Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Vieraita valtameren takaa

Goodwill® rantautui Pohjois-Kymenlaaksoon Parik-säätiön avattua Goodwill Kouvola -kierrätysmyymälän Tommolankadulle.​ Noin neljännesvuosi avajaisten jälkeen, 12. syyskuuta saatiin vieraita Yhdysvalloista asti.
Goodwill® Kouvola -kierrätysmyymälään tutustuivat Goodwill International inc.:n edustajat John Cunningham ja Cindy Kim. Tutustujia oli myös Sotek-säätiöstä.

Vierailu

-John Cunningham ja Cindy Kim olivat Suomessa noin viikon. He eivät kiertäneet muita Pohjoismaita, vaan vierailivat ainoastaan Suomessa. He tutustuivat pääkaupunkiseudulla paikallisiin kirpputoreihin ja kierrätysmyymälöihin, kuten Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälään ja Punaisen Ristin Konttiin. He tutustuivat myös Porvoon, Kotkan, Karhulan, Haminan ja Kouvolan Goodwill®-kierrätysmyymälöihin, Essi Lonka kertoo.
Cunningham on Goodwill Industries Internationalin konsultti, joka auttaa Goodwill-toimijoita kehittämään kierrätysmyymälätoimintaansa. Cindy Kim työskentelee myös Goodwill Industries Internationalilla, ja hän on projektijohtamisen konsultti. Goodwill Industries International (lyhennettynä GII) on Goodwillin katto-organisaatio, joka tukee ja valmentaa itsenäisiä Goodwill-toimijoita.
Suomesta jäi vieraille hyviä muistoja.
-John Cunningham oli ensimmäistä kertaa Suomessa, ja hän sanoi, että suomalaiset ovat ystävällisiä, täällä on siistiä ja Suomi on todella edistynyt kierrätysasioissa. Cindy Kim oli Suomessa nyt kolmatta kertaa. Hän on ollut tuomassa Goodwill-konseptia Suomeen yhdessä Sotek-säätiön kanssa. Vieraat viihtyivät hyvin. He ihmettelivät sitä, miten vähän ihmisiä liikkui kaupungilla (Kotkan keskustassa) arki-iltaisin, Essi Lonka mainitsee.
-Vierailta oli mukava kuulla kuinka tutun tuntuinen myymälämme on vaikka ollaan toisella puolella maapalloa. Suurta ihmetystä ja hilpeyttä Kouvolan myymälässä herättivät hyönteishotellit, Parikin sisällöntuottaja Minna Porvari kertoo.
Sotek-säätiö sr:n tiedottaja Essi Lonka mainitsi, että vierailu toteutettiin GII:n ja Goodwill Suomen yhteispäätöksellä. Vierailu oli osa jatkuvan parantamisen sekä yhdessä kehittämisen ja oppimisen periaatteeseen pohjautuvaa palvelua, jota GII tarjoaa itsenäisille Goodwill-toimijoille.

Myymäläpäällikkö Erja Perilä antoi vieraille viemisiä mukaan. Kuva: Elsi Lammila.

GII

Goodwill Industries International on Yhdysvalloista lähtöisin oleva organisaatio. Se tarjoaa räätälöityjä palveluja ja koulutusta henkilöille, jotka haluavat löytää työtä, kouluttautua, vahvistaa talouttaan ja kehittää taitojaan. Goodwill perustettiin vuonna 1902 Bostonissa. Vuonna 2017 kaikkien Goodwill-toimijoiden liikevaihto, maailmanlaajuisesti laskettuna, oli 5,9 miljardia dollaria. Se on käytetty lähes kokonaisuudessaan erilaisten valmennus- ja koulutuspalvelujen tuottamiseen.
Yhdysvalloissa, Kanadassa ja 12 muussa maassa toimii yhteensä noin 160 paikallista Goodwillia, jotka vastaavat toiminnastaan ja hallinnoivat sitä itse. Suomalaisten Goodwill-toimijoiden katto-organisaationa toimii Goodwill Suomi Oy.
-Kun otetaan huomioon Goodwillin kansainväliset toimijat (eli tässä ei ole mukana Yhdysvallat ja Kanada), on Suomi kansainvälisistä Goodwill-toimijoista toiseksi suurin Etelä-Korean jälkeen. Etelä-Koreassa Goodwill-myymälöitä on parisenkymmentä. Suomessa on tällä hetkellä kuusi myymälää (Kotkassa, Karhulassa (Kotka), Haminassa, Porvoossa, Kouvolassa ja Kemissä). Yhdysvalloissa ja Kanadassa myymälöitä on yhteensä yli 3300, Essi Lonka kertoo.
Suosituimmat tuotteet vaihtelevat eri maissa.
-Vaatteet on yksi parhaiten myyvistä tuotekategorioista Yhdysvaltojen ja Kanadan Goodwill-myymälöissä. Sen sijaan monissa Suomen Goodwill-myymälöissä parhaiten myyviä tuotteita ovat huonekalut ja kodintavara. Lahjoitus- ja ostovolyymit ovat Yhdysvalloissa luonnollisesti paljon suuremmat kuin Suomessa, koska olemassa olevia ja potentiaalisia lahjoittajia ja ostavia asiakkaita on paljon enemmän, Essi Lonka mainitsee.

John Cunningham ja Erja Perilä keskustelivat. Kuva: Elsi Lammila

Goodwill Suomessa

Goodwill Kouvola on osa maailmanlaajuista brändiä. Se on kuitenkin vahvasti paikallinen. Sitä hallinnoivalla Parik-säätiö sr:llä on pitkä kokemus kierrätysmyymälätoiminnasta.
Goodwill Haminaa, Karhulaa, Kotkaa ja Porvoota hallinnoi voittoa tavoittelematon työllistämistoimija Sotek-säätiö sr. Meriva sr, entinen Meri-Lapin Työhönvalmennus -säätiö on Goodwill Kemin taustalla.
Goodwillille voi kuka tahansa lahjoittaa. Myydyistä tavaroista saatu tuotto käytetään paikallisesti työllistämistoiminnan ja erilaisten valmennus- ja koulutusohjelmien ylläpitämiseen ja kehittämiseen.
JK

Artikkelikuva: Minna Porvari. John Cunningham ja Cindy Kim saivat tuntumaa siitä, miten kierrätysmyymälät Suomessa toimivat.

Jaa artikkeli: