Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vanhan myllyn tarina

Jokelan Myllynkoski on komeillut otsikoissa niin Valkealassa kuin kauempanakin.

Syksyllä 2018 WWF, K-ryhmä ja Saarento-Jokelan osakaskunta rakensivat taimenelle kutupaikkoja talkoovoimin.

Jokelan pohjapato on lähellä Valkealan reitin alaosaa. Jokelan pohjapadon kautta kulkevissa vesimäärissä on vuosien aikana ollut merkittävää vaihtelua. Kuivan kauden minimivirtaama on 0,44 kuutiometriä sekunnissa, kun keväisen huipputulvan virtaama voi olla jopa 48 kuutiometriä sekunnissa.

Myllyn ympäristön ainutlaatuisuutta lisää vaakasuora hiidenkirnu.

Maaliskuisena iltana valot toivat tunnelmaa myllylle.
Vesi saa valaistusta.

Tarinoiden mylly

Suur-Valkealan tullin tilikirjasta on selvinnyt, että vuonna 1586 oli koko Jokelan alueella kaksi myllyä. Saarennon kylällä oli puolestaan yksi. Veroluettelo kertoo, että Saarennon mylly oli koko alueen tuottoisin.

1832 toimeenpantiin isojako. Sitä ennen Jokelan virran Myllykoskessa oli mylly kummallakin puolella. Myllyjen tarina ei päättynyt hyvin. Toisen tuhosivat liekit, toisen riistivät paikaltaan tulvavedet.

Viipurin läänin kuvernöörinvirastosta annettin rakennusoikeus kahden kiviparin jauhomyllylle. Sen sai vuonna 1848 Valkealan seurakunnan kappalainen Erik Vahlberg. Mylly siirtyi kotkalaisen Osakeyhtiö W. Gutzeit & Co:n hallintaan vuosisadan lopulla. Sittemmin omistajaksi tuli Valkealan kunta ja Kouvolan kaupunki.

Valkealan reitillä lopetettiin uitto vuonna 1963.

Valkealan kunta pyysi Kymen vesi- ja ympäristöpiiriltä apua padon korjausvaihtoehtojen suunnitteluun. Säännöstelypato korvattiin kiinteällä. Suunnittelija ja toteuttaja oli Kaakkois-Suomen ympäristökeskus. Viime vuosituhannen puolella ympäristökeskus johti myös vanhan myllyrakennuksen kunnostuksen.

Graniittilohkareinen harja ja sen tueksi tehty betonivalu ovat selvinneet niin vesimassoista kuin jäistä. Ulkoilureittiä yhdistämään kunta rakensi sillan joen yli.

JK

Aivan kuin hahmo katsoisi kosken pyörteisiin
Mitä mielikuvituksesi luo kuvasta?
Aivan kuin koski tahtoisi piirtää Suomen rajat veteen.

Artikkelikuva: Olen löytävinäni vedestä hevosen piirteitä.

Jaa artikkeli: