Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vanhat ajoneuvot Selänpäässä

Kromi kiilsi kilpaa auringon kanssa vanhojen ajoneuvojen kokoontumisessa.

 On helteinen heinäkuun lauantai Selänpäässä ja Ravintola J. Corazonin pihaan alkaa lipua toinen tois­taan upeampia moottoriajoneu­voja.

Vanhojen ajoneuvojen ko­koontumisajot järjestettiin nyt ravintolan pihapiirissä ensim­mäistä kertaa. Aiemmin on pi­detty amerikanauto-tapahtumia, mutta tämä kyseinen tapahtuma toteutettiin yleisön pyynnöstä.

Ravintola J. Corazon toimii kyläläisten ja mökkiläisten olo­huoneena, jossa ihmiset voivat tavata ystäviään samalla, kun nauttivat hyvästä ruoasta. En­tisen Selänpään koulun tiloissa toimivan ravintolan omistajana toimii Cipa Ora.

– Meillä käy paljon kesällä motoristeja ja kesäautoja, niin tällaiselle tapahtumalle oli tila­usta. Aloimme kesäkuun alussa asiakkaiden kanssa juttelemaan, ja tuli puhe, että voisimmeko järjestää ravintolan pihassa täl­laisen tapahtuman. Sanoin, että sovitaan päivä, niin sehän on sillä selvä.

Tapahtumaan ei otettu ennak­koilmoittautumisia, vaan tilai­suus haluttiin pitää mahdolli­simman vapaamuotoisena.

– Tätä on jo toivottu perin­teeksi, joten ehkä ensi kesänä tulee taas.

Ajoneuvoille ei oltu varattu mitään erityistä tilaa, vaan auto­ja parkkeerattiin eri puolille pi­haa. Kromi kiilsi ja moottorien komea hurina täytti pihan.

Kouvolalainen Hannu Laus­lehto mökkeilee Jaalassa ja toi tapahtumaan vuoden 1962 Volkswagen Kuplansa.

– Tällaisena kauniina ke­säpäivänä tällä on kiva ajella, Hannu toteaa.

Lauslehdon Volkswagen kupla -62 on museokatsastettu 1995.

Martti Rakkolan auto on Citroen SF Maseratin moottoril­la. Hän on hakenut auton Ruot­sista. Lähtökohta oli jo hyvä, tosin auton sisusta oli purettuna laatikoihin ja maalipinta piti uu­sia. Hän on kasannut auton itse seitsemän vuoden aikana.

– Kuulin, että on tällainen tapahtuma, niin päätin kokeil­la pelittääkö auto ja pelittihän se. Tämä on kesän ensimmäi­nen ajelu. Monena kesänä olen yrittänyt lähteä ajamaan, mutta aina on auto jättänyt tielle. Use­amman kerran on tultu hinaus­auton kanssa kotiin. Oma syty­tysjärjestelmä ei vaan toiminut, mutta nyt tämä modernimpi ver­sio tuntuu toimivan.

Katseet kääntyivät, kun pi­haan lipui uhmakkaasti perä maata viistäen vuoden -64 mus­ta Pontiac Laurentian. Auto on ilmajousitettu, ja siinä on Chev­roletin 327 kone.

– Auto on ollut tehtaalta asti jo vähän sekasikiö. Se ei ole Pontiac, eikä Chevrolet. Siinä on Chevroletin runkoa, ja Pon­tiacin koppaa on sovitettu teh­taalla siihen päälle, omistaja Joni Kilpelä kertoo.

Heini Peni ja Joni Kilpelä lähtivät ensimmäiselle koeajolle Helsingistä Selänpäähän.

Helsingistä kotoisin ole­va Joni teki auton kanssa yötä myöten töitä viimeisen kuukau­den ajan, ja unet ovat jääneet vähille. Tämä oli auton ensim­mäinen koeajo.

– Eilen vielä illalla raavin sitä kasaan ja se oli vielä pukkien päällä. Vähän jäi kompuroiden johtoja sukittamatta, mutta kiva, että päästiin paikalle.

– Kun tapahtuma tuli tietoon kuukausi sitten, päätettiin, että auto laitetaan tähän mennessä valmiiksi. Nyt varmaan nuku­taan Verlan mökillämme pari päivää, Joni ja hänen puolisonsa Heini Peni nauravat.

Paikalle saapui mukavasti myös vanhoja ajoneuvoja ar­vostavaa yleisöä. Vantaalainen Irina Päivinen tuli miehensä kanssa katsomaan autoja.

– Jonkun verran käydään tällaisissa autotapahtumissa. Syksyllä 8-vuotta täyttävä tyt­tärenpoika tunnistaa kaikki vas­taantulevat autot jo keulasta, ja otin hänelle nyt kuvia tääl­tä. Meillä on Tuohikotissa ke­sämökki, ja olemme vielä un­tuvikkoja alueella. Yritämme kiertää mahdollisimman paljon Valkealan eri tapahtumissa, sil­lä pidämme kovasti paikallisista jutuista.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: