Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vielä vuosien odotus

Valkealan aluetoimikunta järjesti syksyn kuntaillan lukion auditoriossa 15. lokakuuta. Yläkoulun rehtori Pauli Pölönen kertoi tilaisuudessa monitoimitalosta. Alustavia suunnitelmia talon ulkonäöstäkin oli esillä. Niihin voi kuitenkin tulla vielä suuria muutoksia.

Birgit Koskela toi esiin perhekeskuksen tilannetta. Hammashoitolan suunnitellaan siirtyvän Valkealan terveyskeskuksesta Ratamoon. Jos neuvola menee monitoimitaloon, on terveysaseman lakkauttamisen riski suurempi, sen jäädessä siten puoliksi tyhjilleen.

Pauli Pölönen kertoi paljon olevan vielä auki monitoimitalon suhteen. Se on selvä, että kouluja tarvitaan, Kirkonkylän koulu on vain parakeissa. Yläkoulullakin ongelmia on ollut jo pitkään. 20 vuotta sisäilmaongelmia on yritetty hallita pyrkimällä korjaamaan akuutteja haittakohtia. Rakennustekniset käyttövuodet alkavat kuitenkin olla mittarissa.

Kirjastosiipi on nykyisen kiinteistön paras osa. Kirjaston tilat ovat erillään yläkoulun kiinteistön muusta ilmanvaihdosta.

Iso hanke

Päätöksiä lähinnä odotetaan monitoimitalon suhteen. Kunnanviraston purkaminen suunniteltiin alkamaan parhaillaan. Se vaikuttaa liikennöintiin alueella. Syksyllä 2022 rakennus olisi toivottavasti valmis.

Tiloja hyödynnettäisiin monitoimitalossa nykyistä tehokkaammin. Neliöitä olisi nykyiseen käyttöön verrattuna vähemmän.

Valkealan monitoimitalo on tällä hetkellä yksi suurimmista kaupungin suunnittelemista rakentamisen hankkeista Kouvolassa. On tärkeää, että kunnalliset julkiset palvelut saataisiin nykyaikaisiin tiloihin Valkealassa. Koulualue on jatkossa sama kuin nytkin. Siikakosken rajalta, entisen Jaalan kunnan reunoilta käy oppilaita Valkealan yläkoulussa. Pohjoisessa rajana on Mäntyharju. Idässä rajana on Luumäki, Sorsalan ja Kannuskoskesta kylät.

Nykyinen hankesuunnitelma on kolmas, mitä vuoden 2016 jälkeen on tehty. Pauli Pölönen korosti, että kaikki ovat vieneet prosessia eteenpäin. Koko ajan on mietitty, mitä kannattaa tehdä, mitä kannattaa säilyttää, mitä toteuttaa.

Hankesuunnitelma 1:ssä kirjasto päätettiin jättää paikoilleen. Kymmenen vuoden jälkeen olisi kuitenkin edessä korjaus. Todennäköisesti kirjaston kunnostaminen ei olisi järkevää.

Tilojen käyttö on kehittynyt erittäin paljon hankesuunnitelmien myötä. 120-paikkainen vuoropäiväkoti vastaa päivähoidon paikkojen tarpeeseen. Useilla päiväkodeillakin olisi ollut edessä isoja remontteja.

Keittiön haasteita

Pauli Pölönen mainitsi, että keskuskeittiö rakennettiin vuonna 1964 sen ajan vaatimuksiin. Nyt tarvittaisiin eri tyyppisiä tiloja. Hän muistelee käristepannuja lämmöllä. Nykyisten höyrykeittimien myötä yläkoulun kiinteistössä olevan keskuskeittiön ilmanvaihto on ollut todella tiukilla.

Keskuskeittiö tarjoaa tälle alueelle sen, että koulupuolen ja päiväkodin ruoka tehdään lähellä. Aiemmin laskettiin, olisiko Kouvolan keskuskeittiöstä kannattanut tuoda ruokia Valkealaan useaksi päiväksi kerrallaan. Pelkkänä ajatuksenakin siitä luovuttiin onneksi jo varhaisessa vaiheessa.

Tarpeellisia tiloja

Monitoimitalo ulottuisi kunnanviraston asuntolan siiveltä lähtien yläkoulun isolle välituntipihalle asti. Kustaa III tien puolella olisi kaksi kerrosta ja lammen puolella kolme.

Luokkatiloissa pitää olla muunneltavuutta erilaisiin oppimistilanteisiin. Täytyy pystyä opiskelemaan luokkamuotoisessa ympäristössä sekä tiloissa, joissa työskentely voidaan hajauttaa

Valkealatalo, Kirkonkylän koulu ja Niinistön alakoulu tarjosivat hyvän kolmion liikuntaharrastuksille. Saleja oli kolmessa koossa, joten ne sopivat erilaiseen käyttöön. Monitoimitaloon ei saada ihan niin suurta salia kuin Kirkonkylän koulussa oli. Seinät ovat aika lähellä rajoja.

Yhteistyötä

Pauli Pölönen mainitsi, että koulussa on tärkeää olla muitakin kuin opettajia. Nuorisotyö on noussut merkittävään rooliin viime vuosina. Ensin lähdettiin parikymmentä vuotta sitten nuorisotyössä sillä liikkeelle, että Valkealan evankelisluterilainen seurakunta tuli mukaan. Tällä hetkellä yhteistyötä tehdään seurakunnan puolelta nuorisotyönohjaaja Lotta Kemppaisen kanssa. Kaupungin puolelta mukana on nuoriso-ohjaaja Pauliina Laamanen.

Perhekeskuksen toiminnot on mahdollisesti jäämässä pois monitoimitalosta. Perhekeskus olisi ollut todella hyvä lisä. Kymsoten tekemisessä on ollut kasvukipuja. Kymsote olisi ollut tiloissa vuokralla. Tilojen kannalta on pohdittava, millaisia muutoksia perhekeskuksen poisjäämisestä seuraa ja miten ne vaikuttavat budjettiin. Hankesuunnitelmassa tilat oli vielä laskettu mukaan.

Kun koulut, kirjasto ja päiväkoti yhdistyvät, on monitoimitalon työntekijämäärä suuri varsinkin päivisin. Vuoropäiväkodin myötä talo ei missään vaiheessa ole täysin tyhjillään. Rehtori laskeskeli, että kaiken kaikkiaan työntekijöitä olisi 80-90 henkeä.

Monikäyttöisyyttä

Kansalaisopisto, musiikkiopisto ja liikuntapuoli tuovat monitoimitaloon lisää elämää.

Kirjasto tuo tänä päivänä palveluna paljon muutakin kuin kirjojen lainaamismahdollisuuksia. Sekin on edelleen tärkeää. Kirjastosta on mahdollisuus tehdä kyläläisten olohuone. Pääsääntöisesti koulu käyttäisi tiloja päivällä ja kuntalaiset illalla.

Kirjaston rooli on merkittävä monikäyttöisyyden luojana. Sitä pystytään hyödyntämään koulu- ja päiväkotikäytössä. Talossa voi olla paljon palveluja, mitkä ovat koulukäytössä päivisin. Iltaisin niitä pystytään hyödyntämään kuntalaiskäytössä. Näin tilat ja välineet ovat mahdollisimman paljon käytössä.

Nuorisotyön rooli on yhdistetty monitoimitaloon. Henkilöstöä käytetään ristikkäin. Se vaatii muuttumista jokaiselta. Suomessa on monitoimitaloista malleja tehty. Jokaisessa isommassa kaupungissa alkaa olla monitoimitaloja. Yleensä isosta koulusta aletaan puhua vasta kun oppilaita on tuhat. Valkealassa olisi noin 650.

Monitoimitalo tuo uusia mahdollisuuksia Valkealaan. Sitä voivat käyttää yksityiset, eri-ikäiset kansalaiset, järjestöt ja yhdistykset. Koulut varsinkin ovat kesällä aika tyhjinä. Yrittäjät voisivat hyödyntää esimerkiksi tätä aikaa. Toimintoja ja tapahtumia voisi järjestää monitoimitalossa. Tiloille halutaan mahdollisimman paljon käyttöä. Käyttömahdollisuus saatetaan esimerkiksi yhdistysten ja järjestöjen tietoon.

Mahdollisuuksia olisi paljon monitoimitalon hyödyntämisessä. Isoja halleja löytyisi läheltä, joten yhteistyöhön löytyy paljon potentiaalia esimerkiksi liikuntatapahtumien järjestämisessä.

Pauli Pölönen toi esille myös venäläisten koululaisryhmien vierailut. Niitä järjestettiin viitenä vuotena. Pietarilaisia koululaisia yöpyi Puhjonrannassa. Siihen voitiin yhdistää sauna, järvi ja luontoa. Hinnat olivat kohtuulliset ja ruokapalvelut saatiin.

JK

Jaa artikkeli: