Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vanhat pesäpallon Suomenmestarit koolla

Pesäpallo on Suomen kansallispeli, ja Kouvolan Pallonlyöjät (KPL) on yksi sen menestyneimmistä seuroista kautta aikojen. Perjantai 7.6. oli sopiva päivä vuoden 1976 pesäpallon Suomen mestareiden kokoontumiselle Kouvolassa.

Iltapäivällä Allun torikahvilassa tapasi toisensa kaikkiaan 19 KPL:n riveissä kunnostautunutta konkaria. Joukossa oli mestaripelaajia myös 1960-luvun puolelta.
KPL:n johtokunta ei ollut ideoinut meastareiden tapaamista sattumalta päivämäärälle 7.6., vaan tällä on yhteys vuoteen 1976, jolloin KPL voitti sekä miesten että A-poikien Suomenmestaruuden.
43 vuoden takainen miesten mestarijoukkue saatiin kokoon vain yhden pelaajan puuttuessa. Joukkueen juonikas lukkari Pertti Lonka (1943-2015) ei ollut enää vahvuudessa mukana.

SM-joukkue 1976

Kouvolan Pallonlyöjien varsinainen ”kultaputki” osui vuosiin 1966-1969, jolloin joukkue voitti peräkkäin 4 Suomen-mestaruutta. Sen jälkeen joukkue koki pakollisen nuorennusleikkauksen, ja uusi menestys antoi odottaa itseään. Vuonna 1976 joukkueen kokoonpanossa oli taas sopivasti nuoruutta ja kokemusta, ja tuloksena oli KPL:n viides Suomen-mestaruus.
Kokemusta vuoden 1976 mestarijoukkueessa edustivat lukkari Pertti ”Pepe” Lonka, ykkösvahti Markku ”Lökö” Löfman, kakkosvahti Matti ”Nakke” Lautala ja kolmospuolen Jorma ”Jomi” Ahvenainen. Heitä säestivät hienosti nuoremmat Ilkka ”Ili” Kannelkoski, Mikko Vitikainen, Pekka Harjula, Mauri ”Maukka” Alanne, Heimo ”Hemppa” Aaltonen, Reijo ”Rymy” Haka, Tapio Vahteri ja Lassi Oksanen. Pelinjohtaja Timo Raussi sai tästä ryhmästä yhdessä Reino Suden kanssa rakennettua mestarijoukkueen.

1960-luvun mestareita

Torikahvilan pöydissä ”pelattiin” monta vanhaa tilannetta läpi, kun entiset taiturit muistelivat parhaita hetkiään. Matti Lautala, Markku Löfman ja Timo Raussi olivat mukana jo 1960-luvun kultavuosina. Tähän ryhmään kuuluvat mukana olleista myös Ilkka Kauppinen, Mikko Pöyhönen, Esko Halonen, Pertti Salonen ja Reino Susi. Yrjö Pauloff kunnostautui SM-sarjapelaajana jo 1950-luvulla, voittaen lyöjäkuninkuuden vuonna 1955.

Löfman aloitti Valkealan Roimassa

KPL:n kovalyöntinen ykkösvahti Markku Löfman on 5-henkisen veljessarjan keskimmäinen, ja syntynyt Suonenjoella vuonna 1950. Perhe muutti Valkealaan jo hänen nuoruusvuosinaan, ja niin Markku harjoitteli 14- ja 15-vuotiaana Valkealan Roiman joukkueessa. Hän muistelee silloista valmentajaansa Olli Ihanaista innokkaana joukkueen vetäjänä.
Roima harjoitteli Valkealan keskuskentän lisäksi myös kirkon kiviaidan vieressä olevalla kolmion muotoisella kentällä, joka on nykyisin parkkipaikkana. Muutto Valkealasta Kouvolaan teki Löfmanista pian KPL:n runkopelaajan, ja tulevan Suomenmestarin.
”Lökön” tavaramerkkejä olivat korkeat pomppulyönnit ja juonikkaat näpäykset vaihtotilanteissa, ruudikkaat läpilyönnit kotiutustilanteissa, ja ulkopelin kovat heitot vastustajien polttamisessa.
Markku Löfman oli voittamassa neljää KPL:n viidestä mestaruudesta. Kaikkiin viiteen kultaan ovat yltäneet vain Pertti Lonka, Matti Lautala ja Timo Raussi. Raussin kultamitaleista 4 on saavutettu pelinjohtajana.

KPL:n kunniagalleria

Vuonna 1931 perustetulla seuralla on jo sen verran pitkät perinteet, että joitain seurahistorian ansioituneimpia henkilöitä on voitu nostaa erityiseen kunniagalleriaan. Tällä hetkellä siihen kuuluu kuusi legendaa: 1. Yrjö Pauloff, 2. Anssi Vesala, 3. Matti Lautala, 4. Pertti Lonka, 5. Timo Raussi ja 6. Pekka Taulasalo. Pertti Longan ohella myös Pekka Taulasalo (1939-2016) on jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Mestarit areenalla

Perjantai-illan huipensi KSS Energia Areenalla pelattu Superpesiksen kärkiottelu KPL – Sotkamon Jymy, johon vanhat mestarit oli kutsuttu mukaan kunniavieraina. Heidät esiteltiin pelikentällä ennen ottelun alkua, jonka jälkeen he siirtyivät katsomaan peliä päätykatsomoon kotipesän taakse.
Oli hienoa seurata, kuinka pitkän peliuran tuoma peruskunto ja urheilullisuus paistoi edelleen heidän otteistaan. Vaikka lämpömittari näytti yli +30 astetta, tuo 19 konkarin joukko seisoi ryhdikkäänä kentällä alkujuhlallisuuksien ajan, porukan nestorin, 88-vuotiaan Yrjö Pauloffin johdolla.
Illan ottelun voitti vierailija Sotkamo supervuoroparin jälkeen tuloksella 1-2 (7-5, 1-3, 0-7). Ottelu kesti 3 tuntia ja sitä seurasi helteisessä säässä 2657 katsojaa.

Jari Sahala

Artikkelikuvassa kaksi pöydällistä mestareita: etupöydässä vas. Mikko Pöyhönen, Reijo Haka, Esko Halonen, Ilkka Kauppinen, Matti Lautala, Ilkka Iiskola, Pertti Salonen, Yrjö Pauloff, Reino Susi, Markku Löfman ja Timo Raussi. Takana vas. Mikko Vitikainen, Tapio Vahteri, Lassi Oksanen, Ilkka Kannelkoski, Heimo Aaltonen, Mauri Alanne, Jorma Ahvenainen ja Pekka Harjula.

Keltamusta kotijoukkue KPL on ulkopelivuorossa Sotkamon Jymyä vastaan.

Jaa artikkeli: