Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Valoa Kouvolaan

Emma Rönnholmin Serve Somebody vuodelta 2017 ihastutti Kouvolatalolla 24.10.-8.11. Ovesta sisään astuttuaan täytyi vähän vielä kiivetä, jotta pääsi näyttelytilaan.
Valoteos koostuu kahdeksasta osasta. Materiaaleja ovat RGB-LED valo, muovipussit ja puu. Teoksen esikuvina ovat keskiaikaiset ikkunamaalaukset Chartres- ja Strasbourg -katedraaleissa.
Teoksen äärelle saattoi pysähtyä Kouvolatalon aukioloaikoina. Värien vaihtelu tarjosi moni-ilmeisen elämyksen.

Teos vaihtaa sävyään monet kerrat.

Vuoropuhelua

Muovipussikollaasin läpi hohtavat väriä vaihtavat valot. Sininen ja punainen tuovat teoksen katsojan silmiin aivan erilaisena. Värikylvyn muodostava kokonaisuus nousee jopa hypnoottiselle tasolle. Kaupallinen nykykulttuuri ja keskiajan uskonnollinen maailmankuva käyvät vuoropuhelua. Muovipusseista on erotettavissa eri tuotemerkkejä.
-Niin kuin monet teoksistani, se on syntynyt materiaalikokeilujen kautta. Teoksen tekoaikoina käytiin kiihkeää keskustelua muovipusseista, ja ehkä ne siksi valikoituivat materiaaliseksi lähtökohdaksi. Teoksessa on kuitenkin kyse laajemmin siitä, miten (kaupallinen ja maallistunut) nykyhetki rakentuu lukemattomien historiallisten kerrostumien päälle. Minua kiinnosti myös taidegallerian potentiaali henkisenä tilana. Kaiken tämän päälle tulee väriopin ihme: on kiehtovaa seurata, minkälaisia muutoksia värillinen valo saa aikaan värillisessä muovissa. Kuva muuttuu silmien alla. Siitäkin olin innoissani, että kehitin teosta varten oman muovipussi-lyijylasi-tekniikan, millä liitän erivärisiä ja erityyppisiä muoveja yhteen, taiteilija Emma Rönnholm kertoo.
Turussa 1984 syntynyt Emma Rönnholm tekee tila- ja esineteoksia. Hän hyödyntää usein moottoreita ja muuta mekaniikkaa. Hän valmistui kuvataideakatemiasta kuvanveiston osastolta vuonna 2011. Emman töitä on nähty lukuisat kerrat Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2017 Emma Rönnholm oli ehdolla Suomen Taideakatemian palkinnonsaajaksi.
Janne Kousa

Teoksen osia katsomalla pääsee vielä paremmin näkemään, miten paljon työtä tekemisen on täytynyt vaatia.


Jaa artikkeli: