Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vanhaa vakavaa ja omaa kivaa

Valkealan lukion vanhat vetivät katsomot täyteen. Moni istui rappusillakin aamupäivän näytöksessä. Ystävänpäivään vanhojen tanssit sopivat erinomaisesti.
Alkamista odotellessa saattoi katsella nuorten lapsuuskuvia. Kuvia heijastettiin myös esittelyissä. Pienen lukion etuna onkin se, että tanssiparit on mahdollista kertoa. Esimerkiksi Espoossa tanssittiin vuonna 2008 vanhojen tansseja, joihin osallistui lähes 1500 vanhaa eri lukioista.
Reipas oli vanhoilla askelten tahti. Moona Sjöblom ja Aatu Haimi kertoivat tanssien välissä, mitä on luvassa.
Aatu Haimi kertoi vanhojen tanssien saaneen vahvan aseman koulujen opetussuunnitelmissa 1970- ja -80-lukujen vaihteessa. Siitä lähtien ne ovat olleet jokavuotinen perinne.
Vanhat aloittivat tanssimalla sommitelman poloneesista. Poloneesi on alkujaan puolalainen kansantanssi. Moona Sjöblom kertoi, että avoriveissä esitetyn tanssin esitystapa on hyvin valssinomainen.
Salty Dog Ragissa kaikui menneiden aikojen sointia. Texasin Ruusussa kuultiin taustalla GG Caravanin On se hienoo, jossa jo laulajia on useita. Elviksen Return to senderin tahdittama rock sekä wienervalssi saatiin vielä katsella ennen oppilaiden omaa tanssia.
Muun muassa Lou Began Mambo No. 5, Lizzon Boys, 50 Centin Candy Shop, Britney Spearsin Womanizer, Abban Dancing queen tahdittivat omia tansseja, jotka tuttuun tapaan naurattivat aika ajoin katsojia.
Omaiset ja muu yleisö sai nauttia esityksistä vielä illalla. Vierailukohteet olivat Jokelan ja Niinistön koulut sekä Valkealakoti ja Iltatähti.

Tanssijoita oli useita kymmeniä.
Kierroksia kertyi tanssiessa.
Salin koristaminen vei varmasti oman aikansa.
Puvustossa näkyivät esimerkiksi kimalle ja rusetit.
Sivuseinämien luona katsoivat alakoululaiset.
Kiertäminen kuuluu vanhojen tansseihin.
Parit jakaantuivat välillä eri puolille.

Tanssipari

Ida Wiklundille ja Samu Rasimukselle parin valitseminen oli helppoa. Tansseja harjoiteltiin elokuusta lähtien. Ida harrasti tanssia aiemmin. Mieluisinta oppiainetta kysyttäessä kumpikin vastasi maantieteen, sekä Ida myös englannin ja Samu liikunnan. Kumpikin miettii vielä, mihin tähtää opiskelemaan lukion jälkeen.
Pukua ostettaessa Idalla oli paljon vaihtehtoja. Valitseminen olikin vähän hankalaa. Uusi puku oli Samullakin.
JK & SK

Ida Wiklund ja Samu Rasimus harjoittelivat yhdessä monta kuukautta.
Valokuvat olivat vuosien takaa.
Moona Sjöblom ja Aatu Haimi kertoivat tansseista.
Vain kahden numeron käyttäminen vuosiluvussa on seuravaan kerran mahdollista vasta 2121.
Vanhojen tansseissa kuultiin taustalla monia kappaleita.


Jaa artikkeli: