Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vanhoja asuja

Keskiaikaseura Miehonlinna Ry esitteli Wiipurintien markkinoilla keskiaikaisia pukuja. Alla kuului olla pellavasta tai hampusta tehty alusmekko naisilla ja miehillä aluspaita. Pää peitettiin pellavaisilla liinoilla. Sääntö koski niin naineita naisia kuin tyttöjäkin.

Koruja piti tuoda ristiretkiltä ja muilta mailta. Koruja tehtiin paljon pronssista ja kuparista. Niitä taottiin, sulatettiin ja valmistettiin itse. Useimmiten helmet olivat lasia. Kaivauksista on Suomessakin löytynyt paljon lasihelmiä.

Suomen 100-vuotisjuhla nosti kansallispukujen suosiota. Taito Kymenlaakso sai tilauksia Kanadaa myöten. Jossakin vaiheessa yhteydenottoja oli hyvin vähän. Nykyään ohjeita ja kankaita kysellään melkein viikoittain.
Taito Kymenlaakso esitteli Kymenlaakson alueen kansallispukuja. Mukana oli myös asuja muualta. Yksi täällä vähälle huomiolle jäänyt oli Rantalakeuden kansallispuku. Rantalakeuden kansallispukutoimikunta teki vuonna 1996 kansallispukuneuvostolle Helsinkiin esityksen, että kansallispukuneuvosto käynnistäisi Rantalakeuden naisten ja miesten kansallispukuhankkeen. Kyseisellä alueella ei ollut pukuja, jotka vastaisivat nykykäsitystä kansallispuvusta. Alueeseen kuuluvat Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Oulunsalo, Temmes ja Tyrnävä. Temmes, aiemmin Haapaniemi, oli entinen kunta, jossa oli vuonna 2000 asukkaita 700. Sitten se liitettiin toisiin kuntiin, enimmäkseen Tyrnävään.
Jääsken kansallispuvun näkyvyys nousi huomattavasti, kun Suomen juhlavuonna rouva Jenni Haukio sai puvun lahjaksi Suomen Kansallispukujen Ystävät ry:ltä. Hänelle esiteltiin puvun käyttöä, osia ja valmistusta.
Kiitollinen Jenni Haukio lausui: – Tämä on hyvin arvokas projekti. Nämä ovat meidän kansallisaarteitamme. Kansallispuvuissa yhdistyvät kansallisidentiteetti, kotiseuturakkaus sekä huikeat käden taidot, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle. Se tekee tällaisen puvun kantamisesta aivan erityisen.
Jääsken puku tarkastettiin sen jälkeen, kun markkinoilla sitä esitellyt kertoi hankkineensa puvun netistä. Mukana ollut tytär odottaa lasta. Kansallispukutunnelmaa hänelle toi valkoiseen paitaan yhdistetty, virolaisesta kankaasta ommeltu hame.
Kolmivuotiaalla Almalla oli yllään Keski-Suomen puku. Hänen äitinsä kertoi, että se ostettiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlilta Alman ollessa vauva. Paita ei ole virallinen, mutta vastaavan tyyppinen ilmeisesti pukuun kuuluu.

JK

Kansallispukujen käyttäjiä on kaikissa ikäluokissa.
Jaa artikkeli: