Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Valkealan sotakuvia, täsmennetty

SA-kuva-arkisto sisältää lähes 160 000 valokuvaa. Paikallisia valokuvia löytyy ainakin hakusanoilla Valkeala, Utti ja Selänpää. Kunnolla arkistoihin tutustumiseen saakin varata runsaasti aikaa. Tai sitten kannattaa miettiä, mitä hakee. Viipurista yksistään on jo runsaasti kuvamateriaalia.
Kuvat ovat vuosilta 1939-1945, ja niissä näkyy Suomen talvi-, jatko- ja Lapin sodan ajan valokuvia. Pääosan kuvista ottivat Päämajan alaisten tiedotuskomppanioiden kuvaajat. Talvisodan kuvamateriaalin rintamamiehet kuvasivat omalla kalustollaan.
SA-kuva-arkiston kuvien kunto vastaa alkuperäistä. Digitoiduille kuville on tehty pelkät sävysäädöt, ei varsinaista kuvanparantelua. Osa kuva-aineistosta voi järkyttää ja ahdistaa lapsia sekä herkkiä henkilöitä.
Kuvaustoiminta käynnistyi syksyllä 1939. Se ei ollut järjestelmällistä. Jatkuvaa rintamakuvausta ei ehditty järjestää ennen välirauhaa. Siksi suurin osa syksyn 1939 ylimääräisten harjoitusten (YH) ja talvisodan kuvista esittää lähinnä kotirintaman elämää, sotateollisuutta, pommitusten jälkiä sekä selustan tapahtumia. Ylimääräisten harjoitusten ja talvisodan ajalta kuvia taltioitiin yhteensä noin 11 000.

Kuvaaja: Sot.virk. L.Johnsson. Liikuntakasvatusta. Utti, kasarmialue 1941.10.28
Kuvaaja: Sot.virk. L.Johnsson. Liikuntakasvatusta. Utti, kasarmialue 1941.10.28
Kuvaaja: Luutnantti Jori Ilanko. Asessori J.Utriainen siunaa kentälle jääneen luutnantti Lauri Nissisen. Valkeala 1944.07.13
Kuvaaja: Luutnantti Jori Ilanko. Lauri Wilhelm Nissisen hautajaistilaisuus. Rouva Nissinen laskee seppeleensä.
Valkeala 1944.07.13
Kuvaaja: Luutnantti Jori Ilanko. Lauri Wilhelm Nissisen hautajaistilaisuus. Majuri Karhunen laskee laivueen ja henkilöstön seppeleen. Valkeala 1944.07.13
Kuvaaja: Luutnantti Jori Ilanko. Ilmavoimien edustajat käynnillä rouva Nissisen luona. Valkeala 1944.07.13

Kuvaustoimintaa

Päämajan alaisia tiedotuskomppanioita muodostettiin yhdeksän jatkosodan kynnyksellä, kesällä 1941. Pian alettiin puhua TK-kuvauksesta ja TK-kuvaajista. Tiedotuskomppanioita oli sodan aikana kahdeksasta kahteentoista. Aktiivisesti etulinjassa palveli noin 150 kuvaajaa. TK-kuvaajien kuului tallentaa taistelutilanteiden ohella sotahistoriallista ja kansatieteellistä aineistoa. Kuvia annettiin lehdistölle. Suurin osa jäi kuitenkin julkaisematta.
Sotiemme aikana negatiivit ja paperikuvat arkistoitiin Päämajan kuvaosastolle. Päämajan kuvaosasto ja sen seuraajat ovat vastanneet kuvien säilymisestä vuosikymmenten halki. Sotiemme perintö, digitoitu SA-kuva-arkisto, on internetin käyttäjien katsottavissa. SA-kuva-arkiston on tuottanut Puolustusvoimien Kuvakeskus ja toteuttanut Anygraaf Oy. Negatiivien digitoinnista vastasi Kansalliskirjaston digitointi- ja konservointikeskus. Hakutoimintojen perusmuotoon palautuksen toteutti Lingsoft Oy.
Useimmille ottamistaan kuvista TK-kuvaajat laativat kuvaselosteen. Kuvaselosteet siirrettiin SA-kuva-arkistopalveluun sellaisenaan. Tämä kannattaa huomioida myös haussa. Muonavarasto, hyökkäysvaunu ja muut termit, kuten kansalaisuuksia ilmaisevat, ovat alkuperäisinä.
Talvisodan aikana kuvaselosteet olivat harvinaisia. Jatkosodan aikana kuvaajat saivat ohjeistusta kuvaselosteista. Niistä tuli käydä ilmi kuvaaja, kuvausaihe ja -paikka. Aina tämä ei onnistunut.
Ilman kuvaselosteita aikakauden ja päivämäärän mukaan tehdyt haut perustuvat juoksevaan negatiivinumeroon. Siksi aikakausi- ja päivämäärähakuja ei voi pitää täysin luotettavina.
SA-kuva-arkiston kuvia saavat kaikki käyttää. Julkaistaessa lähteeksi on merkittävä ”SA-kuva”. -Kuvia ei saa esittää harhaanjohtavissa tai lain tai hyvien tapojen vastaisissa yhteyksissä. Kuvien käyttöehtoihin liittyvissä kysymyksissä voi ottaa yhteyttä Puolustusvoimien kuva-arkistoon Sotamuseoon, josta annetaan käyttäjille ohjeistusta.

JK

Artikkelikuvan kuvaaja Blomberg. Kapteeni Katajan ´komentosauva´. Utti, Selänpää 1941.07.04 (Toim. huom. Saa tarkentaa jos on tieto, onko kyse Utista vai Selänpäästä.) Huom. Vasemmalta vänrikki Esko Ruotsila, kapteeni Heikki Kalaja ja kersantti Paavo Aikala.

Täsmennystä vanhaan sotakuvaan:

Esa Nuorivuori Korialta harrastaa sotilasilmailun historiaa. Hän pystyi täydentämään ja täsmentämään kesänumerossa julkaistua juttua vanhoista sotakuvista.

Esa Nuorivuoren käytössä on muun muassa täydellinen Ilmavoimien historia. Englantilaisten hävittäjien kirjasta hän löysi juttuun liittyviä tietoja. 

Vänrikki Ruotsila ja kersantti Aikala ovat samassa kuvassa kapteeni Kalajan kanssa. Sivuhuomautuksena mainittakoon, että 16.9.41 ilmavalvonta ampui yhden koneen alas ja Kalaja itse sai surmansa.

Kaikella todennäköisyydellä kysytty kuva on Utista, koska lentue ei ole koskaan käynyt Selänpäässä. Lentue siirtyi 1.7.1941 Uttiin Lentolaivue 32:een.  Osasto Kalaja siirtyi Tiisjärvelle lentolaivue kymmeneen 19.8.1941. Kuvan aikaan ei siis voinut olla vielä kyse lentolaivueesta 10. 

Venäläiset sotavangit lukemassa Utin vankileiriltä. Utti 1940.04.18
Venäläiset sotavangit parturissa Utin vankileirillä. Utti 1940.04.19
Kuvaaja: Vänr. P. Myllymäki. Rintamakirjeenvaihtaja jutunteossa. Utti 1941.07.06
Kuvaaja: Sot.virk Pärttyli Virkki. Fokker-hävittäjän laskuteline ””suojamaalattuna””. Vihtori, Eetu ja Kippari-Kalle pyörän suojuksissa suomalaisen hävittäjälentäjän taistelutovereina. Utti 1941.07.21
Kuvaaja: Sot.virk. L.Johnsson. Mekaanikkokoulun lentokonetyöt. Utti, kasarmialue 1941.10.28
Kuvaaja: Sot.virk. L.Johnsson. Mekaanikkokoulun svetsaustyöt.
Utti, kasarmialue 1941.10.28

Kuvat: SA-kuva. Kuvaajista osa tuntemattomia. Kuvatekstit suoraan kuvien yhteydestä. Huomiot kuvien oheen liitettyjä lisäyksiä.

Jaa artikkeli: