Palmbergien suku on kulkenut yrityksen kanssa katastrofista toiseen nousten aina uudestaan pinnalle vahvempana.
Suomessa elinkeinovapaudesta säädettiin vuonna 1879 annetussa asetuksessa. Siihen asti kaikki yrittäminen oli laissa kiellettyä. Suomi kulki monta askelta jäljessä muuta Eurooppaa. Tästä asetuksesta alkoi uusi aika Suomessa teollistumisen myötä.
Suomessa alettiin rakentaa sinne, mistä löytyi energiaa, toisin sanoen vesivoimaa. Kymenlaakso kuohuvine koskineen tarjosi energiantuotannolle oivan maaperän. Täällä kumpusivat Kymijoen kosket, Voikkaan koski, sekä pienempiä koskia, kuten Tirvalla ja Turpaalla.
Tästä sai alkunsa Woikoski Oy, joka viettää tänä vuonna 140-vuotisjuhlaansa. Yhtiö on ollut läpi elinkaarensa perheyhtiö.
– Woikosken historia on hyvin pitkälle Suomen historia pienoiskoossa. Kaikki surut ja riemut, jotka Suomella on olleet, ovat olleet myös Woikoskella, Clas Palmberg, Woikoski Oy:n hallituksen puheenjohtaja miettii.
Woikoski on tässä suhteessa melko ainutlaatuinen. Se on pysynyt samalla paikkakunnalla ja ollut saman suvun omistuksessa.
Sen historia kaasuntuottajana vie yli sadan vuoden taakse. Yritys ei ole kuitenkaan kulkenut voitosta voittoon, vaan pikemminkin katastrofista toiseen.
Liekö suvun luonteeseen kuuluvaa sinnikkyyttä, neuvokkuutta, hyvää onnea, vai kovaa työtä, on yritys selvinnyt kaikista vastoinkäymisistään ja noussut niistä aina voimakkaampana. Ehkä siinä on tarvittu kaikkea edellä mainittua.
Kuinka kaikki alkoi?
Insinööri Knut August Palmberg (1844-1914) oli perustamassa Kuusankoskelle Kymin tehtaita. Hän oli tehtaan ensimmäinen isännöitsijä, joka vastaa nykykielessä toimitusjohtajaa. Kunnianhimoinen mies lähti Kuusankoskelta töihin Turpaan ruutitehtaalle.
Siellä häntä odotti vaativammat tehtävät ja hän sai työhönsä kaipaamansa haastetta. Ruutitehdas oli aikansa suurimpia työnantajia Kymenlaaksossa. Tehtaassa valmistettiin mustaa ruutia silloiselle Suomen emämaalle Venäjälle.
– Ruuti oli hyvälaatuista ja teki juuri sen mitä pitikin, mutta väärään aikaan. Ruuti räjähti ja koko tehdas lensi taivaan tuuliin. Vain kivijalka on enää näyttämässä tehtaan paikkaa. Siinä ei tullut henkilövahinkoja, mutta Augustilta meni elanto, Clas Palmberg kertoo.
August sai firmalta komean kultakellon kiitokseksi työstään. Leipää pöytään piti silti jostain hankkia, joten neuvokas herra Palmgren osti maapalan Tirvalta. Sinne syntyi kukoistava tehdasyhdyskunta; saha, höyläämö, kuivaamo, kimröökitehdas, junanrata, pajoja ja asuntoja työntekijöille.
August teki sitä mitä osasi. Turpaan tehtaalla yksi mustan ruudin raaka-aineista oli jauhettu puuhiili. Hän jatkoi tuotteen valmistamista, mutta rauhanomaiseen käyttöön. Sitä käytettiin sanomalehtien painovärinä ja samaan aikaan sanomalehtiala alkoi nousukiitonsa. Painovärille oli kysyntää ja Tirvan tehdas kukoisti.
August oli selvinnyt Woikoski Oy:n historian ensimmäisestä katastrofista ja kääntänyt sen tuottoisaksi toiminnaksi.
Augustilla oli kaksi poikaa. Heistä vanhemman, Alfred A. Palmbergin, oli tarkoitus jatkaa Tirvan tehtaan kehittämistä.
Alfred A. Palmberg (1879–1928) osti Voikosken rannalla olleen vanhan myllyn ja perusti sinne myllynkivitehtaan.
Tämä ei Alfredille riittänyt, vaan hänellä veri veti Helsinkiin. Hän myi osuutensa veljelleen Bertilille. Tällä oli ollut toiveena ura upseerina Suomen armeijassa.
Suomella oli oma armeija, vaikka maa kuuluikin suurruhtinaskuntaan. Koitti Woikoski Oy:n historian seuraava katastrofi.
Kaasua, insinööri Palmberg
Nikolai Ivanovitš Bobrikov oli venäläinen kenraali ja Suomen kenraalikuvernööri vuosina 1898–1904. Hän meni ja lopetti Haminan kadettikoulun. Hän lähetti siellä olleet kadetit, mukaan lukien Bertilin, Venäjälle sotilastehtäviin.
– Siellä ei Bertil kauan viihtynyt, vaan hän tuli kävellen takaisin. Hän pakeni Sveitsiin, jossa opiskeli insinööriksi. Sieltä hän jatkoi Englantiin, jossa oppi kaasunteon jalon taidon, Clas Palmberg kertoo.
Bertil väitteli vielä tohtoriksi Saksassa ja kun pikkuhiljaa Suomessa tilanne rauhoittui, hän palasi kotimaahansa. Hän toi mukanaan tietotaidon kaasuteollisuudesta. Näin kääntyi taas katastrofi voitoksi. Kaasu on edelleen Woikoski Oy:n kivijalka.
Clas Palmbergin isä Sven (1909-1993) oli seuraavana vuorossa yrityksen johtajaksi. Elämänsä aikana hän joutui kokemaan Suomen molemmat sodat. Jatkosodan jälkeen hän joutui syytteeseen ja Siperian matka uhkasi.
Hän oli evakuoinut oman kaasutehtaansa Viipurista, ja piilottanut sen Voikosken metsiin. Tämä oli vakava rikos ja häntä syytettiin Venäjän omaisuuden varastamisesta. Hän kuitenkin selvisi hyvien suhteidensa avulla pälkähästä ja yritys sai jatkua.
Vuonna 1970 teollisuusneuvoksen arvonimen saanut Palmberg johti Woikoskea vuoteen 1977.
Tuhon partaalta uuteen nousuun
Oli aika Svenin pojan Clasin nousta yrityksen johtoon. Hän oli valmistautunut tehtävään kansakouluiästä asti.
– Minulla oli todella suuri myötätunto varsinkin kaikkia Woikosken duunareita kohtaan. Mielestäni he olivat niin taitavia ja osaavia. Toisin kävi. Minua ei huolittu vielä moneen vuoteen yrityksen johtoon.
Clas teki uraa muualla ja kun hänet lopulta hyväksyttiin tehtävään, oli yhtiö tuhon partaalla. Maailma oli muuttunut. Ne asiat, jotka olivat olleet tärkeitä vielä muutama vuosikymmen sitten, olivat lakanneet sitä olemasta.
Koko Woikosken tuotantomenetelmä oli vanhentunut auttamattomasti ja se oli menettänyt omavaraisuutensa. Suomessa oli siihen aikaan kaasumonopoli. Vain yksi instanssi määräsi hinnat ja teki sopimukset. Clas aloitti lohduttomalta ja jopa toivottomalta tuntuvan taistelun, jotta yritys saataisiin taas omavaraiseksi.
– Se onnistui kyllä, koska maailma oli niin hidas silloin. Tänä päivänä sellainen temppu ei olisi enää mahdollinen. Teimme valtavia investointeja ja aluksi ei tuottoja ollut lainkaan. Menestys kuitenkin tuli.

Perheyritys luo sekä velvoitteita, että on samalla hyvin innostavaa. Clasille työ on ollut kannustavaa, mutta hän muistaa isänsä kokeneen tehtävät usein raskaiksi.
Clas on luopunut toimitusjohtajan paikastaan jopa kahdesti. Kun hän jäi ensimmäisen kerran pois, alkoi yrityksellä alamäki, ja hän joutui palamaan tehtäviinsä ja tilanne saatiin stabiloitua. Viime vuonna toimitusjohtajaksi tuli Clasin vaimo, Sari Palmberg.
– Hänen tehtävänsä on ollut luoda täysin uudentyyppinen yrityskulttuuri ja organisaatio yritykseen. Hän on onnistunut siinä oikein hyvin, mutta kova homma hänellä oli siinä.
Clas uskoo, ettei tällainen yritystarina olisi mahdollinen, jos johdossa olisi palkkajohtaja. Hän toteaa, että perheyrittäjyys luo eräänlaisen yrittäjyyshulluuden.
– Sitä uskoo, että pärjää missä tilanteessa tahansa. Aina löytyy keinot uuteen nousuun.
Tarpeellinen, jopa välttämätön tuote
Woikoski tarjoaa asiakkailleen kaasuja, kaasuverkostoratkaisuja ja –palveluita. He tarjoavat myös laitteita ja tarvikkeita medical-sektorille sekä tuotteita ja palveluita hitsaukseen.

Woikoski Oy työllistää noin 200 henkilöä suoraan, mutta välillisesti määrä on moninkertainen. Woikosken tuotteet mahdollistavat muuta toimintaa, kuten terästeollisuutta, konepajoja, ydinvoimaloita ja sairaaloita.
Clasille on tärkeää tehdä työtä, jolla on yhteiskunnallista merkitystä. Koko ajan pitää pysyä kehityksen kärjessä, maailma muuttuu niin nopeasti. Clas on joutunut monesti tilanteeseen, jossa kollegat ja kilpailijat toteavat Clasin elävän helppoa elämää menestyvän yrityksen johtajana. Hän kokee tämän ajatuksen hyvin vieraaksi.
–Woikoski on esimerkki, kuinka katastrofista katastrofiin kuljettuaan tilanteet ovat muovattu uudeksi menestykseksi. Ongelma on johtanut uuteen onnistumiseen. Se mitä ajan tällä takaa on, että yrityksen pitkän ajan menestyminen on usein aika pienestä kiinni.
- Kuvat: Woikoski Oy
- Tekesti: Laura Parkko