Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Yhdessä laulaen yläsalissa

Tuoleja oli järjestelty pianon puolelle riveihin. Näin laulajat olivat lähempänä toisiaan. Yhteislauluilta seurakuntakeskuksen yläsalissa sai mukaansa eri-ikäisiä laulajia. Sivut kahisivat oikeita lauluja etsittäessä. Syysilta pimeni tyyneyttä huokuvana.

Aleksis Kiven päivää muistettiin runoin. Oravan laulu on tuttu Aleksis Kiven tuotantoa hyvin tunteville. Onnelliset on varmasti monille muillekin tuttu kappale. Saman nimisessä elokuvassa laulun esittivät Leif Wager ja Kaisu Vihervuori. Eeva-Kaarina Volasen lauluääntä ei kuulla.

Sunnuntai on pyhäpäivään ajoittuva rakkausruno. -Mut vaiti oli impeni kaino, katsahtain korkuuteen, ja poskellans kyynele kiilsi helmenä kirkkaana. Mun käteni ihanast’ eksyi kiharains mustaan yöhön. Näin Aleksis Kivi kirjoitti rakkaudesta yli 150 vuotta sitten.

Tuttuja ja vieraita

Kirsi Rantala ja Teemu Kääriäinen säestivät vuorotellen. Mukana oli erikoisia soittimia. Teemu luki runot, saaden Oravan lauluun mukaan Siirin toiseksi lausujaksi. Siiri pääsi myös säestämään pitkällä, sateen ropinaa muistuttavalla soittimella. Tilaa se vaati, joten vieruskaveria täytyi varoa soitinta käännellessään. Siiri kysyi Loviisalta: – Haluat’sä seuraavaks’ soittaa?

Yleisön nuorimpiin kuuluvat Siiri ja Loviisa toivoivat keskiaikaista kappaletta 933. Oi saavu jo, Immanuel voi olla tutumpi englanninkielisenä O Come, O Come Emmanuel. Latinankielisenä laulu tunnetaan nimellä Veni, Veni Emmanuel. Laulun juuret ovat jo 1100-luvulla, mutta Niilo Rauhalan suomennos on vasta vuodelta 1996.

Vanhusten viikon kunniaksi laulettiin harvoin kuultu 526. Virsi 921 laulettiin haastavasti kaanonissa kanttorien johdolla. Saviruukku on monen artistin levyttämä hengellinen laulu. Useiden toivekappaleiden jälkeen illan päätti Tule kanssani Herra Jeesus.

• JK

Siiri sekä Teemu Kääriäinen kertoivat yhdessä oravasta Aleksis Kiven sanoin. Pianon äärellä Kirsi Rantala.
Jaa artikkeli: