Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Velkaa käsiteltävänä

Rahan juuret ovat pitkät. Suomen sana tulee oravannahasta. Kuivuneita oravannahkoja käytettiin vaihdon välineenä.

Monen kielen rahaa tarkoittava sana tulee latinan monetasta. Rooman tasavallan ensimmäinen rahapaja sijaitsi Juno Monetan temppelissä.

Markka jäi historiaan. Aika näyttää, mikä on euron kohtalo.

Maksuvälineenä 500 € säilyy, mutta se ei kuulu enää Europa-sarjaan. Liikkeeseenlasku päättyi tammikuussa 2019. Europa on historian toinen eurosetelisarja. Sarjan 5 € otettiin käyttöön toukokuussa 2013, 10 € syyskuussa 2014, 20 € lokakuussa 2015, 50 € huhtikuussa 2017. 100 ja 200 euron setelit ilmaantuivat käyttöön sarjasta toukokuussa 2019. Väärennöksiä on aika ajoin liikkeellä, joten seteleissä käytetään monenlaisia hologrammeja ja vesileimoja.

Velkaa

Oli valuuttayksikkönä sitten euro, punta, kruunu, jeni tai muu, on se jonkun varallisuutta. Samalla se on myös jonkun velkaa. Seteli on keskuspankin velkaa setelinhaltijalle. Pankkitalletuksessa pankki on velkaa asiakkaalle.

Lainassa asiakkaan pankkitilin saldo kasvaa. Lainaa maksettaessa rahaa täytyy järjestyä tilille korkojen ja mahdollisten palkkioiden kera. Lainan myöntämisvaiheessa rahaa siis muodostuu lisää. Lainan tullessa kuoletetuksi rahaa lakkaa olemasta. Perittyjen korkojen vuoksi rahaa lakkaa olemasta vieläpä hiukan enemmän kuin mitä lainaa myönnettäessä muodostui.

Rahaa muodostuu myös pankkisektorin maksaessa kulujaan ja jakaessa voittojaan. Pankin lainatessa keskuspankista, syntyy keskuspankkirahaa.

Keskuspankki laskee käteistä liikkeeseen. Sillä pankkijärjestelmä voi maksaa velkojaan tallettajille.

Keskuspankkirahaan kuuluvat setelistö ja pankkien talletukset pankkien pankissa, eli keskuspankissa.

Keskuspankit voivat vaikuttaa pankkijärjestelmässä muodostuvan rahan määrään. Ne muuttavat ohjauskorkoa, jolla ne luotottavat liikepankkeja, tai käyvät kauppaa arvopaperimarkkinoilla.

JK

Tavex Groupin vitriinissä on eri maiden valuuttaa. Kuva on viime Matkamessuilta

Jaa artikkeli: