Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Valkealassa on kymmeniä tuhansia pajulintuja

Viikon 37 luontoääni Yleisradiossa

Vanha kansa antoi monille linnuille talonpoikaisen elämänmuodon mukaisia nimiä. Uunilintu ja koko sen viiden lajin oma heimo on saanut nimensä tuvan leivinuunista, jonka muotoinen lajin pesä on.
Leivinuunin yläosan muurattu kaari on samanmallinen kuin heinistä ja korsista rakennetussa pesässä. Se on lämmin ja turvallinen, kestää melkoisen kovan ukkossateenkin.
Uunilinnun toinen nimi on pajulintu, Suomen runsaslukuisin lintulaji. Sen parimäärä on lintuatlastutkimuksen mukaan 7-11 miljoonaa. Vaihtelu johtuu pitkän matkan muuttajien talvehtimisoloista Afrikassa ja pesimäkauden säistä Suomessa.
Valkealan pinta-ala on noin kolme promillea koko Suomesta, joten laskennallisesti Valkealassa asustaa ainakin 20 000 uunilintuparia.
Koko Suomessa pesivä pajulintu tarvitsee pesimäpaikakseen lehtipuita ja pensaita kasvavan alueen, mutta ei kovinkaan suuren. Siksi se voi asustaa jopa karuilla luodoilla tai karulla hakkuuaukealla, jos koivuja ja pajuja on lähistöllä tarpeeksi.
Pajulinnun laulussa on hennon surumielinen soundi kuin useimmissa Sibeliuksen sävellyksissä. Rakenteeltaan laulu on samanlainen kuin peipon duurissa soiva, ponteva säe.

• Markku Paakkinen
Luontoäänet vaimenevat tältä kesältä tähän.

Uunilinnut muistuttavat ulkomuodoltaan hyvin paljon toisiaan, mutta laulu paljastaa lajin.

Jaa artikkeli: