Valkealan puolelta jatketaan kierrosta Jaalaan.
Vaikka museokierroksen muistaisi unissaankin, on Unescon Maailmanperintökohteiden listalle päässeen tehdasmuseon yhteydessä nähtävää ja koettavaa.
Patruunan puistoon rakennettiin puutarhan perustamisen yhteydessä, 1800-luvun lopulla kaunis keilapaviljonki, jota kannattaa pysähtyä ihailemaan.
Keilarata oli lasi-ikkunainen ja katettu. Molemmissa päissä oli kahdeksankulmaiset paviljongit. Myöhemmin kuitenkin purettiin sekä keilarata että toinen paviljongeista. Puinen keilapallo ja keiloja on säilynyt museon kokoelmissa.
Nykyrakentamista
Rannalla oleva Aitta rakennettiin paikan päällä. UPM:n väki halusi yhdistää esteettisyyden ekologiseen ja kotimaiseen puurakentamiseen. Säiliössä odottaa yllätys.
Aitassa lepää melkoinen tulevaisuus. Siellä on varastoituna 420 000 männynsiementä. Ajan myötä niistä kasvaa 320 jalkapallokentän laajuinen metsä. Puu sitoo hiilta sekä metsässä että rakennusmateriaalina.




Vapaapalokunta
Omalla pisteellään kerrotaan Verlan Tehtaan Vapaaehtoisesta Palokunnasta. Se järjestäytyi yhdistykseksi lokakuussa 1951. Tarkoitus oli auttaa tulipalojen sammuttamisesssa sekä tehdasalueella että naapuriseuduilla. Hälytyksiin lähdettiin tehtaan kalustolla. Muiden palokuntien kanssa tehtiin yhteistyötä. Palokunta sammutti metsäpaloja, riihiä ja ulkorakennuksia. Ammattitaitoa pidettiin yllä säännöllisillä harjoituksilla. Päästäkseen Verlan palokunnan jäseneksi täytyi olla puhdasmaineinen. Miesvahvuus oli yhdistyksen toiminnan aikana keskimäärin 10 jäsentä.
Uutta sammutuskalustoa saatiin pikkujoulujuhlien omenakori- ja kakkuarvoilla sekä ravintolatuotoilla. Verlan ensimmäisen puuhiomon vei tuli 1876. Hiomo rakennettiin uudelleen 1882. Sen yhteyteen valmistui myös pahvitehdas. Tehtaan puurakenteinen pahvikuivaamo tuhoutui tulipalossa kymmenen palvelusvuoden jälkeen. Tiilistä muurattu rakennus valmistui 1893. Vastoinkäymisiä oli tehtaan historian aikana muitakin.
JK





Artikkelikuva: Aitan huipulle on monta metriä.