Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Verlassa on nähtävää

Valkealan puolelta jatketaan kierrosta Jaalaan.

Vaikka museokierroksen muistaisi unissaankin, on Unescon Maailmanperintökohteiden listalle päässeen tehdasmuseon yhteydessä nähtävää ja koettavaa.
Patruunan puistoon rakennettiin puutarhan perustamisen yhteydessä, 1800-luvun lopulla kaunis keilapaviljonki, jota kannattaa pysähtyä ihailemaan.
Keilarata oli lasi-ikkunainen ja katettu. Molemmissa päissä oli kahdeksankulmaiset paviljongit. Myöhemmin kuitenkin purettiin sekä keilarata että toinen paviljongeista. Puinen keilapallo ja keiloja on säilynyt museon kokoelmissa.

Nykyrakentamista

Rannalla oleva Aitta rakennettiin paikan päällä. UPM:n väki halusi yhdistää esteettisyyden ekologiseen ja kotimaiseen puurakentamiseen. Säiliössä odottaa yllätys.
Aitassa lepää melkoinen tulevaisuus. Siellä on varastoituna 420 000 männynsiementä. Ajan myötä niistä kasvaa 320 jalkapallokentän laajuinen metsä. Puu sitoo hiilta sekä metsässä että rakennusmateriaalina.

Aitta on sisältä näyttävämpi kuin edustalta.
Pihalla on lampaita.
Keilarata oli kahden paviljongin välissä. Toinen paviljongeista on säästynyt ajan saatossa.
Vanhoja keiloja on esillä.

Vapaapalokunta

Omalla pisteellään kerrotaan Verlan Tehtaan Vapaaehtoisesta Palokunnasta. Se järjestäytyi yhdistykseksi lokakuussa 1951. Tarkoitus oli auttaa tulipalojen sammuttamisesssa sekä tehdasalueella että naapuriseuduilla. Hälytyksiin lähdettiin tehtaan kalustolla. Muiden palokuntien kanssa tehtiin yhteistyötä. Palokunta sammutti metsäpaloja, riihiä ja ulkorakennuksia. Ammattitaitoa pidettiin yllä säännöllisillä harjoituksilla. Päästäkseen Verlan palokunnan jäseneksi täytyi olla puhdasmaineinen. Miesvahvuus oli yhdistyksen toiminnan aikana keskimäärin 10 jäsentä.
Uutta sammutuskalustoa saatiin pikkujoulujuhlien omenakori- ja kakkuarvoilla sekä ravintolatuotoilla. Verlan ensimmäisen puuhiomon vei tuli 1876. Hiomo rakennettiin uudelleen 1882. Sen yhteyteen valmistui myös pahvitehdas. Tehtaan puurakenteinen pahvikuivaamo tuhoutui tulipalossa kymmenen palvelusvuoden jälkeen. Tiilistä muurattu rakennus valmistui 1893. Vastoinkäymisiä oli tehtaan historian aikana muitakin.

JK

Verlan Tehtaan Vapaaehtoisesta Palokunnasta kerrotaan seinillä.
Verlassa on monia värikkäitä kukkia. Puutarhakierrokset ovatkin syystä vetäneet hyvin väkeä.
Patruunan pytingin parissa on ahkeroitu.

Artikkelikuva: Aitan huipulle on monta metriä.

Jaa artikkeli: