Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Via Dolorosa Marian silmin

Palmusunnuntaina Kouvolan keskuskirkossa oli hartaan upea pääsiäisen tapahtumiin johdatteleva konsertti, jolla oli useampi kymmentä kuulijaa. 


On vaikea arvioida, olisiko konsertti vetänyt paremmin kuulijoita esimerkiksi Kuusankosken kirkossa. Jollei keskuskirkon kokolattiamatto suoranaista haittaa laulajalle aiheuta, tuskin siitä etuakaan on.  


Stabat Materin sanoituksen arvellaan olevan noin 1230-1306 eläneen Jacopone da Todin käsialaa. Vain vuodesta 1710 vuoteen 1736 elänyt Giovanni Baptista Pergolesi ehti säveltää esimerkiksi hymnin Marialle. Jollei ole latinan kielen osaaja, teos avautuu kunnolla vain suomenkielisin sanoituksin ja ohessa kerrotuin kertomuksin. 


Kuvailen teosta pieneksi palaksi taivasta. Sopraano Marika Hölttä ja altto Anne Korpelainen tulkitsivat yksin ja yhdessä teoksen eri osat. Marikan ääni kaikui kristallinkirkkaana ja Annen lämpimän syvänä. Kanttori Terhi Paukku säesti. Anne Margit Perttola luki aiheeseen liittyviä tekstejä.

Marian haaste
 

Teoksessa kerrotaan Marian surreen, kärsineen ja vapisseen nähdessään kuuluisan poikansa piinan. Teoksen sanat suuntautuvat kuulijoille: 
-Kuka on ihminen, joka ei itkisi, Kristuksen äidin kun näkee niin suuressa tuskassa?

Anne Margit Perttola kertoi Marian muistaneen ennustuksen. Hänen sydämensä haavoittui. Marian oli kohdattava ihmisen pojan kärsimys.
Seimen tunnelmista oli suuri harppaus pääsiäisen tapahtumiin. Hyljeksitty ja halveksittu kantoi kipumme ristillä. Maria kohtasi Jeesuksen kärsivän katseen. Hän ei saanut pitää Jeesusta omanaan, vaan tehtävä oli vietävä loppuun asti. Tuskan jälkeen koitti armo ja ilo. Maria tunsi, miten Jumalan hyvyyden voima liikkuu sittenkin tässä kaikessa. 

JK

Jaa artikkeli: