuitenkaan nähneet tätä uhkana, vaan haasteena. Lehti on laadukas ja olemme varmoja, että sille löytyisi enemmänkin kysyntää. Alueella on myös aktiivisia toimijoita, joiden kanssa yhteistyötä tekemällä voimme luoda enemmän arvoa alueen asukkaille. Uusia palveluita tarjoamalla voimme tavoittaa uusia yleisöjä, jotka eivät aiemmin ole lehden pariin löytäneet. Tutun ja turvallisen rinnalle voimme rakentaa uusia ja houkuttelevia vaihtoehtoja.

Yhteistyössä eteenpäin
 

Kun ensimmäisiä kertoja soittelimme Teron kanssa tammikuussa, olimme molemmat vakuuttuneita yhteistyön toimivuudesta. Minä Teron pitkästä kokemuksesta media-alalla työskentelystä, nimenomaan palveluntarjoajana. Tero on ollut mukana kehittämässä palveluita niin suurille kuin pienille mediatoimijoille niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tero taas vakuuttui minun mielenkiinnostani kehittää toimintaa ja pitää huolta jatkuvuudesta.

Minä olin jo pitkään pohtinut toiminnan kehittämistä opintojen ohella, mutta ennen tätä ideointi ja kehitys oli huomattavasti satunnaisempaa. Jos minulta olisi viisikin vuotta sitten kysytty, olisinko valmis jatkamaan yritystä, olisin vastannut ei (taidettiin itse asiassa kysyäkin). Pikkuhiljaa perspektiivi kuitenkin muuttui, kun oma osaaminen kehittyi ja huomasin miten paljon potentiaalia paikallismediassa on. Osaltaan asiaan vaikutti mediakentän murros ja erilaiset haasteet, kuten informaatiovaikuttaminen, joiden vaikutus ulottuu jonkin verran myös paikallismediaan.

Tero on monesti miettinyt eri sanomalehdille ja mediataloille palveluja myydessään erilaisia vaihtoehtoisia tapoja toimia. Muutaman kerran on tainnut tulla heitettyä: ”Pitäisi ruveta itse tekemään”. Osittain vitsillä, mutta elämäntilanteen muuttuessa ja tilanteen avautuessa huulenheitosta tuli totta. Paikallisuus on aina ollut erittäin suuri osa Teron elämää, ja vaikka sukuhistoria löytyykin Jaalan puolelta, kiinnostus Valkealan ja sen lähialueiden kehittämistä kohtaan on kova.

Mikä muuttuu
 

Printtilehden jatkuminen on ensimmäinen prioriteettimme. Vaikka molempien tausta löytyy ohjelmistopuolelta, ymmärrämme täysin printin merkityksen ja roolin. Itsekin luen mieluummin tekstiä paperilta kuin koneelta. Kehitämme kuitenkin samalla palveluita niin, että te lukijat voitte halutessanne nauttia kaikista digimaailman tarjoamista hyödyistä. Nopea, laadukas ja edullinen digilehti, ajankohtaiset jutut netistä sekä omien tilausten helpompi hallinta tuovat lisäarvoa kaikille lukijoille. Jos uudistuksilla on vaikutusta nykyisten palveluiden laatuun, se on myönteistä.

Pyrimme myös kehittämään täysin uudenlaisia palveluita tukemaan paikallista hyvinvointia ja alueen elinvoimaisuutta. Näistä emme osaa tässä vaiheessa vielä tarkemmin sanoa, mutta tulemme tiedottamaan kehityksestä. Ajatuksissa on muun muassa ottaa lukijoita vahvemmin mukaan lehden sisältöön. Arvokkaita juttuvinkkejä tulee jo nyt reilusti ja haluamme tarjota halukkaille mahdollisuuden osallistua enemmän. Olemme myös miettineet, voisiko Valkealan Sanomat järjestää tai tukea paikallisia tapahtumia.
Odotamme innolla tulevaa kesää ja sen tuomia mahdollisuuksia.
Ystävällisin terveisin,
Olli & Tero

Mitä tapahtuu
 

•    Valkealan Sanomien liiketoiminta siirtyy uusille omistajille.
•  Uuden yrityksen osakkaat ovat Tero Hämäläinen ja Olli Kousa.
•    Printtilehti on, pysyy ja kehittyy. Näillä näkymin sen suhteen ei ole tarkoitus tehdä isoja muutoksia. Auli Kousa jatkaa toimitusvastuussa niin kuin tähänkin asti.
•   Näkyvimmät muutokset tapahtuvat digipuolella. Tarkoitus on kehittää ja kasvattaa palveluita. Harkinnassa ovat ainakin viikkokirjeet sähköpostille, uutissovellus puhelimille, näköispainoksen laadun parantaminen ja paikallisuuden korostaminen.
•    Tilaajilta tullaan kysymään palautetta. Te olette meidän tärkein voimavaramme ja prioriteetti kaikessa toiminnassa! Tyytyväiset asiakkaat ovat elinehto. 


Uudet lehtiyrittäjät
 

Tero Hämäläinen
•    Suku Jaalasta
•    Päätynyt pk-seudulle töihin ja vetämään media-alan ohjelmistoyritystä.
•   Pyörinyt säännöllisesti Kouvolan alueella, etenkin viimeisen 10 vuoden aikana.
•    Lähes kahdenkymmenen vuoden kokemus media-alasta palveluntarjoajana.
•   Harmitellut kun ei ole päässyt kokeilemaan omia ideoitaan.
•    Huomasi myynti-ilmoituksen ja tarttui kiinni.
•    Julkaissut omaa uutislehteä alle 10-vuotiaana.
•    Filosofian maisteri (tietotekniikka) ja toiminut opettajana mm. KSAO:lla.

Olli Kousa
•    Suku Valkealasta
•    24 -vuotias, seurannut lehden toimintaa ala-asteikäisestä asti. Mukana juttukeikoilla, etenkin nuorempana.
•    Tietotekniikan kandidaatti, tarkoitus valmistua diplomi-insinööriksi keväällä 2020.
•  Kiinnostunut digitalisaation mahdollisuuksista elämänlaadun parantamisessa. Ollut mukana kehittämässä ja ideoimassa Valkealan Sanomien tulevaisuutta, muutaman viime vuoden aktiivisesti.
•    Vastaa tästä eteenpäin yrityksen käytännön taloudesta, palveluiden kehittämisestä ja ainakin alkuvaiheessa asiakaspalvelusta.

Yhteydenpitoa

Toivomme lukijoilta palautetta niin nykyisistä kuin uusistakin palveluista, sillä te tiedätte parhaiten. 

Viestiä ja kysymyksiä voi aina laittaa: 
[email protected] tai
[email protected]

Tulemme matkan varrella pyytämään palautetta myös erikseen. Toivomme voivamme palkita pitkäaikaisia lukijoitamme ja palautetta antavia tavalla tai toisella. 

Auli jatkaa edelleen päätoimittajana ja parhaiten hänet tavoittaa sähköpostilla:
[email protected] tai
[email protected]

Kaikki yhdessä, myös Seppo, lukevat osoitetta: 
[email protected]

Jatkuvuutta joustavasti


Valkealan Sanomat jatkaa kahden yrityksen yhteistyönä tästä eteenpäin. Ratkaisulla saadaan uutta puhtia myös kehitystyöhön.

Valkealan Sanomien liiketoiminta on ollut muutaman vuoden myynnissä. Kiinteistö on remontista alkaen ollut pääosin yksityiskäytössä. Ainakin osa myynnin huomanneista on ajatellut sen tarkoittavan aikomusta lopettaa. Viisaimmat ovat suoraan kysyneet.
Tarkoitus on ollut sekä media-alan murroksesta huolimatta että nimenomaan sen vuoksi tarjota mahdollisuus uudelle yrittäjälle. Meillä oli tarkoitus jatkaa vielä useita vuosia, jos ei muuta ratkaisua löydy.

Apuvoimia kehiin
 

Syksyllä 2017 alkoi minua vetää luova kirjoittaminen, kun käsitetään luova omaan mielikuvitukseen tukeutuvana. 
Toimeentulo vapaalla kirjallisella tuotannolla on vielä haasteellisempaa kuin media-alalla. Sillä ei kuitenkaan ole ratkaisevaa painoarvoa, jos mahdollisuus avautuu. Se ei sinänsä vaikuttanut tähän työhön muuten kuin kasvattamalla halua hakea apuvoimia.

Syksyllä 2018 apuvoimien tarve oli jo välttämätön, kun voimat eivät vain riittäneet juttujen kirjoittamiseen määrällä ja tasolla, jonka omaksi minimikseni olin asettanut. Niinpä haimme uusia kirjoittajia, joita myös löysimme. 

Enemmänkin työtä olisi ollut tarjolla, jos olisi löytynyt edes hivenen yrittäjävastuuta haluava. Jokunen sopiva työntekijä oli tarjolla, mutta täysi palkka olisi vienyt kulurakenteen kestämättömäksi

Kaikille mahdollinen
 

Muutos joka toiselle viikolle ilmestymiseksi oli sekä taloudellinen että tuotannollinen ratkaisu. Tilauksen hintaa emme halunneet nostaa elitistiselle tasolle. Enemmän sivuja vähemmillä kerroilla on kaikille edullisempi ratkaisu. Se tarjosi samalla mahdollisuuden melkein säännöllisiin vapaapäiviin, jotka liian pitkään olivat loistaneet poissaolollaan. 

Sanomalehti ei enää vuosiin ole pystynyt kilpailemaan ajoituksessa. Kirjoitamme joka tapauksessa asioista, jotka eivät heti katoa, ehkä satunnaista lintuhavaintoa lukuun ottamatta. Havainto ei siinäkään katoa, lintu vain.

Sähköistä lisää
 

Tajusimme tarpeen liikahtaa osin sähköisen sisällön puolelle. Oma nuorimmaisemme lähti opiskelemaan IT-alaa Lappeenrantaan. Hän yllätti meidät haluamalla tehdä kandityön paikallislehtien tulevaisuudesta. Hän myös houkutteli meidät mukaan digitalisaation kehityshankkeeseen, jossa mukana on myös suuryrityksiä.

Sukupolvenvaihdos
 

Vielä suurempi yllätys oli, kun Olli vastasi olevansa valmis ottamaan isältään toimitusjohtajan tehtävät. Kehityssuunnittelun keskelle ilmaantui myös ulkopuolinen ostaja. 

Kevätkuukaudet hahmotimme mallia yhteistyölle. Hienosti palaset tuntuivat loksahtavan kohdilleen. Tero ja Olli perustivat yrityksen. Tiivistimme aikataulua, jotta pystyimme uutisoimaan kustannus- ja kehitysvastuun siirtymisen tiedoksi tässä kesänumerossa.

Yrittäjänä yhä
 

Jatkan oman yrityksen kautta hyvillä mielin päätoimittajana. Tiedostan, että myöhemmin aloittavalla uudella päätoimittajalla menee hetki kotiutua ja tulla tutuksi paikallistoimijoiden kanssa. Olen siis tarpeen mukaan tukena myös jatkossa, ja mieluusti jotakin myös kirjoitan, kunhan aikataulu on ikään sopivan rento.

Katson valoisin mielin ja luottavaisena Valkealan yhteisöllisyyden ja uutisoinnin tulevaisuuteen. Hyvää yhteistyön otetta myös alueen kehittämiseen tarvitaan.

Sopivan rentouttavaa kesää kaikille tilaajille ja muille lukijoille!

• Auli, jatkava päätoimittaja
 

Kuvateksti:
Auli Kousa jatkaa päätoimittajana aiemman yhtiön lukuun. Olli Kousa ja Tero Hämäläinen ostavat liiketoiminnan ja lähtevät kehittämään uusia tapoja Valkealan yhteisöllisyyden vahvistamiseksi. Olli ottaa toimitusjohtajan tehtävät, ja päävastuun uudesta yrityksestä ottanut Tero toimii hallituksen puheenjohtajana. 

Jaa artikkeli: