Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Virkusti eläkkeellä

Kerrankin vanhusten asumismaailmalle on keksitty kannustava nimi. Virkkula on lähtöisin siuntiolaisesta yrityksestä, joka Kouvolan asuntomessujen alueenkin on rakennuttanut.

Virkkulankylää ja sen asuntoja esitteli valkealalainen Jani Heikari, joka on rakennuttajakonsultin ominaisuudessa vastannut valmistumisesta. Haasteita oli, sillä viimeistelyjä tehtiin vielä kymmenes heinäkuuta. Rakentaminen aloitettiin syyskuussa. Jani kertoo, että määräysten suhteen oli melkoinen vääntö. Senioriasuminen toi siihen omat haasteensa.
Esittelyyn kylän lopullisesta yhdeksän talon kokonaisuudesta tuli kolme. Esikko ja Rentukka sisältävät muiden kuuden talon tavoin neljä asuntoa. Lisäksi avoinna on Kaislikko, joka on kaikkien talojen yhteinen olohuone. Kukin nimi tulee olohuoneen valokuvatapetista.
Jokaisessa talossa on myös talon yhteistilat, olohuone ja sauna. Jani esittelee Esikon saunan, jossa on toisella puolella kiuasta vain alin rappu, jotta myös heikosti liikkuva pääsee saunaan.
Sisustettuihin asuntoihin on kuviteltu asukkaat. Todellisuus voi olla toinen. Asunnot tulevat vuokralle ja hakuun, ja asukasvalinnat tehdään messujen jälkeen.

Rakennuttajakonsultti Jani Heikari vastasi koko Virkkulankylän rakentamisesta. Näytille suunnitellut ehdittiin juuri saada valmiiksi.

Näyttävän modernia

Kuudessa talossa yksi asunnoista on kaksio. Esikon kaksion pääsi sisustamaan Irene Jarva. Hän itse on erityisen tyytyväinen makuuhuoneeseen, johon tuli pehmeän voimakkaat sävyt.
Ia Harinen sisusti puolestaan kaksi yksiötä. Toinen on hempeän roosa, selvästi kissaihmiselle tehty. Toinen puolestaan on yksi koko messujen moderneimmasta. Erityisesti huomiota kiinnittävät kulmikkaat valaisimet ja tumman ja vaalean värin yhdistäminen. Jos huoneistoon hakeva olisi lähempänä alaikärajaa eli 55 vuotta kuin täyttä vuosisataa, hän jo todennäköisemmin valitsisi jonkin näistä. Yksi menneen vuosisadan puoliväliin vievä olisi myös tarjolla. Se ei vaikuttanut enää yhtä houkuttelevalta, mutta 80-vuotias saattaisi sen jo valita.
Ia ja Irene kertovat, että sisustuksia ei tehty täysin asukkaita ajatellen, vaikka asiakkaan hahmo olikin mielessä. He ajattelivat samalla, että asuntomessuille tuleva yleisö kaipaa vinkkejä tämän hetken trendeistä.
Rentukka on sisustettu miehille. Erityisesti mieleen jää musiikkia harrastavan oma huone.
Virkkula muodostaa tiiviin yhteisön, jossa on tilaa myös muulle naapurustolle. Asukkaat pääsevät kulkemaan ulos ja sisään asunnostaan myös oman lasikuistin kautta, jos eivät juuri halua naapureita nähdä.
Valkealan Joona on rakentanut Virkkulankylän pihapiirin.

• A&SK

Artikkelikuva: XAMK:ssa opiskelevat Ia Harinen ja Irene Jarva saivat suunnitella Virkkulankylän Esikon huoneiden sisustusta

Virkkulankylän yhteinen olohuone eli Kaislikko tarjoaa viihtyisät tilat kyläyhteisön yhteisille tai asukkaan omille juhlille. Taloon tulee myös postilokerot.

Lapinjärvitalot tarjoavat ikääntyneille tekniikan ja terveellisyyden yhdistelmää. Runko on tehty puuelementeistä. Taloja on helppo muunnella.
Virkkulan sisustuksessa luonto on vahvasti läsnä.
Jaa artikkeli: