Valkealan Litviikkimarkkinoilla julkistettiin vuoden 2022 Elo-Matti ja Elo-Maija.
Litviikkimarkkinat alkoivat Valkealatalon parkkipaikalla hyvässä ilmassa, mutta pian alkoi sade tihkuttaa ja lopulta niskaan tuli kunnon kaatosade.
Myyjiä oli hieman vähemmän, kuin aikaisempina vuosina, mutta markkinoiden antia ei ole turha häpeillä. Kassit täyttyivät lakuista ja muista perinteisistä markkinanostoksista. Vatsan sai täyteen herkullisilla ruoilla ja kahvi lämmitti sateen jälkeen. Veteraanien Pojat pitivät markkinavieraille hienon konsertin.

Sade ystävällisesti väistyi, kun oli aika julistaa uudet Valkealan lähettiläät vuodelle 2022. Tänä vuonna tehtävää ovat hoitaneet Margetta Ala-Krekola ja Keijo Kouvonen.
– Mukavaa kiirettä ja nautinnollinen vuosi on ollut. Joka ainoa lähtö on ollut mielenkiintoinen, Margetta kiittelee.
– Katselin aamulla, että 22 keikkaa on kuleksittu. Kun kutsu käy, sinne menemme. Lisää keikkoja on vielä tulossa, Keijo jatkaa.
Innolla uuteen tehtävään
Ensi vuonna kunniatehtävää hoitamaan on valittu Hannu Nurmi ja Taina Horppu Vuohijärveltä. Tieto tehtävästä tuli molemmille puhelimitse.
– Olin viikonloppua viettämässä Vuohijärvellä, kun puhelu tuli. Olin ihan vanerilla päähän lyöty. Olin todella yllättynyt. Päivän verran mietin ja vastasin sitten kyllä, Hannu kertoo.
– Minullekin tuli puhelu. Luulin, että se on puhelinmyyjä, niin en heti vastannut. Tarkistin numeron numerotiedustelusta ja selvisi, että Vuohijärven kyläyhdistykseltä soitellaan. Ajattelin, että minua kysellään johonkin tehtävään kyläyhdistykseen. Ei tullut yhtään mieleen, että tällainen kunnia oli kyseessä, Taina sanoo.

Molemmat kokevat tämän kunniatehtävänä. He odottavat jo innolla, että pääsevät tutustumaan Valkealan ihmisiin ja kyliin paremmin. Hannu ja Taina tuovat tietysti myös Vuohijärven hienoutta muidenkin tietoisuuteen.
Hannu muistelee tutkimusta, jossa suomalaiset rankattiin maailman onnellisimmaksi kansaksi. Sitä uutisoitiin kuvalla, jossa joku hyppää Horpun uimarannalla Vuohijärveen.
Ehkä siinä kiteytyi hienosti onnellisuus.
Eräs amerikkalainen toimitusjohtaja kysyi kerran Hannulta, mikä on maailman suurin salaisuus. Hänen vastauksensa oli, että maailman suurin salaisuus on, kuinka hieno maa Suomi on.
– Nyt meidän tehtävämme on kertoa muille, kuinka hieno paikka Vuohijärvi on.
Kyläyhdistyksen kanssa on pidetty jo ideapalaveri ensi vuotta varten. He iloitsevat, että Vuohijärvelle on saatu uusia aktiiveja.
– Me ei täällä itse pakosti nähdä metsää puilta, mutta he näkevät. Osaavat katsoa paikkoja ja asioita uusin silmin. Avaavat samalla meidänkin silmämme näkemään, Taina miettii.
Elo-Maija
Taina on muuttanut Vuohijärvelle vuonna 1973. Hänen vanhempansa pitivät kyläkauppaa, Vuohijärven Valintaa. Siellä Tainakin oli vapaapäivät ja kesälomat töissä.
– Koulun jälkeen kassalle vaan, mutta en minä sitä koskaan pahana ajatellut. Se vaan kuului asiaan.
Naimisiin mentyä Taina piti perheensä kanssa karjatilaa. Kun eläimet lähtivät, meni Taina Taidekeskus Salmelaan töihin. Hän työskenteli myös Vuohijärven Luonto- ja kulttuuritalossa. Hän toimi ravintolapäällikkönä 20 vuotta.
– Sekin oli ihanaa aikaa. Ihania ihmisiä ja työt vaihtuivat sesongin mukaan. Nyt nautin eläkepäivistä.
Parasta Vuohijärvellä on Tainan mielestä vesistö, Vuohijärvi. Ohi ajaessa, katse kääntyy aina järvelle päin. Taina oli jo nuorena itsekseen vesillä isän veneellä.
– Vanhemmat miehet olivat käyneet valittamassa isälle, kun olin veneellä liian kovassa myrskyssä vesillä. Usein ystävättärien kanssa vietettiin saaressa viikkokin yöpymässä. Sieltä mentiin Orilammelle veneellä. Jollain oli veneessä valot, ja hän näytti meille takaisin päin tietä. Enää en uskaltaisi pimeällä lähteä, Taina nauraa.
Elo-Matti
Hannun synnyinpaikka on Vuohijärvellä ja nykyisin hänellä on mökkipaikka järven rannalla. Hannu opiskeli ensin Kotkan Puutalousopistossa puutalousinsinööriksi ja jatkoi vielä yliopistoon, josta valmistui metsänhoitajaksi.
Hän pyrkii olemaan Vuohijärvellä mahdollisimman paljon, vaikka asuu pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla.
Hannulle Horpun ranta on muistorikas paikka. Siellä hän kävi uimakoulunkin. Vuohijärvi vesistönä on hänellekin tärkeä, ja hän nauttii kovasti veneilystä.
Kalson tehdas on monille Vuohijärveläisille ollut ensimmäinen työpaikka, niin myös Hannulle.
Hän aloitti päivää ennen 16-vuotissyntymäpäiväänsä Kalson tehtaalla kesätyöt. Siellä tehtiin kymmentuntisiakin päiviä.
Tehdas seisoi kesäloman aikana, kun laitteita huollettiin.
– Kalson sorvisaliin olen minä laittanut kattovalot sähkömiehen kanssa, Hannu muistelee.
Kesäharjoittelu vaneritehtaalla johti Hannun työuran metsäteollisuuden johtotehtäviin, viimeisenä markkinointijohtajan tehtävä Finnforest Oy:n palveluksessa.
Kansainvälinen kylä
On sanottu, että Vuohijärvellä ei pärjää, jos ei osaa ainakin viittä kieltä, sen verran kansainvälisiä mökkiläisiä, vävyjä ja miniöitä on paikkakunnalle tullut.
– Vuohijärvihän oli minun lapsuudessani kaksikielinen. Kaikki, ketkä olivat tehtaan Grahnin sukua, puhuivat ruotsia. Kun mentiin uimaan kanavansillalle, siellä oltiin suomenkieliset ja ruotsinkieliset sulassa sovussa. Ei ollut mitään luokkajakoa, Hannu muistelee.

Vuohijärvi on aktiivinen kylä. Etenkin kesäisin lisää vilinää tuovat mökkiläiset.
– Vuohijärvellä otetaan mökkiläiset lämpimästi vastaan. Monet mökit ovat pysyneet suvussa. Ennen isoisän mökki on siirtynyt nyt nuoremmalle sukupolvelle. Mökkipaikasta ei ole haluttu luopua. Heillä on juuret täällä, Hannu toteaa.
Sekä Hannu, että Taina toteavat, että kylältä ei puutu mitään. Vuohijärvellä on hyvä kauppa, jossa toimii myös veikkaus, posti ja matkahuolto. Kaupalta voi myös nostaa käteistä ja siellä sijaitsee Valkealan apteekin lääkekaappi.
Bar Illansuu on suosittu ravintola, jonne kyläläiset ja mökkiläiset menevät mielellään syömään ja tapaamaan tuttuja. Kesällä ravintolan salissa oli upea näyttely.
Vieraskirjaan kertyi 806 nimeä. Kaukaisimmat vieraat tulivat Sveitsistä, Espanjasta ja Virosta. Ensi kesänä näyttelyn teema hieman muuttuu ja uusia kuviakin on luvassa.
Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon näyttelyt tuovat vielä lisää kävijöitä kylälle. Talon kesäaikaiset näyttelyt, sekä erilaiset tapahtumat ja konsertit ilahduttavat ympäri vuoden. Talossa toimii myös kahvila Kaakkuri, putiikki, galleria, Rakkauspuisto, sekä matkailuinfopiste.
Täältä ei puutu mitään. – Täällä asuminen on luksusta, Hannu ja Taina toteavat.
Vuohijärven olympialaiset II

Vuohijärven II Kesäolympialaisten tulokset:
SUP-lautailu
1. Elvi Kaasinen 43,8 sek
2. Hilma Kaasinen 46,6 sek
3. Katriina Lankinen 64,5 sek
Tasapaino-seisonta
1. Piritta Tujula 31 sek
2. Santtu Muhli 26 sek
3. Mila Kaasinen 26 sek
Pallo nilkassa
1. Rainer Kukkola
2. Jukka Hiltunen
3. Olli Helenius
Paras nainen Riitta Hinkkurinen ja Sanna Mynttinen (4 keilaa)
Tikka, miehet
1. Mika Asikainen, 28+35
2. Jukka Hiltunen, 36+19
3. Jarmo Hinkkurinen, 28+7
Tikka, naiset
1. Anne Gardemeister, 29
2. Jaana Aalto, 23
3. Marika Lemmetty, 23
Tikka, lapset
1. Jone Tujula,17
2. Kalle Muhli, 9
3. Leevi Kukanaho, 8
Saappaanheitto, lapset
1. Santtu Muhli 12,2 m
2. Elvi Kaasinen 12,1 m
3. Leea Kukanaho 12,1 m
Saappaanheitto, naiset
1. Marika Lemmetty 17,2 m
2. Mika Kaasinen 15,4 m
3. Sanna Mynttinen 13,6 m
Saappaanheitto, miehet
1. Sami Tujula 24,6 m
2. Mika Asikainen 20,4 m
3. Rainer Kukkola 18,2 m
- Laura Parkko