Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Yhdessä soittamisen riemua

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta piti Kuusankoskitalolla konsertin osana Hyvää ja kaunista-kiertuetta.

Soittokunta oli musisoinut aiemmin Kangasalla, Porvoossa, Imatralla ja Kiteellä ja kiertue päättyi Kouvolaan huhtikuun viimeisenä sunnuntaina. Keikkojen taso kuulemma parani toisensa jälkeen, joten konsertti oli viimeisenä kaikkein paras versio. Yleisöä oli mukavasti, kuulemma eniten edellä mainituista paikoista.


Jokaiselle jotakin
 

Vuonna 1990 perustettuun Varusmiessoittokuntaan valitaan vuosittain noin 100 uutta muusikkoa. Palvelus kestää 347 tai 255 päivää. Yhtyeellä on laajasti keikkoja Suomessa ja ulkomailla. Tällä kiertueella varusmiessoittokunnan viihdebändi ja jousiorkesteri soittivat yhdessä. 

Ohjelmistossa oli noin parikymmentä kappaletta, joiden aikana edettiin vuosikymmeneltä toiselle. Ensimmäisellä puoliskolla kuultiin 1960-90-luvun musiikkia, jälkimmäisellä uudempaa, 90-2010-luvun musiikkia. Mukana oli herkempää ja tunteikkaampaa fiilistelyä esimerkiksi Hurriganesin I Will Stay-kappaleessa, mutta myös hauskaa ja rentoa musisointia. Konsertti päättyi ylimääräiseen kappaleeseen Hyvää ja kaunista, joka oli oletettavissa kiertueen nimestä päätellen. Tunnelma oli koko konsertin ajan vauhdikas ja iloinen. Musiikissa kuului ja näkyi yhdessä esiintymisen ilo ja soittajien hyvä yhteishenki. 

Taituruutta Valkealasta 
 

Yksi konsertin laulajista oli Valkealasta kotoisin oleva Linda Manelius. 20-vuotias varusmies on aloittanut varusmiespalveluksen tammikuussa ja viihtynyt siellä hyvin. Manelius on laulanut ja esiintynyt koko ikänsä. Toinen tärkeä harrastus musiikin lisäksi onkin näytteleminen. Lukion alkaessa tuli muutto Helsinkiin. Manelius esitti konsertissa muun muassa Anna Puun kappaleen Ota minut tällaisena kuin oon. Yhtä lempikappaletta ohjelmista oli vaikea nimetä, mutta Fredin Kolmatta linjaa nousi yhdeksi suosikiksi. Tulkinnassa oli mukana herkkyyttä ja taidokkuutta. 

Manelius päätti lähteä mukaan varusmiessoittokuntaan kuullessaan siitä isältään ja ottaessaan lisää selvää asiasta. Manelius myös pitää maanpuolustusta tärkeänä. Suomalaisen musiikin esittäminen on hänen mielestään kivaa ja sovitukset ovat erityisesti hänen mieleensä. Parasta esiintymisessä on lavalla oleminen, varmuuden lisääntyminen ja kehittyminen esiintyjänä. On myös palkitsevaa huomata, miten yleisön voi saada hyvälle mielelle ja mukaan tunnelmaan. 

Tulevaisuuden haaveena Maneliuksella on ura näyttelyn ja musiikin parissa. Nuori esiintyjä uskoo, että jos oikeasti haluaa jotain ja siihen on intohimoa, ovat aukeavat kyllä varmasti jossain vaiheessa. Manelius suosittelee ehdottomasti tulemista jatkossa varusmiessoittokunnan keikoille.

Lisää tulossa
 

Uusia kiertueita on tulossa toukokuussa, heinäkuussa ja ne huipentuvat 19. elokuuta alkavaan JUKEBOX- Megakiertueeseen, jossa on mukana 70-henkinen viihdeorkesteri. Soittokunta musisoi silloin muun muassa Lahdessa ja Finlandia-talolla. 

Pulmu Hiltunen

Jaa artikkeli: