Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vanhan lomaan uutta

Vanhan lomaan uutta

Rakentamista

janne
Ma, 18.03.2019 – 12:26

Asuntomessuilla vanhaan kasarmialueeseen yhdistyy uutta asumista. Lehdistötapahtumassa 13. maaliskuuta tarjoutui tilaisuus nähdä ennakkoon, miten rakennustyöt ovat edistyneet. 

 

 
Kaupunginjohtaja Marita Toikka ihasteli auringonpaistetta. Raitis ulkoilma toisi oman lisänsä messualueella kiertäville. Kaupunginjohtaja kertoi kaupungin jälkeen suurimman työnantajan olevan Kymsote ja sen jälkeen Puolustusvoimat. Kouvola on merkittävä rautatieristeys. Viennin näkökulmasta yhteyden kehittäminen Kiinaan on ollut merkittävää. Yhteyttä pystyisi hyödyntämään myös elintarviketeollisuus. Sen eteen tehdäänkin töitä. 

Marita Toikka kuvasi Kouvolaa kolmella sanalla: rock, raide ja rentous. Junaliikenneyhteydet ovat Suomen tiheimmät. Kouvola on tunnettu rock-henkisyydestään. Kouvolassa elämisen kaupunginjohtaja kertoi olevan rentoa. Töistä pääsee kotiin kohtuulliseen aikaan. Mökkeilykin kertoo osaltaan rentoudesta. 

 

Työmaa
Messualueella huomasi helposti, että lumesta on talvirakentamisessa haittaa. 

 

Pioneeripuisto rakentuu
 

Ensi kesänä pääsee tutustumaan yli 30 erilaiseen messukohteeseen. Pioneeripuiston historiallinen miljöö punaisine tiilirakennuksineen täydentyy puisto- ja virkistysalueilla sekä moderneilla pientaloilla.

– Vanhojen alueiden käyttötarkoituksen muuttaminen asuinkäyttöön on kestävää ja ekologista. Myös kaupunkikuvallisesti eri aikakaudet rikastavat ympäristöämme ja ovat osa meidän kulttuurihistoriaamme, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio kuvailee.

Pioneeripuistossa on esillä kaksi paritaloa, neljä vuokra-asuntokohdetta, kymmenen pientaloa,  korjausrakentamisen kohteita sekä Virkkulankylän kolme asuinrakennusta, liikkumisen alue ja minitaloalue. Teemaviikoilla tutustutaan esimerkiksi alueen historiaan.

– Uutena palveluna ovat muun muassa opastetut temaattiset kierrokset ja neuvontatuokiot ammattilaisten kanssa. Tarjolla on sisustusneuvontaa, remonttineuvontaa ja varuskunta-alueen historiaa esitteleviä kierroksia, operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää Suomen Asuntomessuilta kertoi.

Näytteilleasettajia on yli sata. Erityisesti rakentamis-, remontointi-, kalustus- ja sisustustoimijat ovat vahvasti läsnä. VR, Telia ja BMW tuovat oman lisänsä asumisen murrokseen liittyviin asioihin liikkumisen, etätyön ja kestävän asumisen näkökulmista. Heinäkuussa avattavien messujen suojelijana toimii Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio kertoi, että on todella mukava tulla aurinkoiseen Kouvolaan. Anna kiitteli asioiden toimivuutta ja hyvää henkeä. Hän uskoo messuista tulevan  miellyttävä kokemus. 

Asuntomessuilla halutaan nostaa esille, mitä hyvä asuminen on nimenomaan erilaisten asukkaiden näkökulmasta. Ensi kesänä Kouvolassa pohditaan esimerkiksi sitä, miten etätyö voi mahdollistaa sujuvamman arjen ja vaikuttaa asumisen kustannuksiin. 

 

 

Ilmapalloja
Työmaan pihalla piristivät värikkäät ilmapallot.

 

Historiaa ja tulevaa

Osuuskunta Asuntomessut perustettiin vuonna 1966. Ensimmäisille messuille Tuusulaan päästiin tutustumaan vuonna 1970. Osuuskunnan tahtona on auttaa synnyttämään ja vaalimaan tärkeitä asunympäristöjä, joissa ihmiset voivat hyvin. Päämääränä on tehdä asumista Suomessa aina paremmaksi.

Seuraavat Asuntomessut ovat Tuusulassa, Lohjalla ja Naantalissa, joten messupaikkojen linja ei paljoakaan poikkea etelärannikosta. Samoilla reissuilla onkin helppo tutustua merenrantakaupunkeihin. 2023 Asuntomessut järjestetään jälleen lähempänä Kouvolaa, Loviisassa. Kuningattarenrannan alue sijaitsee Loviisanlahden rannalla. Sieltä on näkymät vastarannalla sijaitsevaan Loviisan historialliseen vanhaan kaupunkiin ja harjumaisemaan. 

Vuonna 2024 Asuntomessut tullaan järjestämään Keravan kartanon ympäristössä, Kivisillan alueella. Seuraavan vuoden messualue on Oulussa Hartaanselänrannan alueella.

Suomen Asuntomessujen uusimman asukasbarometrin mukaan asuinympäristöt ovat toimivia ja luonnonläheisiä. Rakennetun asuinympäristön kauneudessa on kuitenkin paljon parantamisen varaa.

Asuntomessujen asukasbarometrin mukaan suomalaiset remontoivat keskimäärin noin joka viides vuosi. Kylpyhuone on remonttikohteiden kärjessä keittiön, lattioiden ja seinäpintojen uusimisen ohella. Sisustamiseen ja remontointiin liittyvää sisältöä on toivottu kävijätutkimuksissa vielä enemmän.  

 

Messuilla

Liikennesumaa messualueella hillitään. Asiakas saa hyvän kuljetuksen suoraan portille Ravikylästä. 
Kouvolan kaupungin asuntomessutoimiston projektipäällikkö Sanna Kauppi kertoi pioneerikoulun olleen kaupungilla toimitilakäytössä.  Messuaikana siellä on historianäyttely. 

Messualueen sillasta käytiin keskustelua. Pohdittiin, pitäisikö se poistaa, korjata kevytrakenteisemmalla vai tehdä sille jotakin muuta. Sillan korjaaminen todettiin kannattavaksi. Sillan tarinaa tullaan esittelemään. Se on alun perin Saksasta, 1800-luvulta. Siltaa saatiin turvaan Kannakselta vetäytyessä. Pioneerit ovat käyttäneet sitä harjoituksissa. Harjoitusten aiheuttamat reiät haluttiin kunnostuksessa jättää. 
Minitaloille on messuilla oma alueensa. Ne ovat eri tyyppisiä rakennuksia. Minitalot ovat väliaikaisesti alueella, ja tontit ovat messujen jälkeen haussa. Lapinjärvellä kunta omistaa huonokuntoisia asuntoja. Niille ei löydetä muuttajia. Siksi on lähdetty kehittämään minitaloja. Pyrkimyksenä on saada syrjäkylillä asuvia ikääntyviä lähemmäs palveluja. Sote-kuluissa syntyisi säästöä, kun ajaminen vähentyisi huomattavasti. 

 
Messukohteita 

Asuntomessujen aluevalvoja Esa Inkilä kertoi, että lumitöillä aloitettiin työmailla monena päivänä. Päiväkodin lapsilla oli aluksi kovasti kiinnostusta vieressä tapahtuvia rakennustöitä kohtaan, mutta aikaa myöten se laantui.
Rannan vierellä on liito-oravan siirtymäpaikka, joten rantaa ei voi perata puuttomaksi. 

Liune -ovia esitteli myyntipäällikkö Terhi Hakola. Liunen taustalla on Aulis Lundell Oy. Taiteilijakodissa oli välioveen tulostettu Johanna Oraksen taidetta. Seinälle puolestaan oli tulossa Johanna Oraksen tapettia.

 

 

Taiteilijakodista
Taiteilijakodin sisustus oli jo verrattain pitkällä. 

 

Taiteilijakoti 2
Kodinkoneitakin oli jo paikoillaan taiteilijakodissa.

 

Kuusankoskella sijaitseva Ekoeriste Oy on paikallinen perheyritys toisessa sukupolvessa. Jukka Salstola aloitti eristeasentajana 1970–luvun lopulla. Silloin puhallusvillan asennus sekä hengittävät ja ekologiset lämmöneristeet olivat uutta. Ekoeriste Oy perustettiin vuonna 1994. 

Toimitusjohtaja Toni Salstolan vastatessa johdosta kehittää Sami Salstola asennusliiketoimintaa. Hallituksen jäsen Mika Tapaninaho on toiminut johtotehtävissä kansainvälisissä kivivilla- sekä selluvillayhtiöissä. 

Sami Salstola kertoi Korea-talossa käytettävistä materiaaleista. Tuotemerkkeihin kuuluu Hunton, jonka eristeet valmistetaan havupuusta. Sami mainitsi, ettei eriste sisällä palonestoaineena käytettävää booria. Boori edistää myrkyllisten homeiden leviämistä. Siksi kannattaakin suosia eristeitä, jotka ovat joko boorittomia tai pitoisuudet ovat todella vähäisiä. 

Sami Salstola kertoi töitä tehtävän 150 kilometrin säteellä. Erikoisten kohteiden vuoksi voidaan lähteä kauemmaksikin.  

 

 

Sami Salstola
Sami Salstola tuntee luontoystävälliset eristeet.

 

Portaat
Portaissa oli vielä tekemistä, joten tarkkana sai olla kävellessään. 

 

JK & SK

 

Jaa artikkeli: