Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Viisikymmenluvulla juuret


Eurooppa-päivää vietetään Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivänä. Yhdeksäs toukokuuta on Schumanin julistuksen vuosipäivä.
Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä. Tämän yhteistyön on ollut tarkoitus tehdä Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.
Robert Schumanin ajatuksena oli luoda eurooppalainen elin hallinnoimmaan yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Schumanin ehdotuksen katsotaan olevan nykyisen Euroopan unionin alku.
Perinteisesti päivään kytkeytyvät EU:n toimielinten avaaminen yleisölle toukokuun alussa Brysselissä ja Strasbourgissa. Tapahtumia on eri puolilla Eurooppaa ja sen ulkopuolellakin.
Euroopan Unionista on eronnut Yhdistynyt kuningaskunta. 1973 unioniin liittynyt valtio erosi 2020. Britit eivät missään vaiheessa ottaneet euroa käyttöön, joskin ainakin Gibraltarilla ovat monet myyjät ottaneet myös euroja vastaan. Gibraltar on yksi Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsemista alueista ympäri maailmaa.
Jäsenmaita Euroopan Unionissa on 27. Euroa käyttää toistaiseksi 19 maata. Esimerkiksi Norja kuuluu Schengen-alueeseen, mutta ei EU:hun.
Schengenin säännöstö tarkoittaa käytännössä sitä, että rajatarkastukset yhteisillä rajoilla eli sisärajoilla on poistettu. Matkustajalla täytyy kuitenkin pyydettäessä olla esittää voimassaoleva matkustusasiakirja – passi tai uudenmallinen henkilökortti.

Kuva Saksasta Ophelia Cherry, Pixabay.

Eurooppa
Euroopassa asuu hieman yli 700 miljoonaa ihmistä. Asukasluvultaan kyseessä onkin kolmanneksi suurin maanosa Aasian ja Afrikan jälkeen. Maanosana Eurooppa on kuitenkin kooltaan yksi pienimmistä. Selkeitä rajoja ovat Atlantin valtameri lännessä ja Pohjoinen jäämeri pohjoisessa. Idässä rajoina ovat Uralvuoret ja Uraljoki, kaakossa puolestaan Kaspianmeri, Mustameri ja Kaukasusvuoret. Etelässä Eurooppaa rajaa Välimeri.
Aasian kanssa Eurooppa muodostaa Euraasian mantereen. Euroopan pinta-ala on päälle 10 miljoonaa neliökilometriä. Mikäli mukaan lasketaan valtiot, joista edes osa kuuluu Eurooppaan, on valtioita 51. Niihin kuuluvat muiden muassa Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Liechtenstein, Moldova, San Marino ja Suomi.
Kreikkalaisessa mytologiassa on prinsessa Europa. Härän hahmon ottanut Zeus sieppasi prinsessan. Toinen teoria nimen alkuperäksi on foinikialaisten auringonlaskua merkitsevä sana ereb.

Janne Kousa

Kuva koivumetsästä David Mark, Pixabay.

Kuva Trondheimistä Michelle Raponi, Pixabay.

Jaa artikkeli: