Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Valkealasta taisteluihin

Kouvola-talon Honka-salissa tarjoutui 22. toukokuuta mahdollisuus nähdä uusi dokumentti Kaarlo Kivekkäästä. Musiikki oli kuin vanhan ajan seikkailuelokuvasta. Rytmitys oli toimiva. Turhaa kiirettä ei pidetty, mutta asiat etenivät.

Paikoitellen kaipasin Kaarlo Kivekkäästä kertovassa dokumentissa sitä, että vanhaa filmimateriaalia olisi saatu retusoitua. Ymmärrettävästi ruutu ruudulta työstäminen millä tahansa laitteella on kuitenkin kallista ja vaativaa työtä. Kaikkiaan dokumentti oli hyvin suunniteltu ja toteutettu.
Dokumentti kertoo Kaarlo Kivekkään merkittävästä roolista kenraalina. Dokumentin materiaalista osa on kuvattu Suomessa. Mukana on niin vanhaa kuin uuttakin filmimateriaalia ja valokuvia. Dokumentti on jatkoa Kouvolan kaupunginmuseo Poikilon Kaarlo Kivekäs, kolmen armeijan kenraali -näyttelyssä esitettyyn dokumenttiin.

Tekijöitä paikalla

Katsomassa oli esimerkiksi dokumentin ohjaaja-tuottaja Aidibek Bekmurodi ja Kivekäs-aiheeseen perehtynyt historianharrastaja Jarmo Loikkanen. Sotahistoriaan perehtynyt ja Valkealassakin luennoinnut Martti Turtola kertoi dokumentilla Kaarlon olleen kokenut ja demokraattinen mies.
Kaarlo Kivekäs tapasi paljon ihmisiä. 6. joulukuuta 1866 Valkealassa syntynyt Kaarlo on edelleen nykyisessä Tadžikistan’issa arvostettu. Hän saavutti paikallisten luottamuksen. Kivekäs kuoli Suomessa 1940. Dokumentti esittää hänet usean valtion historiaan vaikuttaneena kenraalina.
Kaarlo Kivekäs palveli Venäjän keisarikunnan armeijassa. Myöhemmin hän työskenteli itsenäisen Suomen puolustusvoimissa. Hänen tehtävänsä olivat merkittäviä puolustusvoimia rakennettaessa.
Allekirjoittanut ei ainakaan muista kuulleensa Kaarlo Kivekkäästä ennen Poikilon näyttelyä. Herääkin kysymys, miksi hän ei ole tunnetumpi. Dokumentti paikkaa osaltaan tätä aukkoa ja on mielenkiintoinen ote paikallishistoriaa suuren maailman juonikuvioilla täydennettynä.
Jos ei näyttelyssä piipahtanut Kouvolassa tai haluaa nähdä sen uudestaan, on siihen mahdollisuus. Valkealasta kotoisin ollut Kaarlo Kivekäs on näyttelyn aiheena Museo Militariassa Hämeenlinnassa. Näyttely loppuu maaliskuussa 2020. Näyttely on herättänyt muuallakin kiinnostusta, joten se mahdollisesti kiertää vielä Hämeenlinnan jälkeen.
JK

Jaa artikkeli: