Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vedenkorkeudet vaihtelevat

Vesiaiheista tutkittua tietoa tarjoaa vesi.fi-sivusto. Tietosisältö sivustolle tulee Suomen ympäristökeskuksen, Ilmatieteen laitoksen ja Tulvakeskuksen yhteispalveluna, yhteistyössä vesialan asiantuntijaorganisaatioiden kanssa.

Maaliskuun 17. etelä oli edelleen lumeton Raahe–Joensuu-linjan eteläpuolella. Kittilä–Ivalo-alueella ja Koillismaalla lumikuorma oli poikkeuksellisen suuri. Paikoin painoa oli yli 300 kiloa neliömetrillä ja lumikuormat olivat edelleen kasvussa. Suurin riski lunta pudottaessa on pudota katolta, joten turvavälineitä tarvitaan.

Jokelan uimarannalla 24. maaliskuuta oli vesi selvästi totuttua korkeammalla. Laiturille ei olisi päässyt kuivin jaloin.

Jäät hauraita

Jäätilanne 20. maaliskuuta vaati tarkkailua. Auringon säteily alkoi jo lämmittää. Aamulla kevätjää saattoi kantaa vielä kulkijan. Iltapäivällä se saattoi olla paksuudestaan huolimatta vaarallisen haurasta puikkoontunutta jäätä.
Kantavuuden arviointiin ei siis enää jään paksuus riittänyt. Erityisen heikkoa jää saattoi olla esimerkiksi virtapaikoilla, sillan alusilla ja isojen kivien läheisyydessä.
Syytä onkin varoa. Pelastuslaitos sai 28.3. klo 9:10 hälytyksen ihmisen pelastamiseksi vedestä. Kaksi pilkkijää oli Pohjois-Valkealassa, tarkemmin Luotomurrontien läheisellä Matinalammella pudonnut jäihin. Toinen pääsi omatoimisesti ylös, ja toisen pelastamisessa avustivat mökkiläiset.
Pintapelastajat toimittivat potilaan ensihoitoon. Tehtävään osallistui yhteensä kahdeksan yksikköä, Kymenlaaksosta ja Etelä-Savosta. Myös helikopteri oli hälytyksellä mukana.

Maaliskuussa oli vielä jäätä.
Muutamassa päivässä tästä jään tilalla oli suuri lammikko.

Veden tasoa

Vesitilanne oli 26. maaliskuuta sellainen, että järvien pinnat olivat monin paikoin korkealla ja lähellä tulvarajoja. Vain Lapissa järvien vedenkorkeudet eivät olleet selvästi ajankohdan keskitason yläpuolella. Osin vesi oli poikkeuksellisen korkealla.
Suurissa järvissä oli tiedossa vielä paikoin nousua. Vähäsateisen jakson myötä osassa oli laskua. Vaasan pohjoispuolisissa Pohjanmaan rannikon jokivesistöissä vedenpinnat saattoivat vielä hieman nousta lumen sulamisen myötä.
Vähäsateinen jakso aiheutti sen, että etelä- ja lounaisrannikon pienissä vesistöissä jokien pinnat olivat laskussa. Järvien ja laskujokien rannoilla oli syytä huolehtia laitureiden ja veneiden huolellisesta kiinnityksestä.
Talven leuto ja sateinen sää on pitänyt järvien tulovirtaamat poikkeuksellisen suurina. Kymijoen vesistöalueella vedenpinnat olivatkin useimmissa järvissä nousseet huomattavasti ajankohdan keskimääräisestä tasosta.
Mäntyharjun reitilläkin järvien vedenpinnat olivat korkealla. Vuohijärvi oli noussut runsaat 30 senttimetriä keskimääräistä korkeammalle. Puulalla lukema oli vajaat 50 senttiä ja Kyyvedellä jopa 60 senttiä.
Kirkonkylän entisellä venerannalla ei paljoa maaliskuun lopulla kävelty. 24. päivä rannan jää oli säröillyt ja kellui pieninä lauttoina vesilammikossa. Lauantai-iltana 28.3. oli tilalla iso lammikko. Se ei innokkaita pyöräilijöitä näyttänyt haittaavan.

Auringonlaskuissa on vaihtelua.

Artikkelikuva ja ylläoleva: Lappalan ranta Valkealan kirkonkylällä 28.3.2020. Kiitokset tuntemattomiksi jääneille pyöräilijöille! Kuvat ja teksti: Janne Kousa

Jaa artikkeli: